Joko tiedät mitä on koukkuaminen? Opettele uusi tekniikka ja tee koukutut lapaset monivärilangasta
Tee itse
Joko tiedät mitä on koukkuaminen? Opettele uusi tekniikka ja tee koukutut lapaset monivärilangasta
Koukutut lapaset tehdään nimensä mukaisesti koukkuamalla, edestakaisin virkkaamalla. Lapasten pinnasta tulee näin tiivis ja kangasmainen. Pirteän väriset lapaset valmistuvat kahdesta monivärilangasta.
Julkaistu 9.3.2018
Kotivinkki

Koko: Nainen (mies).

Koukutut lapaset – näitä tarvitset:

  • 100(100) g Novita 7 Veljestä Multiraita -lankaa, sävy leipuri (883) (75 % villa, 25 % polyamidi)
  • 100(100) g Novita 7 Veljestä Polaris -lankaa, sävy aamupäivä (803) (75 % villa, 25 % polyamidi)
  • puikkokoukun tai kaksipäisen koukkuamiskoukun 5 mm tai käsialan mukaan

Koukkuamisen tekniikka

Koukkuaminen on edestakaisvirkkausta. Koukkuamisessa kerrokset virkataan kahdessa vaiheessa: ensimmäisessä vaiheessa uudet silmukat poimitaan koukulle edellisen krs:n silmujen kautta. Toisessa vaiheessa koukulla olevat silmukat päätetään perättäin toinen toisensa jälkeen. Kun koukutaan ympyränä, niin silmukat poimitaan aina työn oikealla puolella ja päätetään työn nurjalla puolella. Koukuttu pinta on kiinteää ja tiheää, ja se muistuttaa kudottua pintaa.

Tiheys: 16 s = 10 cm.

Tee koukutut lapaset näin

Vasen lapanen

Virkkaa Multiraita -langalla aloitusketjuksi löysähkösti 32(36) ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje se renkaaksi piilosilmukalla. Merkitse piilosilmukka esim. hakaneulalla tai paperiliittimellä. Käännä puikkokoukku työhön siten, että puikkopää on nyt vasemmalla.

Vaihe 1 (silmukoiden poimiminen aloitusketjusta): Aloita silmukoiden poimiminen aloitusketjusta Multiraita -langalla. Työnnä puikko ensimmäisen ketjusilmukan läpi, ota lanka puikolle, tuo lanka silmukan läpi ja jätä silmukka puikolle. Koukulla on nyt 2 silmukkaa. Työnnä puikko seuraavan silmukan läpi ja koukkaa lanka silmukaksi puikolle. Poimi silmukoita tähän tapaan, kunnes puikolla on noin 10 s (silmukoita on noin puolet puikkokoukun mitasta).

Aloita vaihe 2 (päättäminen): Käännä työ ja siirrä silmukat koukkupäähän. Ota Polaris-lanka työhön mukaan. Koukkaa Polaris-lanka koukulle ja vedä se yhden silmukan läpi. Ota Polaris-lanka uudestaan koukulle ja vedä se tämän jälkeen aina kahden silmukan läpi. Päätä silmukoita tähän tapaan, kunnes koukulla on jäljellä 3 s (kaksi Multiraitaa ja yksi Polaris). Käännä työ ja poimi Multiraita-langalla lisää silmukoita vaiheen 1 mukaisesti. Kun puikolla on taas riittävästi silmukoita, käännä työ ja päätä silmukat vaiheen 2 mukaan (vedä lanka nyt heti kahden silmukan läpi). Jatka näin, ja kun tulet merkityn silmukan kohdalle, poimi merkitystä silmukasta 1 s (kerroksen viimeinen s). Koukkua jatkossa krs:t spiraalina eli siirry edelliseltä kerrokselta suoraan seuraavalle kerrokselle.

Vaihe 3 (silmukoiden poiminen edellisestä kerroksesta): Poimi tämän jälkeen uudet silmukat koukkaamalla lanka aina Multiraidan värisen pystysuoran langan alitse (työnnä koukku oikealta langan ali, ota lanka puikolle ja vedä lanka silmukaksi). Jatka koukkuamista toistamalla vaiheita 2 ja 3, kunnes lapasen varren korkeus on noin 8(10) cm.

Aloita peukalokiilan lisäykset. Taita ranneke kaksin kerroin siten, että aloituslanka on oikeassa reunassa taitteen kohdalla. Merkitse vasemman reunan taitteelta oikealle päin 3. ja 4. silmukka. Aloita kiilan lisäykset näiden silmukoiden molemmin puolin.

1. lisäys: Poimi silmukoita, kunnes seuraavana ovat merkityt silmukat. Lisää 1 s koukkaamalla uusi silmukka vaakasuoran s:n läpi, poimi merkityt s:t ja lisää 1 s kuten edellä. Peukalokiilassa on nyt 4 s. Jatka koukkuamista tavalliseen tapaan ja virkkaa yksi välikerros.

2. lisäys: Poimi silmukoita, kunnes seuraavana on ensimmäinen lisätty s, lisää 1 s, poimi kiilan 4 s:aa ja lisää 1 s. Peukalokiilassa on nyt 6 s. Jatka koukkuamista tavalliseen tapaan ja virkkaa yksi välikerros.

Jatka lisäyksiä tähän tapaan joka 2. krs, jolloin kiilaan tulee aina 2 uutta s:aa. Kun peukalokiilassa on 12 s (kiilan alun 2 s ja 10 lisättyä s:aa), koukkua vielä 1 kerros. Poimi silmukat peukalokiilan alkuun saakka ja päättele. Koukulle jää 1 silmukka. Virkkaa Multiraidalla 2 ketjusilmukkaa. Hyppää peukalokiilan 12 s:n yli ja koukkaa puikko seuraavan pystylangan ali ja vedä se koukulla olevan silmukan läpi yhdeksi silmukaksi. Jatka poimimista normaalisti. Kun aloitat päättelyä, ota Polaris-lanka koukulle ja vedä se yhden s:n läpi. Ota Polaris-lanka uudelleen koukulle ja vedä kahden silmukan läpi ja jatka päättelyä normaaliin tapaan kahden s:n läpi. Peukalokiilan kohdalle jää lyhyt vaakalanka. Jatka poimimista ja päättelyä normaaliin tapaan, ja kun tulet seuraavan kerran peukaloaukon kohdalle, poimi kummastakin ketjusilmukasta 1 s.

Jatka koukkuamista kaikilla silmukoilla, kunnes etusormi peittyy tai olet koukunnut peukaloaukon jälkeen noin 10(12) cm.

Aloita kärkikavennukset. Merkitse ensin lapasen kummassakin sivussa taitteen 2 Multiraidan väristä pystysilmukkaa esim. paperiliittimellä siten, että merkkien väliin jää sama määrä silmukoita. Tee sitten kärkikavennukset näiden merkittyjen silmukoiden molemmin puolin joka krs poimimalla 2 pystylankaa yhdeksi silmukaksi (poimi merkityt s:t normaalisti). Kun työ pienenee, poimi aina vähemmän silmukoita kerralla. Koukkua kaventaen, kunnes työssä on 8 s. Päättele viimeiset silmukat siten, että koukulle jää vain yksi Multiraidan värinen silmukka. Koukkaa lanka vielä s:n läpi. Poimi ja päättele loput silmukat seuraavasti: *koukkaa Multiraita -lanka Multiraidan värisen pystylangan ali ja vedä koukulla olevan s:n läpi*, toista *–* vielä 7 kertaa. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Pujota lanka neulan avulla loppujen silmukoiden läpi ja kiristä reikä umpeen. Päättele hyvin.

Peukalo

Poimi Multiraita -langalla peukaloaukosta (Multiraidan värisistä pystylangoista) yhteensä 17(19) silmukkaa. Poimi ja päättele aina muutama silmukka kerrallaan. Poimi peukalon juuresta tarvittaessa ylimääräisiä silmukoita, jottei juureen jää reikää. Kavenna ylimääräiset silmukat pois seuraavalla kerroksella poimimalla kaksi pystylankaa yhteen. Koukkua spiraalina eli siirry edelliseltä kerrokselta suoraan seuraavalle kerrokselle. Koukkua, kunnes peukalon kynsi on puoleksi piilossa, noin 6(7) cm. Kavenna peukalo siten, että poimit kaksi pystylankaa yhteen, kunnes työssä on 8 silmukkaa jäljellä. Poimi ja päättele loput silmukat kuten lapasen kärjessä.

Oikea lapanen

Koukkua peilikuvana eli tee peukalokiila kämmenen toiseen reunaan. Höyrytä lapaset.

Lapaset suunnitteli Minna Metsäläinen.

Kommentoi »