Ilmakasvit – kauneimmat lajikkeet ja hoitovinkit
Piha ja puutarha
Ilmakasvit – kauneimmat lajikkeet ja hoitovinkit
Supertrendikkäät ilmakasvit eivät kaipaa multaa, sillä ne ottavat tarvitsemansa kosteuden ilmasta lehtien avulla.
16.3.2017
 |
Kotivinkki

Lasiterraarion suojissa ilmakasvi pystyy käyttämään haihduttamansa kosteuden hyväkseen. Luo terraarioon pieni minimaisema hiekalla, kivillä ja simpukoilla. Kuvassa tillandsia vriesea.

Salvadorintillandsia tillandisia xerographica on ilmakasvien kuningas. Kookas ja näyttävä kasvi on kaunis esimerkiksi yöpöydällä katseenvangitsijana.

Pystykasvuiset, kapealehtiset ilmakasvit, kuten tillandsia bulbosa (vas.), viihtyvät hyvin lasipullossa tai karahvissa. Pulloterraarion ilmakasveja sumutellaan maltillisemmin, sillä kosteus pysyy paremmin pullon sisällä.

Tillandsia magnusiana on kapealehtinen ja mätäsmäinen ilmakasvi. Se kuivahtaa helpommin kuivassa huoneilmassa, joten sumuttele säännöllisesti tai kasvata esimerkiksi lasikuvun alla.

Tillandsioista saa kauniita pieniä katseenvangitsijoita esimerkiksi simpukoiden kanssa. Kookas simpukka toimii myös ilmakasvin alustana. Kuvassa tillandsia aerathos.

Kokoa ilmakasveista hyllylle siro ja graafinen kokonaisuus. Asettele kasveja lasimaljan sisälle terraariomaisemaan tai sellaisenaan hyllylle. Kuvassa muun muassa käpytillandsia tillandsia ionantha, tillandsia vriesea ja tillandsia argentea mexico. Ruukussa kasvava aaltomehilehti sopii niille, joilta kastelu tahtoo unohtua. 

Ilmakasvit - näin niitä hoidetaan

  • Ilmakasvit ovat kasvimaailman erikoisuuksia. Ne eivät käytä juuriaan kosteuden ja ravinteiden saantiin vaan ottavat tarvitsemansa kosteuden ilmasta lehtien avulla. Ilmakasvit ovat päällyskasveja, jotka kiinnittyvät juurilla emokasvin oksille vahingoittamatta sitä.
  • Koska huoneilmamme on kuivempaa kuin kasvien alkuperäisissä kasvuoloissa Etelä- ja Väli-Amerikassa, kastellaan ilmakasveja sumuttamalla päivän–parin välein tai uppokastelemalla. Laita tällöin astiaan haaleaa vettä ja upota kasvit veteen vartiksi. Sopiva uppokasteluväli on kasvista ja huoneilman lämpötilasta sekä kuivuudesta riippuen 1–4 viikkoa.
  • Lisää uppokasteluveteen välillä ripaus kukkalannoitetta ja merileväuutetta. Liuos saa olla todella mietoa, sillä ilmakasvit eivät luonnossakaan saa paljon ravinteita.
  • Käännä ilmakasvit ylösalaisin kastelun jälkeen ja ravistele, jotta lehtien väleihin ei jää vettä seisomaan.
  • Hopeanharmahtavalehtiset ilmakasvit kestävät paremmin runsasta valoa ja kuivuutta, vihreämmät ovat varjon ja hajavalon kasveja. Epäsuora valo on ilmakasveille parempi.
  • Ilmakasveja myy esimerkiksi HUONE ett RUM ja monet kukkakaupat, muun muassa Turussa kukkakauppa Jaala ja Tampereella Opuntia.

Lisää inspiroivia viherkasvijuttuja

Kommentoi »