Miau, mitkä tumput! Neulo pehmoiset kissalapaset Lumi Karmitsan ohjeella
Tee itse
Miau, mitkä tumput! Neulo pehmoiset kissalapaset Lumi Karmitsan ohjeella
Hauskat Neiti Kissinen -lapaset valmistuvat neulesuunnittelija Lumi Karmitsan ohjeella. Kissakuvio on lapasen molemmilla puolilla. Se yhdistyy kokonaiseksi, kun kädet laittaa vierekkäin.
28.1.2019
 |
Kotivinkki

Ohjeen suunnittelu: Lumi Karmitsa.

Koko: Naiselle.

Neiti Kissinen -lapaset – tarvikkeet:

  • Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m): väriä A havu (371) n. 60 g, väriä B auringonkukka (268) n. 15 g, väriä C luonnonvalkoinen (010) n. 15 g, väriä D hunaja (289) n. 20 g ja väriä E turkoosi (350) pieni nöttönen
  • resoriin sukkapuikot 3 mm ja kirjoneuleeseen sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet

  • Joustinneule: neulo 2 o, 2 n koko kerroksen ajan.
  • Kirjoneule: ruutupiirroksen mukaan.

Tiheys: 24 s x 26 krs kirjoneuletta = 10 x 10 cm.

Lyhenteet:

  • 2 o yhteen = Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen. Kavennus kallistuu vasemmalle.
  • ssk = Nosta 2 silmukkaa yksitellen oikealle puikolle oikein neulomatta. Palauta silmukat vasemmalle puikolle ja neulo ne oikein yhteen takareunoista. Kavennus kallistuu oikealle. Voit halutessasi korvata ssk-kavennuksen ylivetokavennuksella.
  • lisää 1 oikealle = Poimi silmukoiden välissä oleva lanka vasemmalle puikolle takakautta. Neulo poimittu silmukka etureunasta oikein. Silmukka kallistuu oikealle.
  • lisää 1 vasemmalle = Poimi silmukoiden välissä oleva lanka vasemmalle puikolle etukautta. Neulo poimittu silmukka takareunasta oikein. Se kallistuu vasemmalle.
  • ei silmukkaa = Jätä tämä ruutu kokonaan huomioimatta ja jatka neulomista normaalisti eteenpäin kaavion mukaisesti.
A) Oikean käden kaavio
B) Vasemman käden kaavio

Neiti Kissinen -lapaset – ohje:

Luo sukkapuikoille 3 värillä A 44 s (11 s per puikko) ja yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Neulo 17 kerrosta 2 o, 2 n -joustinta. Neulo sitten 1 kerros oikein värillä A ja lisää samalla joka puikolle 1 silmukka. Työssä on nyt yhteensä 48 s.

Vaihda työhön puikot 3,5 ja siirry neulomaan kirjoneuletta kaavion A mukaisesti (kumpaankin käteen on oma kaavionsa). 14. kerroksen alapuolelle jäävät kauluksen valkoiset silmukat tehdään jälkikäteen silmukoita jäljentämällä: neulo nuo kohdat toistaiseksi värillä B. Myös silmien väriläiskät tehdään jälkikäteen: neulo nuo kohdat toistaiseksi värillä D.

Neulo kaavion reunan sinisten ruutujen kohdalla peukalokiila kaavion B mukaisesti. Katso, ettet sido takana kulkevaa lankaa siinä kohdassa, missä tehdään lisäys seuraavalla kerroksella, jotta sidottu lanka ei tule näkyviin. Kun peukalokiila on valmis, neulo normaalisti seuraavaa kerrosta kiilan alkuun asti. Siirrä kiilan 15 s apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 1 uusi silmukka ja jatka kirjoneuletta kaavion A mukaisesti. Kun jäljellä on 8 s, katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja kiristä aukko.

Peukalo

Jotta käsiala pysyisi samana ja peukalo olisi yhtä lämmittävä kuin muukin lapanen, se tehdään kirjoneuleena kahdella värin A langalla. Toisen langanpään voi ottaa kerän sisältä, toisen päältä. Ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 5 s. Jaa kaikki 20 s kolmelle puikolle 3,5 ja neulo suljettuna neuleena yksiväristä kirjoneuletta 15 kerrosta tai kunnes peukalo on melkein peitossa.

Yksivärisestä kirjoneuleesta tulee siistein, kun vuorottelet mahdollisimman monipuolisesti sitä, kuinka monta silmukkaa yhdellä langalla neulot. Välillä toisen langan voi myös sitoa työn takana samalla tavalla kuin normaalissa kirjoneuleessa. Tämä auttaa peukaloa sulautumaan peukalokiilaan, jossa lankaa on koko ajan juoksutettu työn takana. Katkaise toinen lanka ja jätä se tähän.

Jatka yhdellä langalla ja neulo 10 x 2 o yhteen. Neulo 1 kerros oikein ja sitten 5 x 2 o yhteen. Työssä on nyt 5 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja kiristä aukko.

Viimeistely

Tee neiti Kissisen mekon kauluksen puuttuva osa silmukoita jäljentämällä värillä C. Tee myös silmien väriläiskät silmukoita jäljentämällä. Älä unohda lisätä silmiin valkoista silmukkaa; se kirkastaa katseen. Päättele kaikki langanpäät hyvin työn nurjalle puolelle ja höyrytä lapaset kevyesti.

Vinkki!

Jos haluat neuloa neiti Kissiset lapsen koossa, tee lapaset silloin ohuemmalla langalla, vaikkapa Novitan Nallella.

Lapasissa on kiilapeukalo ja kärjessä nauhakavennukset. Kissan silmät ja osa mekon kauluksesta tehdään jälkeenpäin silmukoita jäljentämällä.
Kommentoi »