Henri Alénin joulumenu
Ruoka
Henri Alénin joulumenu
Huippukokki Henri Alénin joulumenu ei ole ihan tavallinen: lasimestarin siikaa, paahdettua ankkaa, paistettua mustajuurta. Jokainen herkku syntyy kuitenkin yksinkertaisista aineksista, rakkaudella maustaen.
Julkaistu 23.10.2014
Kotivinkki

Lasimestarin siika ja siianmätimousse

Klassinen lasimestarin silli saa uuden vivahteen, kun sen valmistaa siiasta. Kevyt paahto nahkapuolelle antaa kalalle makua ja kauniin ulkonäön. Tarjoile lasimerstarin siika ja mätimousse saaristolaisleivän ja vuonankaalin kanssa. 

Paahdettu punajuurisalaatti

Paahdettu punajuurisalaatti tuo vaihtelua joulupöytään. Joulun aikaan maukkaimmillaan olevien granaattiomenien pienet poksahtelevat siemenhelmet, makea punajuuri ja salvia tekevät salaatista herkullisen.

Kokonaisena paahdettu ankka ja hunajainen kaskinauris-aprikoosipaistos

Maukas ja rasvainen paahdettu ankka on kokeilemisen arvoinen joulupöydän ruoka. Ankkoja voi ostaa kokonaisina useista marketeista, ainakin pakastettuina. Hunajainen kaskinauris-aprikoosipaistos tarjoillaan ankan kanssa. Kaski- eli huhtanauris on Suomen vanhin naurislajike. Lajike palasi kauppoihin 2000-luvun taitteessa – onneksi, sillä sen maku on ylivoimainen.

Mustajuuri-ruusukaali-päärynäpaistos

Mustajuurta kutsutaan köyhän miehen parsaksi. Mustajuuri, päärynä ja vuohenjuusto ovat hento ja aromaattinen yhdistelmä tässä paistoksessa.

Jouluvanukas eli kanelilla maustettu pot de crème

Jouluvanukas on täydellinen päätös juhla-aterialle. Jos pidät klassisesta crème brûléesta, pidät myös tästä jälkiruoasta. Suklainen vanukas yhdistettynä kirpeään passiohedelmään ja mangoon taltuttaa makeannälän, muttei ole liian raskas.

Henri Alénin jouluviinit

”Jouluruoat sisältävät monia viinille hankalia makuja, kuten etikkaisia kaloja. Siksi pääasia on, että viini sopii mahdollisimman monelle ruoalle – ja ennen kaikkea vieraille. Tärkeintä joulupöydässä on yhteinen ateriointi eikä viinien analysointi. Tässä ovat omat juomasuosikkini.”

Samppanja.  Tämän samppanjan hintalaatusuhde on kerrassaan loistava. Kuiva ja hienon mantelinen maku herättää makunystyrät joulupöydän antimia varten. Tarjoile samppanja erittäin kylmänä. Jacquesson Cuvée 736 Extra-Brut -samppanja, 44 e. Alko 588767.

Punaviini. Tässä viinissä on jouluisa maku. Luumuinen ja mausteinen maku sopivat hyvin ankan ja kinkunkin kanssa. Sopivat tanniinit keventävät muuten melko täyteläistä viiniä mukavasti. Hewitson Baby Bush Mourvèdre -punaviini, 14,99 e. Alko 448047.

Valkoviini.  Riesling-rypäle kestää runsaasti makuja. Viini toimii graavikalan ja mätien sekä ankan kanssa. Hennon petroolinen ja täyteläinen maku saa veden kielelle. Sopii hyvin aperitiiviksi. Dopff Riesling Cuvée Europe -valkoviini, 13,90 e. Alko 007561.

Kommentoi »