Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kuumaa!

Selvitimme kuumimmat grillitrendit: Joko olet grillannut drinkkien aineksia? Tai testannut sienikebabia?

Kesän parhaissa grillibileissä tirisee uudenlaisia kasviksia, juustojen maustamia makkaroita ja cocktailien raaka-aineita. Lisämakua haetaan Koreasta ja Meksikosta.

Lainaa kaukomailta

Meksiko ja Korea ovat tämän hetken trendikkäimpiä ruokamaita. Molempien maut sopivat erinomaisesti grillaukseen, vaikkei kaikkea tekisikään autenttisesti.

Meksikolaisia vaikutteita suomigrilliin saa grillaamalla täytteet tacoihin tai tortilloihin. Myös salsat ovat erinomaisia grillattuina.

Grillattu salsa tuo makua nachoihin, tortilloihin ja tacoihin.

Grillattu salsa

Myös makeat herkut taipuvat grilliin. Kokeile vaikka hauskoja grillipersikkatacoja.

Korealaisesta keittiöstä kannattaa napata marinadit ja maustekastikkeet. Niiden ainekset ovat pitkälti tuttuja: valkosipulia, chiliä, seesamiöljyä, soijakastiketta ja sokeria, tulista gochujang-kastiketta unohtamatta. Korealaiset pienet lisukkeet (banchan), ovat kuin tehtyjä grilli-iltaan. Näistä tutuin on kimchi. Kokeile myös korealaisilla gochugaru-chilihiutaleilla maustettuja kurkkuja tai pikapikkelöityjä retiisejä.

Grillaus ei ole yksinäistä puuhaa

Korealaisessa ravintolassa pöytäseurue puuhailee yhteisen grillin äärellä. Tällaisia paikkoja on noussut vuoden sisään useita, esimerkiksi Helsinkiin Oppa ja Nabi sekä Turkuun Buru Teppanyaki. Aasialaiset vaikutteet näkyvät grillitrendeissä muutenkin. Ravintoloiden ruokalistojen kuvauksiin on ilmestynyt ilmaisu ”hibachi”. Se tarkoittaa hiilillä lämpiävää japanilaista pöytägrilliä. Suomeksi käännettynä hibachi tarkoittaa tulikulhoa. Hibachissa kypsennetään esimerkiksi japanilaisia yakitori-vartaita. Niihin on voitu tikuttaa vaikkapa kanansydämiä, mutta yhtä hyvin toimivat muutkin liha- tai kalapalat, äyriäiset ja kasvikset.

Korealaisen bbq:n ja hibachin pointti on kuitenkin sama: kokoonnutaan porukalla nauttimaan hyvästä ruoasta ja seurasta. Jos ajatus grillaamisesta itse ahdistaa, ei huolta: Koreassa grillauksen hoitaa perinteisesti pöytäseurueen nuorin jäsen.

Innostuitko kokeilemaan pöytägrilliä kotona? Houkuttelevan joukon korealaisia bbq-herkkuja lisukkeineen löydät tästä jutusta.

Korealainen bbq-pöytä

3 × vanha tuttu, uudet kujeet

Rakastetut grillisienet

Sienet ovat nyt trendikästä syötävää, toteavat muun muassa The Guardian ja Time. Tämä on iloinen asia meille, joiden grilleihin täytetyt sienet kuuluvat siinä missä lavatanssit juhannukseen. Sekoita uusi grillisienien täyte nduja-salamitahnasta ja tuorejuustosta. Jos käden ulottuvilla on persiljaa tai korianteria, hienonna niitä täytteeseen.

Kokeile myös herkullista sienikebabia.

Tulikuuma kestosuosikki

Grillistä poimitun folionyytin avaaminen ilahduttaa kuin jouluaattona! Ei siis ihme, että klassikko pitää pintansa. Folionyytti on mainio tapa käyttää eilisen jämät. Kasaa keitetyt, kuutioidut potut tai grillikasvikset folion päälle. Lisää voita, raastettua sitruunankuorta, yrttejä, valkosipulia ja muutama kapris. Kääräise nyytiksi ja tuikkaa grilliin.

Kokeilemisen arvoisia ovat myös nämä kesäkalanyytit. Niissä kala saa makua sitruunaisesta tillitahnasta.

Kesäkalanyytit

Juuston maustamat

Halloumin ja fetan suosio on hivuttanut muutkin juustot grillin liepeille. Tänä kesänä juustot maustavat erityisesti makkaroita. HK:n Camping saa makua Koskenlaskijasta ja Kabanossi pippurijuustosta. Lidlistä löytyy esimerkiksi sinihomejuustolla ja valkosipulilla maustettu grillimakkara. Kanamakkarassa maistuvat cheddar ja jalapeno.

AI, mikä pihvi!

Tekoäly hivuttautuu jo grillille asti. Esimerkiksi Seergrillin Perfecta-älygrillin luvataan kypsentävän pihvin käyttäjän toivomaan kypsyyteen ”itsestään”, kunhan grillaaja klikkailee sovellukseen lihapalan tiedot ja toivotun kypsyysasteen. Brisk Itin Neosearin mukana puolestaan tulee ”tekoälyapukokki”, jolta voi kysyä neuvoja ja jota voi ohjeistaa maustamaan grilliherkut. Weberin EX335 muun muassa ilmoittaa grillaajalle, milloin ruoka on aika kääntää tai tarjoilla.

Ihan joka pihalla älygrilli lähitulevaisuudessa tuskin pöhisee, sillä mainittujen grillien hintahaarukka on tonnista kolmeen tonniin. Monelle grillauksen juju on juuri siinä, että pääsee kokkaamaan yksinkertaisissa olosuhteissa – sähköttömän mökin kesäkeittiöön ei tekoälyllä välttämättä ole asiaa.

Grillaussovellus
Grillaussovelluksella pihvinpaiston voi hioa huippuunsa.

Vege on pop

Tänä kesänä kasviksia sujahtaa grilliin entistä enemmän. Näillä helpoilla vinkeillä saat vaihtelua vegelisukkeisiin.

Fenkoli

  • Leikkaa fenkoli neljään osaan siten, että lohkot pysyvät kannasta kiinni. Grillaa fenkoliin nätit raidat. Tarjoa salaatissa tai grillatun kalan kaverina.

Paksoi

  • Pese ja halkaise paksoi. Grillaa kauniin väriseksi. Mausta vinegretillä ja suolalla. Nauti grillitofun kera.

Vihreät pavut

  • Pyörittele pavut yrtti- tai chiliöljyssä. Grillaa papuihin hyvä väri (voit käyttää apuna halsteria tai foliota). Tarjoa grillimakkaran kyljessä.

Purjo

  • Pese ja kuivaa purjo. Grillaa epäsuoralla lämmöllä mustaksi. Poista hiiltynyt kerros, leikkaa paloiksi ja mausta vinegretillä. Tarjoa alkupalana tai grillatun vaalean kalan kanssa.

Punajuuri

  • Pese punajuuret ja grillaa kokonaisina kypsiksi. Kuori punajuuret ja leikkaa paloiksi. Kokoa salaatiksi grillatun feta- tai vuohenjuuston kera.
Tiesitkö? Sana grilli on lainautunut suomen kieleen englannin sanasta grill. Englannin kieleen sana grill on puolestaan tullut ranskan kielen sanasta grille, joka tarkoittaa parilaa.

Baari liekeissä

Grillattu mojito
Kesän hittidrinkki syntyy grillatuista raaka-aineista! Kokeile vaikkapa paahteista grillattua mojitoa.

Grilli-Mary

”Grillaa isoihin, mehukkaisiin tomaatteihin kunnollinen pinta. Soseuta tomaatit sauvasekoittimella tai blenderin pulssitoiminnolla varovasti, etteivät siemenet hajoa, sillä ne tekevät mehusta kitkerän. Siivilöi tomaattimehusta enimmät kuoret ja siemenet. Käytä grillattua tomaattimehua Bloody Maryn mausteena, lisämakua antaa laadukas savusuola.”

Karamelli-colada

”Kuori tuore ananas ja leikkaa se reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voit halutessasi penslata ananassiivut tumman rommin ja angostuurabitterin seoksella. Ripottele ananaskiekoille reilusti sokeria, joka karamellisoituu grillissä. Murskaa kypsät ananakset blenderillä, lisää ananasmehua, kookosmaitoa tai kookosvettä, sokeria ja jäitä. Halutessasi voit terästää juoman rommilla.”

Paahteiset sitrukset

”Lohkotut sitrukset on helppo grillata, ja niitä voi murskata esimerkiksi mojiton tai caipiroskan joukkoon. Sitrukset voi myös puolittaa, grillata ja puristaa mehun cocktailin sekaan, sillä paahteinen maku ulottuu mehuun asti.”

Grilli antaa hauskan säväyksen kesäisiin drinkkeihin, vinkkaa baarimestari Timo Siitonen.

Toimitus kysyi: Miten grillata ekologisesti?

"Päästönäkökulmasta ekologisin valinta on vihreällä sähköllä toimiva sähkögrilli. Grillin päästöt kalpenevat kuitenkin grillatun lihan ilmastovaikutusten rinnalla. Kala sen sijaan on hyvisten joukossa, samoin kasvikset ja kasviproteiinit.”

Tietokirjailija ja vastuullisuusvaikuttaja Pia Alapeteri käsittelee aihetta kirjassaan Kohti kestävää mökkielämää (Avain, 2024).

Lähteet: Expat Guide Korea, Kotus, Sitra, The Guardian ja Time.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt