Neulo ihanat palmikkolapaset ja opettele samalla helppo intialainen peukalo
Tee itse
Neulo ihanat palmikkolapaset ja opettele samalla helppo intialainen peukalo
Nämä palmikkolapaset ovat talven kaunein asuste. Jos et koskaan ole neulonut intialaista peukalokiilaa, nyt on aika kokeilla. Intialainen peukalo tekee lapasesta hyvin istuvan ja on helpompi neuloa kuin tavallinen kiilapeukalo.
22.11.2017
 |
Kotivinkki

Koko: Naiselle.

Tarvikkeet – palmikkolapaset:

  • 100 g Novita Alpaca Wool -lankaa (50 % alpakkaa, 50 % villaa, 50 g = 100 m), sävy nutria (690)
  • sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista *–*.

Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Palmikkoneule suljettuna neuleena: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Tiheys: 20 s sileää neuletta = 10 cm, palmikkokuvion leveys on noin 8 cm.

Alpaca Wool -langasta on tarjolla kauniin murrettuja sävyjä. Kokeile ruskean ohella ruosteenpunaista tai vaaleanharmaata. Kuvausjärjestelyt: Natalia Rehbinder.

Tee palmikkolapaset näin

Vasemman käden lapanen

1. Luo sukkapuikoille 44 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 8 cm.

2. Neulo sileää neuletta ja lisää seuraavalla krs:lla puikoille III ja IV tasavälein 5 s kummallekin puikolle = 54 s.

3. Aloita sitten palmikkoneule ruutupiirroksen 1. kerrokselta: neulo 22 s:lla sileää neuletta (I ja II puikko) ja ruutupiirroksesta 32 s:n palmikkokuvio (III ja IV puikko). Toista palmikkoneuleessa ruutupiirroksen kerroksia 1–12.

4. Kun olet neulonut 3 krs, jaa s:t intialaista peukalokiilaa varten seuraavasti: 4 s, 18 s, 16 s ja 16 s.

Aloita intialaisen peukalokiilan lisäykset:

1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 55 s ja I puikolla on 5 s.

2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 56 s ja I puikolla on 6 s. Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 22 s.

5. Siirrä nyt II puikon 18 s esimerkiksi langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa I puikon s:t siten, että I ja II puikolla on 11 s.

6. Jatka 54 s:lla mallineuleita, kunnes olet toistanut palmikkoneuleessa ruutupiirroksen kerrokset 1–12 yhteensä 3 kertaa ja neulonut vielä kerrokset 1–4 (korkeus joustimesta on noin 17 cm).

7. Neulo ruutupiirroksen 5. krs ja kavenna samalla nurjat s:t pois seuraavasti: neulo III puikon alussa 2 s oikein yhteen ja tee IV puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) = 52 s.

8. Neulo palmikkoneuleessa ruutupiirroksen kerrokset 13–14. Jokaisella puikolla on 11 s.

9. Neulo kaikilla silmukoilla sileää neuletta ja aloita kärkikavennukset: neulo I sekä III puikon alussa 1 s oikein, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein. Toista kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi ja päätä hyvin.

Intialainen peukalo

1. Ota apulangalla odottavat s:t työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 20 s kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena kaventaen 1 s jokaiselta puikolta.

2. Kun olet neulonut 4,5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, aloita kärkikavennukset: neulo joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle. Katkaise lanka ja päätä se hyvin nurjalle.

Oikean käden palmikkolapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukalokiilan lisäykset III ja IV puikon välistä IV puikolle. Höyrytä lopuksi lapaset kevyesti.

Kommentoi »