


Lasimestarin siika ja siianmätimousse
Klassinen lasimestarin silli saa uuden vivahteen, kun sen valmistaa siiasta. Kevyt paahto nahkapuolelle antaa kalalle makua ja kauniin ulkonäön. Tarjoile siika ja mätimousse saaristolaisleivän ja vuonankaalin kanssa. Resepti on osa huippukokki Henri Alénin joulumenua.
1. Tee ensin liemi. Kuori ja viipaloi kasvikset ohuiksi kiekoiksi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, pippurit, sinapinsiemenet ja laakerinlehti. Keitä viisi minuuttia. Lisää kasvikset ja etikka liemeen, ja anna liemen jäähtyä kunnolla.
2. Leikkaa siikafileet paloiksi. Ripottele suolaa pannulle ja paahda kaloja nahkapuolelta kuumalla pannulla ilman rasvaa noin minuutin ajan.
3. Laita kalanpalat syvään astiaan ja kaada jäähtynyt liemi kasviksineen päälle. Laita astia jääkaappiin. Lasimestarin siika on valmista syötäväksi kahden vuorokauden kuluttua.
Mätimousse
1. Valuta mädistä ylimääräiset nesteet pois.
2. Vatkaa smetana kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele vaahdon joukkoon mäti, tilli ja ruohosipuli. Mausta mustapippurilla.
Vinkki!
Nauti lasimestarin siika ja mätimousse mehevän saaristolaisleivän kanssa.