Perhoslapaset lennättävät palan paratiisia kylmyyden keskelle – katso ohje ja neulo kauniit tumput itse
Tee itse
Perhoslapaset lennättävät palan paratiisia kylmyyden keskelle – katso ohje ja neulo kauniit tumput itse
Perhoslapasia somistavat perhosen siivet, jotka sulautuvat toisiinsa, kun kädet liittää yhteen. Kuvio kiertää kämmenestä kämmenselkään.
Julkaistu 11.11.2019
Meillä kotona

Koko: S–M

Perhoslapaset – tarvikkeet:

  • 35–40 g Lankavan Alize Superwash-sukkalankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = n. 420 m) sävy harmaa (21) ja 5 g sävy valkaisematon (01)
  • sukkapuikot 2,5 ja 3 mm tai käsialan mukaan.
Yksi vai kaksi perhosta? Perhoslapasen kuvio kiertää kämmenestä kämmenselkään. Näin voit yhdistää parin kummin päin tahansa.

Mallineuleet

Joustinneule: Neulo suljettuna neuleena *1 nurin, 1 kiertäen eli takareunastaan oikein*, toista *–* krs loppuun.

Sileä neule: Neulo suljettuna neuleena koko ajan oikein.

Kirjoneule: Neulo suljettuna neuleena ruutupiirroksen mukaan. Huom! Piirrokseen on merkitty vain kuvion silmukat. Neulo kuvion ulkopuoliset silmukat harmaalla ja sido valkoinen lanka joka 4. tai 5. harmaan s:n taakse viemällä se vuoroin harmaan langan päältä ja alta. Näin langat eivät kierry toistensa ympärille. Sido langat kuvion kohdalla samoin aina kun kuviossa on yli 4 s samalla värillä. Tee nämä sidonnat eri kerroksilla aina lomittain edellisiin nähden kuten ruutupiirroksen 1. ja 2. krs.lla.

Tiheys: 30 s ja 35 krs = 10 cm sileää neuletta

Perhoskuvion ruutupiirros.

Perhoslapaset tehdään näin

Luo harmaalla langalla ohuemmille puikolle 56-60 s ja jaa ne neljälle puikolle (= 14–15 s/puikko). Neulo ensin 1 krs nurin ja sitten 6 cm joustinneuletta. Neulo vielä sileää neuletta 1 krs. Merkitse 29.–31. s kuvion keskikohdaksi (= K) ja siirrä merkkiä työn edetessä. Vaihda sitten paksummat puikot, jatka sileää neuletta ja aloita samalla peukalokiila.

1. krs: lk, 1 o, lk, neulo sileää neuletta krs loppuun.

2. krs: Neulo kaikilla parillisilla kerroksilla sileää neuletta ja langankierrot kiertäen eli takareunastaan oikein.

3. krs: lk, 3 o, lk, neulo krs loppuun.

5. krs: lk, 5 o, lk, neulo krs loppuun.

7. krs: lk, 5 o, lk, neulo krs loppuun. Jatka vastaavasti ja tee lisäykset joka 2. krs:lla. Kun olet neulonut sileää neuletta 13–15 krs, aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan ja jatka samalla peukalokiilan lisäyksiä. Laske s:t keskimerkistä lähtien. Kun peukalon kiilassa on 19–21 s ja olet neulonut krs:n loppuun, siirrä kiilan s:t apulangalle ja luo 1 uusi s = 56–60 s. Jatka kirjoneuletta ja aloita kärjen nauhakavennus heti kirjoneuleen jälkeen.

1. krs: *1 o, kavenna 2 s kiertäen eli takareunastaan oikein yhteen, neulo kunnes seuraavan puikon lopussa on 3 s, kavenna 2 o yht., 1 o*, toista *–* vielä kerran. Toista tällaiset kavennukset ensin 3–4 kertaa joka 3. krs ja sitten 3–4 kertaa joka 2. krs. Kavenna lopuksi kaikilla kerroksilla ja vedä lanka viimeisten 8 s:n läpi.

Peukalo

Siirrä apulangan s:t kolmelle puikolle (7+7+6 s) ja poimi luodun s:n reunasta 1 s = 20–22 s. Neulo sileää neuletta kynnen alkuun ja aloita kavennukset.

1. krs: *6 o, 2 o yht.*, toista *–* vielä kerran, 6 o. Neulo 2 krs kaventamatta.

4. krs: *4 o, 2 o yhteen*, toista *–* vielä 2 kertaa. Neulo 1 krs kaventamatta. Kavenna sitten jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen ja vedä lanka viimeisten 6 s:n läpi.

Neulo toinen lapanen samoin mutta merkitse 28.–30. s kuvion keskikohdaksi ja aloita peukalon kiila 4. puikon lopussa näin: neulo sileää neuletta kunnes krs:n lopussa on 2 s ja neulo lk, 1 o, lk.

Viimeistely

Päättele langat. Kastele lapaset ja kuivaa tasossa. Höyrytä kevyesti nurjalta.

Suloinen perhoskuvio somistaa talven hittilapasia.

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy, 06 434 5500, www.lankava.fi

Kommentoi »