Vauvan myssy suojaa ja lämmittää viileässäkin säässä – katso ohje, jolla neulot pikkuruisen pipon itse
Tee itse
Vauvan myssy suojaa ja lämmittää viileässäkin säässä – katso ohje, jolla neulot pikkuruisen pipon itse
Vauvan myssy pitää pienen pään lämpimänä. Korvaläpällinen myssy solmitaan hellästi leuan alle, joten se pysyy hyvin paikallaan hurjemmassakin menossa. Katso Emma Sippolan suunnittelema Takatalvi-malli ja neulo kaunis myssy itse!
8.1.2019
 |
Meillä kotona

Vauvan myssy syntyy Emma Sippolan suositulla Takatalvi-mallilla. Neulo myssyn jälkeen vauvalle myös samaan tyyliin sointuvat lapaset!

Takatalvi-malli ihastuttaa sekä vauvan myssyssä että pienen pienissä lapasissa.

Koot: 0 (3–6) 9–12 kk

Langan menekki: 40 (50) 60 g

Neuletiheys: 22 s = 10 cm sileää, 25 s x 32 krs = 10 x 10 cm

Vauvan myssy – tarvikkeet:

  • Pirtin Kehräämön Finnwool Kamgarn tex 4 -lankaa (tai muu lanka 210 m/100 g, esim. Drops merino extra fine tai Sandnes merino)
  • 3,5 ja 4 mm pyöröpuikot tai käsialan mukaan.
  • 4 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan.
Vauvan myssyssä on nyöri, jolla sen voi sitoa kiinni leuan alta.

Lyhenteet:

  • yvk = ylivetokavennus. Nosta 1 s, neulo 1 s, vedä neulomaton neulotun yli. VINKKI: Saadaksesi tasaisemmat ja siistimmät kavennukset, voit tehdä myös näin: nosta 1 o, nosta 1 n, neulo nostetut silmukat o yhteen.
  • nyvk = nurin ylivetokavennus. Neulo 1 n, nosta 1 o niin että lanka jää työn etupuolelle, siirrä molemmat silmukat takaisin vasemmalle puikolle, nosta nostettu s neulotun yli.

Vauvan myssy valmistuu näin:

Luo 72 (80) 88 s 3,5 mm:n pyöröpuikolle. Neulo suljettuna neuleena 10 (12) 12 krs joustinta 1 o, 1 n. Vaihda työhön 4 mm:n puikot.

Neulo palmikkoneuletta ohjeen mukaan:

1–3. krs: *2 n, 6 o*, toista *-* krs loppuun.

4. krs: *2 n, siirrä 2 s apupuikolle työn taakse, 1 o, apupuikon s:t o, siirrä 1 s apupuikolle työn eteen, 2 o, apupuikon s o.*, toista *-* krs loppuun.

Toista nämä 4 kerrosta 6 (7) 9 kertaa ja sen jälkeen krs 1–2 vielä kerran.

Aloita kavennukset:

1. kavennuskrs: *2 n, 1 yvk, 2 o, 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun.

2. kavennuskrs: *2 n yhteen, 4 o*, toista *-* krs loppuun.

3. kavennuskrs: *1 n, 1 yvk, 2 o yhteen*, toista *-* krs loppuun.

4. kavennuskrs: *1 n, 1 yvk* toista *-* krs loppuun.

5. kavennuskrs: koko ajan *2 o yhteen*

Katkaise lanka, vedä se jäljellä olevien 9 (10) 11 s läpi.

Korvaläpät: Poimi silmukat korvaläppiä varten myssyn alareunasta niin, että korvaläppien väliin taakse niskaan jää 13 (15) 16 silmukkaa. Poimi reunasta työn oikealta puolelta 17 (17) 19 s puikolle 4. Neulo 3 (3) 5 krs sileää. Jatka sileää kaventaen aina oikealla näin: neulo 1 o, 1 yvk, o kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yhteen, 1 o.

Kun puikolla on jäljellä 11 s, kavennetaan sekä oikealla että nurjalla kerroksella. Nurjalla kavennetaan seuraavasti: 1 n, 2 n yhteen, n kunnes jäljellä on 3 s, 1 nyvk, 1n.

Kun puikolla on jäljellä 5 s, päätä oikealla seuraavasti: 1 yvk, päätä 2 s, siirrä 1 s oikealta puikolta vasemmalle puikolle ja vedä viimeinen silmukka toiseksi viimeisen yli. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevan silmukan läpi.

Tee vauvan myssyyn nyöri joko virkkaamalla ketjusilmukoita kaksinkertaisella langalla (virkkuukoukku nro 4,5) tai kiertämällä nyöri kolminkertaisella langalla.

Takatalvi-mallin suunnittelija Emma Sippola

Emma Sippola on pitänyt Instagram-tiliä vuodesta 2016. Tilin nimi on nykyään @blomulldesign. Hän jakaa kuvia neuleprojekteistaan ja muista käsitöistä. Vuoden 2018 aikana hän on alkanut tehdä omia neulemallejaan, jotka löytyvät Ravelry-ohjepankista.

– Olen aika tarkka ja haluan että kaikki on nätisti tehty. Esimerkiksi kavennukset pitää olla niin näkymättömiä kuin mahdollista tai sopia kuvioon kuten Takatalvi-pipossa. Tykkään kauniista yksityiskohdista.

Emman mummu on opettanut hänet neulomaan 8-vuotiaana. Silloin pitkäjänteisyyttä ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi. Vasta viime vuosina hän on alkanut virkata ja neuloa enemmän. Ideoita Emma saa löytää vaikka lenkkipolun varrelta. Nyt Wenna-vauvan ollessa pikkuinen Emma neuloo paljon lastenvaatteita.

– Mieluiten neulon vaatteita yhtenä kappaleena, koska en pidä saumojen ompelemisesta. Neulon melkein aina pyöröpuikoilla, magic loop -tekniikalla.

Luovana ihmisenä Emma pitää kätensä aina liikkeessä. Kun hän ei neulo tai virkkaa, hän piirtää ja maalaa mielellään. Käsitöitä hän tekee noin viisi tuntia viikossa. Materiaaleja kuluu parilla kympillä kuukaudessa. Emmalle rakkain itse tehty käsityö on suuri vauvanpeitto, jonka pinnalla on kuvioita sydämestä keinuhevoseen ja perhoseen.

– Virkkasin peiton vauvalle ennen hänen syntymäänsä. Siihen liittyy siis paljon muistoja ihanasta ajasta.

Wenna-vauva köllöttelee mielellään äidin virkkaaman peiton päällä.

Korjattu 9.1.2020 klo 9.00: 9–12 kk -koon silmukkamäärä korjattu 88:aan ja Emma Sippolan Instagram-tilin nimi muutettu.

5 kommenttia