
Jouluateria kahdeksalle hengelle
- Sitruuna-smetanasilakat
- Rapea graavilohisalaatti ja tillimajoneesi
- Punajuuripiirakka
- Korianterilla maustetut uunijuurekset
- Joululla glaseerattu possu ja omenakastike
- Puolukkajäädyke ja valkosuklaakinuski
Sitruuna-smetanasilakat
Silakkafileet kypsyvät etikkaliemessä suussa sulavan pehmeiksi. Yöksi ne upotetaan sitruunasmetanaan.
Rapea graavilohisalaatti ja tillimajoneesi
Rapea graavilohisalaatti ja raikas itse tehty majoneesi tekevät tutusta graavilohesta taas kiinnostavan ja erityisen herkullisen.
Punajuuripiirakka
Avomallinen punajuuripiirakka pyöräytetään valmiista lehtitaikinasta. Punajuuren, balsamietikan, hunajan ja fetan yhdistelmä toimii aina.
Korianterilla maustetut uunijuurekset
Kata laatikoiden sijaan joulupöytään vaihteeksi uunijuureksia. Korianteri maustaa ne uudella tapaa.
Joululla glaseerattu possu ja omenakastike
Joulukinkun voi korvata sopivankokoinen kasler, jonka paras makupari on omena. Glaseerattu possu valmistetaan joulumausteita ja marinointiaikaa säästämättä.
Puolukkajäädyke ja valkosuklaakinuski
Kirpeä ja kermaisen täyteläinen puolukkajäädyke saa unelmaparin samettisesta valkosuklaakinuskista.
NÄIN HALLITSET JOULUN RUOKAKULUJA
• Suunnittele jouluruoat perusraaka-aineista. Suosi perusjuureksia ja -hedelmiä. • Käytä mausteita luovasti. Kokonaisena ostetut mausteet säilyvät hyvin jopa muutaman vuoden. • Valmista ruokien osat itse valmiiden sijaan. Marinoi silakat, graavaa lohi, opettele pikamajoneesin valmistus. • Lohen hinta nousee usein joulun alla. Ennakoi ja graavaa pakastimeen. Lohi suolautuu jo pakastimessa ja viimeistään sulaessaan. Nosta pakastimesta vasta vähän ennen tarjolle leikkaamista. • Suuren kinkun sijaan voi riittää pieni kasler. • Älä ruoki roskista. Tee ruokaa vain sen verran kuin sitä jaksetaan syödä. Aikuinen syö aterialla yhteensä 300–500 g ruokaa, alkuruoista jälkiruokiin.