Kukkakimput omalta pihalta! Leikkokukkien kasvatus on nyt hurjan suosittua – listasimme ihanimmat kasvatit ja parhaat vinkit
Piha ja puutarha
Kukkakimput omalta pihalta! Leikkokukkien kasvatus on nyt hurjan suosittua – listasimme ihanimmat kasvatit ja parhaat vinkit
Moni kasvattaa nyt kukkia erityisesti kimppuja varten. Eikä ihme: miten ihana ajatus onkaan poimia kasvit kesäiseen asetelmaan omasta kukkapenkistä. Kokosimme värikkään paketin leikkojen kasvatuksesta haaveilevalle, poimi ideat ja vinkit!

Leikkokukkien kasvattaminen itse on maailmalla trendikästä. Myös Meillä kotonan puutarhakyselystä kävi ilmi, että yllättävän moni – 23 prosenttia kyselyyn vastanneista – kasvattaa kukkia nimenomaan leikkokukiksi.

Leikkokukkia voi kasvattaa pienelläkin pihalla tai vaikka parvekkeella ruukuissa. Kokosimme vinkit sinulle, joka haaveilet omasta leikkoviljelmästä.

Mikä unelma! Anna Niittynen viljelee leikkokukkia lapsuudenpellollaan. Lue koko juttu leikkoja kasvattavasta Annasta täältä.

Leikkokukkia viljelevän Anna Niittysen vinkit leikkojen kasvatukseen:

1. Aloita varmoista kasvateista

Valitse ensimmäisellä kerralla viljelyvarmoja kasvatettavia, kuten tsinnioita, kosmoskukkia, hajuherneitä, auringonkukkia, kehäkukkia, tulppaaneja ja narsisseja. Siemeniä on helposti saatavana ruokakaupoista tai puutarhaliikkeistä, mutta myös verkkokauppojen laajoihin valikoimiin on innostavaa tutustua.

2. Satsaa taimikasvatukseen

Panostus taimikasvatukseen kannattaa. Vahvat taimet lähtevät kasvupaikallaan varmemmin kasvuun, ja kukinta alkaa mahdollisimman aikaisin. Kukinta-ajan pidentämiseksi kannattaa tehdä useita, peräkkäisiä kylvöjä. Istuta taimet mieluiten multavaan maahan ja suojaa herkät taimet harsolla alkukesän hallaöiden varalta. Tiheä istutusväli vähentää tukemisen tarvetta ja biokalvo kitkemistä.

3. Takaa muhkea kukinta

Kukat kaipaavat lannoitusta jaksaakseen kukkia runsaasti. Palanut komposti on ravinteikasta ja hyvää maanparannusainetta. Taimien versojen päiden latvominen kasvun alkuvaiheessa edistää haaroittumista, ja se sopii esimerkiksi tsinnioille, astereille, daalioille ja kosmoskukille. Se ei kuitenkaan sovi yksivartisille lajeille. Poista ahkerasti lakastuneita kukkia.

4. Varmista kukoistus maljakossa

Korjaa satoa mieluiten illalla tai aikaisin aamulla, jolloin kasvien nestejännitys on korkeimmillaan. Leikkaa mahdollisimman pitkiä varsia, jolloin kukat ovat monikäyttöisiä. Poista varsista alimmaiset lehdet ja laita ne välittömästi veteen. Tue nuupahtaneita tai painavia, isokukkaisia kukkia kääräisemällä ohut paperi niiden ympärille. Kun laitat kukat maljakkoon, leikkaa tuore imupinta terävällä veitsellä tai leikkureilla.

Rakastu värikkäisiin leikkokukkiin

Anu Jokela on omistanut viljelypalstansa daalioille ja muille värikkäille leikkokukille. Hän suosittelee istuttamaan yksivuotiset leikkokukat aurinkoiseen, tuulelta suojaiseen paikkaan. "Tee kukkapenkkien ympärille käytävät ja pinnoita ne terävällä soralla tai hiekalla. Se auttaa etanoiden torjumisessa."

10 oivaa leikkokukkaa – kokeile näitä!

1. Daalia

Anu Jokelan kimpussa ylimpänä on koristedaalia ’Orange Duet’, keskellä lautasdaalia ’Cafe au Lait’, alhaalla tähtidaalia ’Honka Fragile’ ja koristeporkkana ’Purple Kisses Mix’.
’Duet’-koristedaalia ja monta muuta ihanuutta löydät jutusta, jossa esittelemme 7 kaunista daalialajiketta.

Daaliat ilahduttavat loistollaan heinäkuusta eteenpäin. Ne kukittavat puutarhaa pitkään ja runsaasti. Daalian hoito- ja kasvatusohjeet löydät tästä jutusta.

Daalialla on kaunis kukka, mehevä ja moninainen.
Vastaaja Meillä kotonan puutarhakyselyssä

2. Auringonkukka

Auringonkukistakin löytyy monia lajikkeita. Tämä hauska keltainen pallero on 'Teddy Bear'.

Auringonkukka on suosittu kesäkukka, joka kukkii elo-syyskuussa näyttävin keltaisin kukinnoin. Auringonkukan kylvö ja kasvatus on vaivatonta – kurkkaa ohjeet täältä!

3. Tsinnia

Anna Niittynen kasvattaa myös tsinnioita. Niiden väriskaala vaihtelee Annan kukkapellolla paahteisen oranssista pinkkiin ja himmeään roosaan.

Tsinnia eli oppineittenkukka on komea kesäkukka. Jäykkävartinen tsinnia on kestävä leikkokukka. Värikirjo on eri punaisen sävyistä vaaleanpunaiseen, oranssiin, liilaan, keltaiseen tai valkoiseen.

4. Kosmoskukka

Punakosmosta on helppo kasvattaa. Jos kasvatusala on pieni, valitse mieluiten matala lajike. Punakosmoksen tillimäiset lehdet tuovat hienon lisän kukkakimppuihin.

Suklaakosmoksen herkullinen sävy tuo hienoa vastapainoa vaaleammille kukille.
Kosmoskukka 'Sweet Kisses".

5. Tuoksuherne

Nostalginen ja kaunis tuosuherne tunnetaan myös hajuherneenä. Voimakkaasti tuoksuvat kukat ovat väriltään vaaleanpunaisia, sinisen-, punaisen-, violetin- ja valkoisen erisävyisiä tai kaksivärisiä.

Tuoksuherne on upea ja herkkä kasvi. Sen tuoksu vie takaisin lapsuuteen ja mummolaan.
Vastaaja Meillä kotonan puutarhakyselyssä

6. Kehäkukka

Kehäkukka on suosittu kesäkukka, jonka kasvattamisen voi aloittaa kokematonkin viherpeukalo. Kehäkukkaa kasvatetaan useimmiten kasvimaalla hyötykasvien seassa, mutta kasvia voi mainiosti kylvää myös tavalliseen kukkapenkkiin. Lisäksi kehäkukkaa viihtyy hyvin ruukkukasvina parvekkeella tai terassilla. Katso tästä jutusta ohjeet kehäkukan kylvöön ja kasvatukseen.

Helppo kasvattaa, hyvä leikkokukka. Kehäkukan väri tuo iloa.
Vastaaja Meillä kotonan puutarhakyselyssä

7. Tulppaanit

Tulppaanilajikkeissa todella riittää varaa valita, sillä lajikkeita on yli 5000. Kokeile vaikkapa tässä jutussa esiteltyjä tulppaanikaunokaisia. Tulppaanit ovat sipulikukkia, jotka istutetaan syksyllä. Kurkkaa ohjeet tulppaanien istutukseen tästä jutusta.

8. Asteri

Kiinanasteri ’Lady Coral Chamois’ kasvattaa uhkeat, daaliamaiset kukinnot.
Syysasteri on yksi suosituimmista astereista. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen liilan ja vaaleanpunaisen sävyistä aina valkoiseen.

Yleensä asterit viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai valoisalla kasvupaikalla. Tutustu asterilajikkeisiin ja opi hoitoniksit, joiden avulla voit nauttia upeasta kukinnasta mahdollisimman pitkään. Jutun astereista löydät täältä.

9. Päivänkakkara

Päivänkakkarat ovat suosittuja ja helppohoitoisia perennoja. Aurinkoisilla paikoilla kasvaessaan ne kukkivat kesäkuusta elokuuhun ja houkuttelevat puutarhaan perhosia ja mehiläisiä. Kurkkaa tästä jutusta vinkit päivänkakkaroiden kasvatukseen ja hoitoon sekä tutustu kauneimpiin lajikkeisiin.

10. Ruiskaunokki

Raikas ruiskaunokki on perinteinen kukkakimppujen kasvi. Sinisen lisäksi siitä löytyy laaja kirjo muita värejä: vaaleanpunaisia, valkoisia, purppuranpunaisia ja jopa lähes mustakukkaisia lajikkeita.

Syvän sininen sävy ja ihanan muotoinen kukka. Ruiskaunokki on pitänyt ykkössijaa pienestä pitäen.
Vastaaja Meillä kotonan puutarhakyselyssä

11. Kesämalvikki

Monen mielestä kesämalvikki on leikkokukkien kuningatar! Valtavat, teevadin kokoiset kukat ovat kimpuissa näyttäviä.

12. Unikko

Kukapa ei rakastaisi unikoita. Niissä löytyy valtava kirjo muodoissa ja väreissä. Voit valita muhkeaa pionin kukkaa muistuttavan kerrannaisen lajikkeen tai yksinkertaisia kukkia, joissa on upeat värit. Tällä hetkellä trendikkäin unikko on siperianunikko, joka on oikeastaan kaksivuotinen kasvi. Lue ohjeet unikon kasvatukseen täältä.

Unikko on yhtä aikaa vahva ja herkkä. Kukan nuput ja siemenkodat ovat myös erityiset ja kiehtovat.
Vastaaja Meillä kotonan puutarhakyselyssä

+ Kokeile myös näitä

Kaksivuotinen koristeporkkana ’Dara’ sopii monien leikkokukkien kaveriksi. Leikkokukkia viljelevä Anna Niittynen muistuttaa, että se kannattaa esikasvattaa tai kylvää varhain, jos sen haluaa kukkivan samana vuonna.

Leikkokukkien kasvatuksessa mahdollisuuksia on valtavasti. Kokeile myös esimerkiksi koristeporkkanaa, koristetupakkaa, kesäleimua, kirjosalviaa, leijonankitaa ja kesäpäivänhattua!

Poimi ideat rennon moderneihin kukka-asetelmiin

Valokuvaaja, taiteilija Kreetta Järvenpäälle kukka-asetelmat ovat kuin palapelejä, joissa on lupa nauttia väreistä. Hänen asetelmissaan loistavat niin puutarhan kuin ojanpenkankin kasvatit. Katso täältä kuvat Kreetan sommittelemista, rennon moderneista kimpuista.

Näin leikkokukat kestävät maljakossa paremmin

  1. Kerää kukat varhain aamulla. Silloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan.
  2. Täytä maljakko viileällä vedellä.
  3. Vedä kasvin varteen vino imupinta. Näin kasvi saa kunnolla vettä. Käytä terävää veistä!
  4. Kun laitat kukat veteen, poista veden alle jäävät lehdet kokonaan.

Kommentoi »