Lyyraviikuna tuo kotiin viidakon tuntua – poimi vinkit kasvin hoitoon
Piha ja puutarha
Lyyraviikuna tuo kotiin viidakon tuntua – poimi vinkit kasvin hoitoon
Lyyraviikuna on tyylikäs huonekasvi, josta voi kasvaa puumainen kodin koriste. Kiiltävät, viulun muotoiset lehdet ovat melko suuret. Onnistu lyyraviikunan hoidossa näillä vinkeillä!
Julkaistu 8.6.2018
Meillä kotona

Lyyraviikuna (Ficus lyrata) on kotoisin Länsi-Afrikasta. Kotiseuduillaan lyyraviikuna kasvaa suureksi puuksi. Huonekasvinakin se voi kurottaa latvansa 2–3 metriin. Jos haluat pitää sen matalana, typistä latvusta.

Kestävä ja sopeutuvainen lyyraviikuna karistaa helposti lehtiä, jos sitä siirtelee paikasta toiseen. Etsi sille siis kerralla sopiva paikka kodistasi ja anna kasvin sitten olla rauhassa.

Näin hoidat lyyraviikunaa

Valovaatimus

Aseta lyyraviikuna valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Suora auringonpaiste voi vioittaa lehtiä. Lyyraviikuna pitää tasaisista olosuhteista, joten sitä ei kannata siirrellä.

Lyyraviikunan kastelu

Kastele lyyraviikunaa kerralla reilusti. Kastelujen välillä pintamulta saa kuivahtaa parin sentin syvyydeltä. Talvikuukausina loka–helmikuussa lyyraviikunaa kannattaa kastella vähemmän kuin kesällä. Älä kuitenkaan talvellakaan päästä lyyraviikunan multaa kuivumaan kokonaan.

Suihkuta ja pyyhi lehtiä säännöllisesti, jotta isot lehdet saavat kunnolla valoa.

Lyyraviikunan lannoitus

Lannoita lyyraviikunaa kastelun yhteydessä veteen sekoitettavalla viherkasvilannoitteella kerran kuussa huhti–heinäkuussa.

Leikkaus ja lisäys

Voit typistää lyyraviikunaa, jos se kasvaa liian suureksi tai haluat ottaa pistokkaita. Lyhennä oksia keväisin. Voit juurruttaa oksat pistämällä ne vesilasiin tai suoraan multaan.

Lyyraviikunan tukeminen

Kookas lyyraviikuna saattaa tarvita tukikepin.

Mullanvaihto ja uudelleenistutus

Nuori kasvi kannattaa istuttaa joka kevät hieman entistä suurempaan ruukkuun. Vanha, kookas kasvi pärjää ilman jokakeväistä uudelleenistutusta. Pintamullan vaihto noin viiden sentin syvyydeltä riittää.

1 kommentti