
Nousussa meillä ja maailmalla: korealainen ruoka! Testaa bulgogikulho, tahmea seesamikana & muut herkulliset reseptit
Lisää arkeen uusia makuja korealaisen keittiön mausteilla. Kokeile bulgogikulhoa, tahmeaa seesamikanaa tai ruokaisaa pajeon-pannukakkua. Viikonloppuna kootaan pöytä täyteen korealaisia grilliherkkuja.
Kokeile valmistaa korealaisia mandu-dumplingeja. Täytetyt nyytit sisältävät muun muassa jauhelihaa, kaalia, purjoa, kevätsipulia ja inkivääriä. Voit korvata jauhelihan halutessasi kasvisjauhiksella. Dumplingit tarjotaan dippikastikkeen kanssa.

Pieni korealaisen ruoan sanasto

1. Ssamjang
Ssamjang on korealaisen chili- ja soijapaputahnan yhdistelmä, joka on maustettu paahdetuilla seesaminsiemenillä, valkosipulilla ja inkiväärillä.
2. Doenjang
Doenjang on korealainen fermentoitu paksu soijapaputahna, joka korostaa ruoan omaa makua ja sopii käytettäväksi mausteena tai dippinä.
3. Gochujang
Gochujang on käymismenetelmällä valmistettu tulinen chilimaustetahna. Sitä käytetään esimerkiksi bibimbapissa eli korealaisessa ”riisipyttipannussa” sekä pataruoissa ja marinadeissa.
4. Gochugaru
Gochugaru eli punapippuri on korealainen chilimauste, jota saa sekä jauheena että rouheampana hiutaleena. Sen maku on kipakan savuinen.
5. Seesamiöljy
Seesamiöljy on seesaminsiemenistä tehty kasviöljy. Korealaisessa keittiössä käytetään tummaa seesamiöljyä, joka valmistetaan paahdetuista siemenistä.
6. Mustat seesaminsiemenet
Mustat seesaminsiemenet ovat peräisin ruskeita seesaminsiemeniä ravinteikkaammasta ja aromikkaammasta lajikkeesta.
7. Vaaleat seesaminsiemenet
Vaaleat seesaminsiemenet sopivat ruokiin sekä koristeeksi että maun tuojiksi. Vaaleita seesaminsiemeniä saa sekä kuorimattomina että kuorittuina. Paahtaminen korostaa hieman pähkinäistä makua.
8.Soijakastike
Soijakastike valmistetaan käymismenetelmällä soijapavuista, vehnästä ja suolasta. Japanilaisen soijakastikkeen käymisaika on pidempi kuin kiinalaisen, ja se on maultaan miedompaa ja vähäsuolaisempaa.
Viiniasiantuntija Ilkka Sirén valitsi sopivat juomat aasialaisen ruoan kaveriksi. Kurkkaa Sirénin viinisuositukset täältä.

Viikonloppuna katetaan korealainen bbq-pöytä
Korean bbq -henkeen koottu pöytä on viikonlopun kohokohta! Kääräise grilliherkut, lisukkeet ja kastikkeet riisin tai riisinuudeleiden kanssa salaatinlehteen.
Jos sinulla on pöytägrilli, nosta se pöydän keskelle ja anna jokaisen ruokailijan osallistua grillaukseen.
Grillattavaksi sopii mainiosti esimerkiksi herkullinen bulgogi-nauta. Itse tehty bulgogi-marinadi maustaa ja mureuttaa lihan.
