


Jouluhalko – joulun kaunein jälkiruoka
Jouluhalko on perinteinen ranskalainen jouluherkku. Jos osaat tehdä kääretortun, onnistut taatusti myös halkohommissa. Sitten vaan leipomaan!
Jouluhalko – ohje:
- Valmista kääretorttupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita rauhallisesti käännellen tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada ja tasoita taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista torttupohjaa 225-asteessa seitsemän minuuttia.
- Laita pöydälle valmiiksi toinen leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kumoa valmis torttupohja heti kuumana sokeroidun paperin päälle paistopaperin reunoista pidellen. Poista paistopaperi heti. Anna levyn jäähtyä leivinliinan alla.
- Pilko maitosuklaa metalli- tai lasikulhoon. Nosta kulho höyryävän kuuman vesikattilan päälle. Vesi ei saisi osua astian pohjaan. Anna suklaan sulaa vesihauteessa.
- Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden oranssi kuori. Sekoita kuoriraaste ja ranskankerma hieman jäähtyneeseen suklaasulaan.
- Vaahdota kerma ja lisää se suklaaseokseen rauhallisesi käännellen, jotta vaahto ei laskeudu.
- Levitä täytettä kääretortun pinnalle 1–1 ½ cm paksuudelta, mutta jätä toiselle pitkälle sivulle noin 3 cm ilman täytettä.
- Aloita rullaaminen kohti täyttämätöntä sivua. Tee napakka rulla, kiedo se leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin. Peitä myös loppu täyte ja laita jääkaappiin odottamaan. Anna kääretortun vetäytyä kylmässä 1–2 tuntia.
- Leikkaa kääretortun päät tasaisiksi. Leikkaa päistä sen jälkeen pois vinot palat. Aseta toinen pala tarjoiluvadille kääretortun kylkeen ja toinen hieman kääretortun päälle. Mallaa, näyttääkö kokonaisuus halolta.
- 10Kuorruta jouluhalko lopulla täytteellä. Pieni voi- tai palettiveitsi on hyvä apuväline. Siilaa jouluhalon päälle halutessasi kaakaojauhetta ja koristele lumikarpaloilla.
Mikä ihmeen jouluhalko?
Bûche de Noël eli tutummin jouluhalko on alun perin Ranskasta lähtöisin oleva perinteinen jouluherkku. Jouluhalon leipominen saattaa ensimmäisellä kerralla hieman arveluttaa, mutta epäröintiin ei ole syytä, sillä moni jouluhalkoresepti mukailee hyvin pitkälle perinteisiä kääretorttureseptejä. Jos sinulta siis luonnistuu kääretortun leipominen, onnistuu myös jouluhalko takuuvarmasti! Kääretortusta jouluhalon erottaakin ennen kaikkea ulkonäkö, sillä jouluhalko tunnetaan puun kuorta jäljittelevästä pinnasta ja koristeista.
Jouluhalon kuorrute on yleensä voikreemiä, jonka värjäykseen on käytetty suklaata. Myös kahvia voidaan käyttää jouluhalon kuorrutteessa. Tässä suklaanystävän jouluhalossa kahvi on terästetty rommilla. Tämä suklainen jouluhalko saa pirteitä makuvivahteita vadelmista.
Gluteeniton jouluhalko täytetään appelsiinilla maustetulla tuorejuustolla. Kokeile myös luumumarmeladilla täytettyä jouluhalkoa! Maailman paras jouluhalko syntyy kuitenkin, kun täytät herkun helppo omilla suosikkimauilla. Esimerkiksi suklaavaahto, jäätelö tai marsipaani soveltuvat oivallisesti jouluhalon täytteeksi. Koristelunkin suhteen voi käyttää mielikuvitusta. Jouluhalko voi saada kattauksessa rinnalleen vaikkapa aitoja havuja, rusetteja tai jouluisia hahmoja.