Voi mitä himomöyhijöitä! Joka viides kuopsuttelee kasvien parissa yli 10 tuntia viikossa, paljastaa puutarhakyselymme

Voi mitä himomöyhijöitä! Joka viides kuopsuttelee kasvien parissa yli 10 tuntia viikossa, paljastaa puutarhakyselymme
Pihalla kuopsuttelu on monille suomalaisille tärkeää ja rakasta puuhaa, kertoo Meillä kotonan puutarhakysely. Nyt on juuri oikea aika päästää viherhuuma valloilleen, ja siksi vietämme huhtikuussa puutarhakuukautta. Hyppää mukaan!
Julkaistu: 1.4.2020

Joko mieli vetää piha-askareiden pariin, tai suunnitteletko täyttä päätä kesän kukkaistutuksia? Et ole yksin innostuksesi kanssa. Meillä kotonan puutarhakysely kertoo, että kasvit sekä niiden parissa puuhastelu on monille rakasta ja tärkeää ajanvietettä. Kyselyyn vastasi maaliskuun 2020 lopulla noin 1300 suomalaista Meillä kotona -sivustolla.

Kyselyn mukaan viherintoilijoita asuu niin omakotitaloissa, rivi- ja paritaloissa kuin kerrostaloissakin. Viherhuumaa puretaan terasseilla, kotipihoissa, parvekkeilla ja esimerkiksi viljelypalstoilla. Monen tarhurin sydän asuu mökkipuutarhassa.

Yli 90 prosenttia vastaajista kertoo, että puutarhanhoito on heille harrastus. Kaksi kolmasosaa harrastaa puutarhanhoitoa säännöllisesti.

"Puutarhanhoito luo toivoa, ja siinä voi toteuttaa unelmia maapläntti kerrallaan."
Puutarhakyselyn vastaaja
Kesäkaudella pihapuuhissa hurahtaa tovi jos toinenkin. Yli puolet vastaajista kuopsuttelee kasvien parissa ainakin viisi tuntia viikossa. Enenmmän kuin kymmenen tuntia viikossa puutarhanhoitoon käyttäviä himomöyhijöitä oli vastaajista vajaa viidesosa. Ja mikäpä siinä, kun puuhasta nauttii!
Puutarhaan myös satsataan. Lähes viidesosa käyttää kasveihin yli 200 euroa vuodessa.

Mikä puutarhanhoidossa kiehtoo? Valtaosasta se on yksinkertaisesti koukuttavan kivaa puuhaa:

Kevään tullen monen puutarhaharrastajan sydämessä läikähtää ilo: pian saa kylvää ja kitkeä! Näin kaksi vastaajaa kirjoittaa:

"Elän koko talven odottaen helmikuuta. Katson kaikki puutarhaohjelmat, mitä tv:stä tulee ja niitä tulee aivan liian vähän talvella. Helmikuussa rupean valmistautumaan puutarhakauteen. Koko kauden ajan puran kuluneen vuoden paineita ja kerään uutta voimaa kesän jälkeiseen aikaan. Voisin elää koko kesän ulkona puutarhassa."

"Maaliskuussa jo lähes tunnen mullan tuoksun ja odotan että saan aloittaa mullan möyhinnän. Kasvun etenemistä on ihanaa seurata. Lapsetkin osallistuvat puutarhanhoitoon eli saan viettää aikaa heidän kanssaan ja kertoa kuinka upea luomakuntamme onkaan."

"Voisin elää koko kesän ulkona puutarhassa."
Puutarhakyselyn vastaaja

Ei pihaa ilman kesäkukkia! Myös hyötykasvit, perennat sekä satoisat pensaat ja puut ovat rakkaita:

Lähes joka viides kasvattaa kukkia kimppuja varten.

Hyötykasveista suosituimpia ovat erilaiset yrtit ja salaatit. Tomaattejakin kasvattaa kaksi kolmesta hyötykasvien kasvattajista. Myös mansikkaa ja perunaa viljelee heistä yli puolet.

"Kauniit kukat ja tuoreet vihannekset palkitsevat. Meiltä on matkaa kauppaan ja käynkin siellä vain pari kertaa viikossa, joten ainoa keino saada tuoreet salaatit ja perunat on kasvattaa ne itse", kirjoittaa eräs vastaaja.

Monet yrtit ovat helppoja ja hauskoja kasvatettavia, koska ne viihtyvät myös ruukussa parvekkeella tai terassilla. Kyselyssä jopa 90 prosenttia hyötykasvien kasvattajista kertoi viljelevänsä jotakin yrttiä.
"Parasta on istahtaa kesäiltana rottinkituoliin terassille ja ihailla oman pihan vehreyttä."
Puutarhakyselyn vastaaja

Myös näin vastaajat kuvailivat suhdettaan puutarhaan:

  • "Puutarhanhoidossa on mukana samanlaista elämän ja kasvun ihmeen seuraamista ja ihastelua kuin ihmislapsen kasvatuksessa. Se luo toivoa ja siinä voi toteuttaa unelmia maapläntti kerrallaan. Oppii kunnioittamaan ja rakastamaan monia eliöitä, joita ei tiennyt olevan olemassakaan."
  • "Puutarhanhoito on ollut osa elämääni jo pikkutytöstä lähtien. Onnistumisen tunne on mahtava, mutta epäonnistuminenkin kuuluu elämään. Iän myötä hyötytarha on pienentynyt ja perennat, pensaat ja pikkupuut ovat vallanneet tilaa. Nautin näkymistä puutarhassa eri kasvuvaiheissa ja suunnitelmia syntyy kaiken aikaa."
  • "Puutarhanhoito on minulle mindfulnesia ja rentoutumista. Luovuuden valjastamista ja kädentaitoja. Perinteiden vaalimista ja uusien ideoiden kokeilua. Kantapään kautta oppimista. Työn hedelmistä nauttimista. Parasta on istahtaa kesäiltana rottinkituoliin terassille ja ihailla oman pihan vehreyttä. Ja sulkea silmät keskeneräisyyksiltä ja nauttia kukkivista kukista."

Meillä kotonassa huhtikuu on puutarhakuu – hyppää mukaan!

Vietämme huhtikuussa puutarha-aiheista teemakuukautta. Luvassa on runsaasti inspiraatiota, vinkkejä ja hyötytietoa kaikille viherpeukaloille. Pysy kuulolla seuraamalla meitä Facebookissa ja Instagramissa. Myös uutiskirjeessämme on paljon viherasiaa, tilaa uutiskirje täältä. Kaikki Meillä kotonan ihanat vihersisällöt löydät puutarhateemasivulta.

Kommentoi »