Jouluhalko (Bûche de noël)

1 h 35 min
4.2
0

Jouluhalko (Bûche de noël)

Jouluhalko on perinteinen ranskalainen joulukakku, joka valmistetaan suklaisesta kääretortusta. Suosittelemme!
Teksti Saara Törmä
Kuvat Elina Himanen
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 palaa)

Pohja

  • 3 kplmunaa
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 1 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlperunajauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Täyte

  • 2 kplkeltuaista
  • 1 dltomusokeria
  • 1 1/4 dlkevytmaitoa
  • 1 tlvanilliinisokeria
  • 125 gvoita
  • 100 gtummaa suklaata
  • 1/2 dlkuohukermaa

Kuorrutus

  • 175 gvoita
  • 2 kplkeltuaista
  • 1 1/2 dltomusokeria
  • 2 rklkaakaojauhetta
  • 1 rklrommia
  • 1 rklkahvijuomaa

Tee näin

1 h 35 min
{
AKTIIVINEN1 h 30 min
PASSIIVINEN5 min

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon.

Levitä seos leivinpaperille ja paista levyä noin 5 minuuttia. Kumoa valmis levy pyyhkeelle ja valmista täyte.

Sekoita kattilassa keltuaiset, tomusokeri ja maito. Nosta kattila liedelle ja keitä seosta, kunnes se sakenee. Sekoita koko ajan. Nosta seos syrjään jäähtymään ja lisää sitten vanilliinisokeri.

Vaahdota voi. Lisää hyvin jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.

Paloittele suklaa ja sulata se kerman kanssa kattilassa tai mikroaaltouunissa. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin jäähtymään tunniksi ja valmista sillä aikaa
kuorrutus.

Vatkaa voi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Kokoa halko. Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa levy napakaksi kääretortuksi. Kuorruta halko joko pursottamalla kuorrutusta tai levittämällä se veitsellä. Nosta halko jääkaappiin tai viileään paikkaan. Kun
kuorrutus on jähmettynyt, suojaa halko käärimällä se esimerkiksi voipaperiin.

Koristele halko tarjolle marsipaanilla ja mantelilastuilla tai makeisilla, kuten kuvassa.

Vinkki!

Jouluhalko symboloi onnea tuottavia hedelmäpuun oksia, joita ranskalaisilla oli aiemmin tapana polttaa takassa jouluyönä. Tämä suklaan ystävien unelma on melko suuritöinen, mutta vaivan arvoinen valmistettava. Voit huoletta tehdä halon jääkaappiin jo pari päivää ennen tarjoilua.
MITÄ PIDIT?
4.2
Katso myös nämä