Kaksiväriset lapaset yhdistävät jään ja lumen sävyt – kokeile rikottua helmineuletta raikkaan talvisiin tumppuihin
Tee itse
Kaksiväriset lapaset yhdistävät jään ja lumen sävyt – kokeile rikottua helmineuletta raikkaan talvisiin tumppuihin
Kaksiväriset lapaset neulotaan rikotusta helmineuleesta. Rikottu helmineule eli broken seed stitch on helppoa neuloa mutta näyttävän näköistä. Lapasiin yhdistettiin tuttua seiskaveikkaa ja ylellisempää alpakkalankaa, jolloin niistä tuli pehmeät mutta napakat.
Julkaistu 26.2.2019
Kotivinkki

Koko: lapaset naiselle.

Tarvikkeet:

 • yksi kerä luonnonvalkoista (010) Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m) ja yksi kerä vaaleansinistä (520) Viking Garn Alpaca Storm -lankaa (40 % alpakka, 40 % merinovilla, 20 % nailon, 50 g = 133 m), tai muita puikoilla 3,5 neulottavia lankoja haluamissasi sävyissä
 • sukkapuikot 3,5 mm.

Mallineuleet

Joustinneule: neulo 2 o, 2 n.

Rikottu helmineule suljettuna neuleena:

 • 1. krs: neulo valkoisella kaikki oikein.
 • 2. krs: neulo vaaleansinisellä 1 o, 1 n, toista tätä koko krs.
 • 3. krs: neulo valkoisella kaikki oikein.
 • 4. krs: neulo vaaleansinisellä 1 n, 1 o, toista tätä koko krs.
 • Toista kerroksia 1–4.

Kaksiväriset lapaset rikotulla helmineuleella valmistuvat näin

Vasemman käden lapanen

 1. Luo 40 s ja jaa ne neljälle puikolle, 10 s kullekin. Neulo ranneketta varten joustinneuletta suljettuna neuleena noin 10 cm.
 2. Aloita sitten rikottu helmineule. Poimi ensimmäisellä kerroksella viimeiselle puikolle yksi silmukka lisää edellisen kerroksen silmukoista (= yht. 41 s). Näin kerrosten vaihtumiskohdasta tulee huomaamaton.
 3. Neulo rikottua helmineuletta noin 6 cm, viimeisenä on vaaleansininen kerros. Tee sitten peukalon aukko toiselle puikolle näin: neulo puikon 2 ensimmäistä silmukkaa normaalisti, neulo sitten 7 seuraavaa silmukkaa apulangalle. Siirrä apulangalle neulotut silmukat takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle ja neulo ne uudelleen normaalisti, samoin puikon viimeinen silmukka.
 4. Jatka rikottua helmineuletta. Kun olet neulonut peukaloaukon jälkeen noin 11 cm (tai omaan käteesi sopiva mitta), aloita kärkikavennukset: Neulo 1. ja 3. puikon alussa 2 s takareunoista oikein yhteen ja neulo 2. ja 4. puikon lopussa 2 s etureunoista oikein yhteen. Jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on 5 s. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.
 5. Neulo sitten peukalo: Poimi peukaloaukon reunoilta silmukat apulangalta kahdelle puikoille. Poimi niiden lisäksi puikkojen välistä silmukoita niin, että puikoilla on yhteensä 18 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle (6, 6, 6) ja aloita rikottu helmineule valkoisella langalla. Neulo rikottua helmineuletta noin 6 cm (tai kunnes peukalon kynsi peittyy). Tee sitten peukalon kärkikavennukset näin: neulo jokaisen puikon alussa 2 s takareunoista oikein yhteen, kunnes jäljellä on 3 s. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.
 6. Päättele langat.

Oikean käden lapanen

Neulo muuten samoin kuin vasen lapanen, mutta tee peukaloaukko kolmannelle puikolle.

Kaksiväriset lapaset neulottiin seiskaveikasta ja alpakkalangasta, mutta voit hyvin käyttää myös pelkkiä 7 veljestä -lankoja tai muita vastaavan vahvuisia suosikkilankojasi.

Vinkki!

Lapasten malli on melko kapea ja istuva. Jos haluat väljemmät tumput, kasvata silmukkamäärää ja neulo kämmenosa pidemmäksi.

Kommentoi »