Lankkusiika ja -lohi grillissä

12 h 40 min
4.3
1

Lankkusiika ja -lohi grillissä

GL
LA
MA
MU
1
4.3
Lankulla grillatessa kala pysyy upean kosteana ja saa sopivan savun maun. Ja vältyt grillin siivousurakalta, siis täydellinen kesäruoka!
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 500 gsiikaa
  • 500 glohifileetä

Thaityylinen mausteseos siialle

  • 1/2 dlfariinisokeria
  • 1 kpllimettiä
  • 1/2 kpltuoretta chiliä (silputtuna)
  • 1 rkltuoretta inkivääriä (raastettuna)
  • 1/2 kplvalkosipulia (solo)
  • 1 rklseesamiöljyä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 1 dltuoretta korianteria (silputtuna)

Japanilaishenkinen mausteseos lohelle

  • 2 rklwasabitahnaa
  • 1 rklkalakastiketta

Lisäksi

  • kaksi puhdasta lankkua grillaukseen

Tee näin

12 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN12 h

Lankkulohi ja lankkusiika valmistuvat näin:

Aloita valmistelut edellisenä päivänä. Valitse laudanpätkä, joka on kalafileetä isompi ja mahtuu grilliin. Upota lauta veteen likoamaan noin 12 tunniksi, jolloin lauta vettyy eikä syty grillissä heti palamaan. Märkä lauta luovuttaa kosteutta grillikuvun alla eli höyry hellii herkkää kalaa. Voit valmistaa yhden ison fileen tai pari pientä, saaliista riippuen.

Kuori hyvin pesty limetti. Sekoita maustekastikkeen aineet ja hiero seos kalan pintaan. Voit antaa kalan maustua viileässä pari tuntia ennen grillaamista.

Nosta kalafileet laudalle ja lauta grilliin. Anna kannen olla auki niin kauan, että laudan alta alkaa muodostua savua.

Sulje kansi ja anna kalan kypsyä paksuudesta riippuen 10–20 minuuttia.

Tarjoa lankkukalan lisänä salaattia ja keitettyjä varhaisperunoita.

•Muutama vuosi sitten toimitus taivasteli ihmeissään tätä lukijamme grillausohjetta. Koegrillauksen jälkeen vakuutuimme asiasta ja kannustamme muitakin kokeilemaan. Aavistus savua ja kosteutta grillin kypsennysvoimaan yhdistettynä antaa kalalle kuin kalalle mainion maun ja pitää kalan herkän rakenteen mehevänä.

•Kertakäyttöinen kalangrillauslauta on hyvä nostaa kivelle tai muulle palamattomalle alustalle, sillä laudan alapuoli on kuuma ja hiiltynyt.

Vinkki!

Grillimestarin on turvallista pitää vedellä täytetty suihkupullo käden ulottuvilla taltuttamaan laudan alapintaa nuolevia liekkejä.
MITÄ PIDIT?
4.3
Katso myös nämä