Lohen grillaus – 3 niksiä, joilla kala pysyy koossa kypsennettäessä (+ parhaat luottoreseptimme)
Ruoka
Lohen grillaus – 3 niksiä, joilla kala pysyy koossa kypsennettäessä (+ parhaat luottoreseptimme)
Lohen grillaus on helppoa, kunhan muistat muutaman niksin. Kokosimme kolme tapaa lohen grillaukseen ja kasan loistavia reseptejä. Ohjeillamme onnistut!
Julkaistu 27.6.2018
Maku

1. Lohen grillaus onnistuu parhaiten sopivalla alustalla

Kokonaisen lohifileen grillaaminen on vähän kinkkistä, sillä kypsä kala voi hajota helposti nostaessasi sitä pois hiililtä. Vältyt ongelmilta, kun taittelet kaksin- tai kolminkertaisesta foliosta tukevan levyn, käännät folion reunat ylös, asetat lohifileen nahkapuoli alaspäin levyn päälle ja nostat sen grilliin. Fileetä ei tarvitse kääntää paistamisen aikana, se kyllä ehtii kypsyä juuri sopivasti. Teriyakilohi grillissä on yksi sivustomme luottoresepteistä.

Lankkulohi on hauska tapa kypsentää kokonainen kalafilee. Laita lauta veteen likoamaan jo edellisenä päivänä, jotta se ei syty grillissä palamaan. Laudasta irtoava kosteus mehevöittää lohta kypsennyksen aikana.

Turvallisinta on tietenkin leikata lohifilee isoksi annospaloiksi ja kypsentää palat taitellun folionlevyn päällä tai alumiinivuoassa. Tämä grillattu lohi marinoidaan itse tehdyssä mutta helpossa sinappimarinadissa, jonka salaisuus on dijoninsinapissa: sitä tulee marinadiin sekä sileänä että karkeana.

2. Vartaat avuksi lohen grillaamiseen

Näppärä keino lohen grillaamiseen on tökätä kolme grillitikkua palojen läpi. Silloin lohi kypsyy grillissä tukevana pakettina vaikka ritilän päällä ja saat kunnon paistopinnan molemmille puolille.

Lohivartaat valmistuvat grillissä kätevästi, kun leikkaat paksun lohifileen nahkoineen noin kolmen sentin suikaleiksi, työnnät tikun suikaleen läpi ja painat kalaa hiukan kasaan. Nahka auttaa kalaa pysymään koossa. Sekoita lohen marinadi chilikastikkeesta, fariinisokerista ja makeasta ketjap manis -soijakastikkeesta, jolloin se karamellisoituu herkullisesti lohen pintaan.

Kardemumma-lohivartaat onnistuvat, kun leikkaat lohifileen isoiksi, kantiltaan viiden sentin kuutioiksi ja työnnät taiteltuja sitruuna- ja kurkkuviipaleita lohipalojen väleihin. Ja jos mietit, onko reseptiin päätynyt pullien vakiomaustetta vahingossa, niin ei, kyseessä ei ole virhe. Kardemumma on täydellinen pari lohelle, ja tuloksena on niin koukuttava makuyhdistelmä, että tulet tekemään tätä uudestaan ja uudestaan!

Jos varras tuntuu kiikkerältä, turvaudu yhden varrastikun sijasta kahden tikun taktiikkaan. Lohi-appelsiinivartaat pysyvät tukevasti kasassa myös grillatessa, kun työnnät lohi- ja appelsiinilohkot kahteen vierekkäiseen varrastikuun.

3. Kokonaisen lohen grillaus on helpointa halsterissa

Kokonaisena grillattu lohi paistuu grillissä upean meheväksi. Jos käytössäsi on halsteri, älä epäröi käyttää sitä! Lohen kääntämien kesken grillauksen on sillä huomattavasti helpompaa kuin ilman.

Kommentoi »