Talven kauneimmat lapaset – 14 ohjetta helpoista perustumpuista haastavampiin kirjoneulelapasiin
Tee itse
Talven kauneimmat lapaset – 14 ohjetta helpoista perustumpuista haastavampiin kirjoneulelapasiin
Lapaset, tumput, vanttuut… nuo monella nimellä kulkevat käsineet tulevat tarpeeseen kylminä päivinä. Lapaset valmistuvat sutjakasti, ja niihin on kiva tyhjentää jämälankavarastoja. Lapasia on myös helppo neuloa lahjaksi, kun saajan kokoa ei tarvitse tietää tarkkaan. Kokosimme yhteen kauneimmat lapasohjeemme.
11.11.2022
 |
Meillä kotona

1. Valloittavat kissalapaset

Neulesuunnittelija Lumi Karmitsan pehmoiset Neiti Kissinen -lapaset lämmittävät kovemmallakin pakkasella. Hauska kissakuvio yhdistyy kokonaiseksi, kun kädet laittaa vierekkäin. Kissan silmät ja osa mekon kauluksesta tehdään lopuksi silmukoita jäljentämällä. Ohjeen koko on naiselle, mutta lapsen koko onnistuu vaihtamalla lanka ohuempaan.

2. Palmikoiden ja pompuloiden leikkiä

Meiju Knitsin Väre-lapaset koristellaan palmikoiden ja pampuloiden leikkisällä yhdistelmällä. Pinta pääsee oikeuksiinsa, kun neulot lapaset yksivärisenä. Kaksinkertainen lanka varmistaa, että kauneutensa lisäksi lapaset ovat myös ihanan lämpöiset. Ohjeessa on vinkkejä lapasten koon suurentamiseksi, jos haluat neuloa tumput vaikka miehelle.

3. Jään ja lumen sävyissä

Nämä kaksiväriset lapaset ovat raikkaan talviset. Rikottu helmineule on näyttävyydestään huolimatta helppoa neuloa – kuvio syntyy tavallisilla oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Ohjeen lapasissa yhdistettiin 7 veljestä ja ylellisempää alpakkalankaa, jolloin niistä tuli pehmeät mutta napakat. Lapasiin voi kuitenkin käyttää mitä tahansa vastaavan vahvuisia lankoja.

4. Syksyisen metsän tunnelmia

Niina Laitisen suunnittelemat Syysmetsän lapaset saivat inspiraationsa syksyisen metsän sävyistä. Värejä vaihtamalla lapasten ilmettä on helppo muuttaa vaikka pastelliseen tai graafisempaan suuntaan. Kuviossa kuljetetaan samaan aikaan korkeintaan kahta lankaa, joten lapaset onnistuvat aloittelevaltakin kirjoneulojalta. Täydennä setti samaan teemaan sopivilla Syysmetsän kirjoneulesukilla!

5. Kauniit kuin korut

Upeat Korulapaset eivät jää huomaamatta! Koristeellinen pinta kuvioidaan havuilla, sydämillä ja lumikiteillä. Lapasten tyyli muuttuu toisenlaiseksi, kun neulot ne saajan lempiväreillä tai esimerkiksi mustalla ja valkoisella. Ohuehkoilla puikoilla neulottavat lapaset ovat tyköistuvaa naisten kokoa. Lisää väljyyttä saa helposti vaihtamalla puikot hieman paksumpiin.

6. Sympaattiset norppalapaset

Norppalapasten kuosi on kuin kotimainen versio villimmästä leopardiprintistä. Kuvio mukailee saimaannorpan selkäkuvion rinkuloita. Lapasten ilmeen täydentää sukeltelijan värityksestä napatut harmaan ja hiekan sävyt. Ohjeessa on kaksi kokoa: naiselle ja miehelle.

7. Superlämpimät täplätumput

Vaikka täplätumput näyttävät erehdyttävästi kirjoneuleelta, ne ovat paljon helpommat toteuttaa. Ensin neulotaan yksiväriset lapaset, jotka koristellaan lopuksi silmukoinnilla eli silmukoita jäljittelemällä. Koristeluun voi käyttää pienetkin jämälankanyssäkät, sillä tarvitset vain 10–15 sentin mittaisia pätkiä. Kun langanpäät jätetään päättelemättä sisäpuolella, lapaset ovat taatusti lämpimät.

8. Virkatut lapaset veikeällä täpläkuviolla

Lapaset voi tietysti myös virkata! Näiden virkattujen täplätumppujen ranneke neulotaan, mutta sen jälkeen virkkuukoukku saa laulaa. Kahdella värillä saadaan aikaan jännän täplikäs kuvio.

Onko latvialainen palmikko jo tuttu juttu? Se on monikäyttöinen koristekuvio, joka näyttää kauniilta vaikka lapasten ranneosassa. Kuvio voi näyttää haastavalta, mutta sinun tarvitsee osata vain oikea ja nurja silmukka. Katso täältä kuvalliset vaihe vaiheelta -ohjeet!

9. Palmikoita ja helppotekoinen intialainen peukalo

Näiden palmikkolapasten jujuna on kaunis pinta ja kokeilemisen arvoinen intialainen peukalokiila. Intialainen peukalo tekee lapasesta erityisen hyvin istuvan, ja mikä parasta, se on myös tavallista peukalokiilaa helpompi neuloa.

10. Perhosten lentoa

Suloinen perhoskuvio koristaa tätä lapasparia. Perhosen siivet sulautuvat toisiinsa, kun kädet liittää yhteen. Parin voi yhdistää kummin päin tahansa, sillä kuvio kiertää kämmenestä kämmenselkään. Ohjeessa on kaksi kokoa.

11. Sukkelaan syntyvät peruslapaset

Jos inhoat nurjia silmukoita, nämä lapaset ovat sinulle! Helpot lapaset valmistuvat sileästä neuleesta, jonka kaikki kerrokset neulotaan suljettuna neuleena oikein. Toki jos haluat ranteeseen joustavan resorin, voit muokata ohjetta sen mukaan. Paksu lanka jouduttaa neulomista, joten valmista tulee lähes käden käänteessä.

12. Täydellinen välikauden asuste

Korkeavartiset kämmekkäät lämmittävät sopivasti silloin, kun lapaset olisivat liikaa. Kämmenosa on sileää neuletta ja ranneosa jättösilmukkaneulosta. Valkoiset pisteet ommellaan lopuksi valmiisiin kämmekkäihin. Ohjeessa on kolme kokoa, joten voit neuloa omat kämmekkäät vaikka koko perheelle. Kurkkaa myös heijastavien kämmekkäiden ohje!

13. Koukuttavat vanttuut

Oletko kokeillut koukkuamista eli edestakaisvirkkausta? Koukuttujen lapasten pinnasta tulee tiivis ja kangasmainen. Ohjeen kauniin värikkäät lapaset valmistuvat kahdesta monivärilangasta. Jos kaipaat hillitympää lopputulosta, voit tietysti käyttää yksivärisiäkin lankoja. Ohjeessa on kaksi kokoa, naiselle ja miehelle.

14. Pienten käsien lämmittäjät

Minikokoisten vauvan tumppujen neulominen on hauskaa, koska ne valmistuvat hetkessä. Tumppujen päällipuoli koristellaan palmikkoneuleella. Ohjeessa on kolme kokoa vastasyntyneestä 12 kuukauden ikäisille. Katso myös tumppuihin sopivan myssyn ohje!

Kommentoi »