Kotivinkki

Jouluhalko – joulun kaunein jälkiruoka

2 h 45 min
4.9
0

Jouluhalko – joulun kaunein jälkiruoka

Jouluhalko on perinteinen ranskalainen jouluherkku. Jos osaat tehdä kääretortun, onnistut taatusti myös halkohommissa.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (8 annosta)

Suklaakääretorttupohja

  • 3kananmunaa
  • 1 dlsokeria
  • ¾ dlperunajauhoja
  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 1 tlleivinjauhetta

Täyte ja kuorrute

  • 200 gmaitosuklaata
  • 2appelsiinia
  • 2 dlranskankermaa
  • 4 dlvaahtoutuvaa kermaa
  • kaakaojauhetta

Tee näin

2 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN2 h

1. Valmista kääretorttupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita rauhallisesti käännellen tasaiseksi taikinaksi. 

2. Kaada ja tasoita taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista torttupohjaa 225-asteessa seitsemän minuuttia. 

3. Laita pöydälle valmiiksi toinen leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kumoa valmis torttupohja heti kuumana sokeroidun paperin päälle paistopaperin reunoista pidellen. Poista paistopaperi heti. Anna levyn jäähtyä leivinliinan alla.

4. Pilko maitosuklaa metalli- tai lasikulhoon. Nosta kulho höyryävän kuuman vesikattilan päälle. Vesi ei saisi osua astian pohjaan. Anna suklaan sulaa vesihauteessa. 

5. Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta niiden oranssi kuori. Sekoita kuoriraaste ja ranskankerma hieman jäähtyneeseen suklaasulaan.

6. Vaahdota kerma ja lisää se suklaaseokseen rauhallisesi käännellen, jotta vaahto ei laskeudu.

7. Levitä täytettä kääretortun pinnalle 1–1 ½ cm paksuudelta, mutta jätä toiselle pitkälle sivulle noin 3 cm ilman täytettä. 

8. Aloita rullaaminen kohti täyttämätöntä sivua. Tee napakka rulla, kiedo se leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin. Peitä myös loppu täyte ja laita jääkaappiin odottamaan. Anna kääretortun vetäytyä kylmässä 1–2 tuntia.

9. Leikkaa kääretortun päät tasaisiksi. Leikkaa päistä sen jälkeen pois vinot palat. Aseta toinen pala tarjoiluvadille kääretortun kylkeen ja toinen hieman kääretortun päälle. Mallaa, näyttääkö kokonaisuus halolta.

10. Kuorruta jouluhalko lopulla täytteellä. Pieni voi- tai palettiveitsi on hyvä apuväline. Siilaa jouluhalon päälle halutessasi kaakaojauhetta.

Katso myös, miten valmistat kakun koristeena olevat lumikarpalot.

MITÄ PIDIT?
4.9
Katso myös nämä