Täplätumput – neulo ensin yksiväriset lapaset ja koristele ne lopuksi silmukoinnilla
Tee itse
Täplätumput – neulo ensin yksiväriset lapaset ja koristele ne lopuksi silmukoinnilla
Täplätumput näyttävät kirjoneuleelta, mutta ne viimeistellään silmukoita jäljittelemällä eli silmukoinnilla. Silmukointiin voit hyvin käyttää erivärisiä jämälankoja, sillä yksittäiset pätkät ovat lyhyitä.
Julkaistu 9.11.2020
Meillä kotona

Täplätumppujen suunnittelu ja ohje: Henna Haarala.

Koko: nainen.

Täplätumput – tarvikkeet:

  • noin 100 g Novita 7 veljestä -lankaa väriä valkoinen
  • 10–15 cm:n langanpätkiä pilkkuihin. Voit käyttää hyvin vaikka edellisistä töistä jääneet langanpätkät.
  • sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan.

Täplätumput neulotaan näin

Vasemman käden lapanen

  1. Luo 44 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle, 11 s/puikko. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.
  2. Neulo suljettuna neuleena ensimmäinen kerros oikein ja toinen kierros nurin. Neulo vielä 6 kerrosta pelkkää oikeaa ja 3 kerrosta pelkkää nurjaa.
  3. Jatka neulomalla sileää oikeaa neuletta 29 kerrosta. Tee sitten peukalon aukko: Neulo apulangalle I puikon 9 viimeistä silmukkaa ja siirrä neulotut silmukat takaisin vasemmalle puikolle. Jatka sen jälkeen sileää suljettua neuletta 29 kerrosta.
  4. Aloita kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen niin kauan, että jäljellä on enää 12 silmukkaa (3 s/puikko). Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele.

Oikean käden lapanen

Tee samoin kuin vasemman käden lapanen, mutta neulo peukaloa varten apulangalle 9 ensimmäistä silmukkaa IV puikolta.

Mallikaavio silmukoiden jäljittelyyn.

Silmukoiden jäljittely

Silmukoiden jäljittely kannattaa tehdä tässä vaiheessa. Leikkaa 10–15 cm:n pituisia langanpätkiä. Jäljittele niillä silmukoita mallikaavion tai oman mielesi mukaan. Jätä langanpäät roikkumaan lapasen sisälle päättelemättä. Tämä tekee lapasista lämpimät.

Peukalo

Poimi apulangan ylä- ja alapuolelta silmukat kahdelle puikolle ja puikkojen välistä yhteensä 5 silmukkaa, silmukoita on nyt 22. Jaa ne neljälle puikolle näin: 5-6-5-6. Neulo sileää 22 kerrosta. Kavenna joka puikon lopussa 2 oikein yhteen, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa /puikko. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi ja päättele.

Rakkaudella Henna -käsityöbloggaaja Henna Haarala on intohimoinen neuloja, joka neuloi nämä lapaset lahjaksi äidilleen. Hän sai idean täplälapasiin Virtain lapasista, jotka myös on kuvioitu silmukoita jäljitellen.
1 kommentti