Valitse allergiakodin huonekasvit oikein
Piha ja puutarha
Valitse allergiakodin huonekasvit oikein
Huonekasvit sopivat myös allergiakotiin, sillä ne hyödyttävät hyvinvointia monin tavoin. Oireita voi aiheuttaa kasvin siitepöly, tuoksu tai maitiaisneste. Listasimme ihanat huonekasvit, jotka yleensä sopivat myös allergiakotiin!
Julkaistu 17.1.2017
Viherpiha

Huonekasvit ovat monin tavoin ympäristön hyvinvoinnin lisääjiä. Ne kosteuttavat huoneilmaa, sitovat hengityksestä tulevaa hiilidioksidia ja vapauttavat ilmaan happea. Huonekasvit luovat myös viihtyisyyttä.

Joillekin allergisille huonekasvit aiheuttavat kuten nuhaa, aivastelua, ihottumaa tai astmaattisten oireiden pahenemista. Oireiden aiheuttajana voi olla kasvin siitepöly, voimakas tuoksu tai maitiaisneste, joka kuivuessaan pölisee huoneilmaan tai aiheuttaa iho-oireita.

Mikä sitten neuvoksi, jos kuitenkin allergioista huolimatta haluaa pitää kotonaan huonekasveja ja tukea siten omaa hyvinvointiaan? Allergia- ja astmaliiton tutkija Juha Jantusen mukaan huonekasvit aiheuttavat vain harvoin allergiaa. Väestökyselyssä tuhannesta vastaajasta vain 16 (1,6 %) ilmoitti saavansa allergiaoireita huonekasveista.

Jos epäilet oireidesi johtuvan huonekasvista, siirrä kasvi huoneeseen, jossa vietät aikaa vähiten, tai anna kasvi ystävälle hoitoon muutamaksi viikoksi, ja tarkkaile oireitasi.
Esimerkiksi palmuvehkat (vas.) ja nukkumatit ovat yleensä hyvin siedettyjä.

Valitse helposti puhdistettava kasvi ja altakasteluruukku

Huomiota kannattaa kiinnittää ainakin kasvi- ja ruukkuvalintaan. Allergiakotiin kannattaa valita vain helposti suihkuttamalla tai pyyhkimällä puhdistettavia kasveja. Lisäksi kasveja kannattaa kasvattaa altakasteluruukuissa.

Jos epäilet omien oireidesi johtuvan huonekasvista, siirrä kasvi sellaiseen huoneeseen, jossa vietät aikaa kaikkein vähiten tai anna kasvi ystävälle hoitoon muutamaksi viikoksi. Jos oireilu loppuu, voit vaihtaa kasvisi tilalle esimerkiksi amatsoninliljan, maijan, nukkumatin, timanttiananaksen, muorinkukan, piilean, anopinkielen tai palmuvehkan. Ne ovat yleensä hyvin siedettyjä ja niiden lehdet on helppo puhdistaa pölystä pyyhkimällä tai suihkuttamalla.

Mullasta ei yleensä aiheudu allergiaoireita. Altakasteluruukkua voi suositella, sillä siinä pintamulta pysyy kuivempana kuin tavallisessa ruukussa. Jos mullan pinnalla näkyy kasteluvedestä kertynyttä suolojen saostumaa tai hometta, ne kannattaa poistaa.

Mullasta ei yleensä aiheudu allergiaoireita.

Maitiaisnesteet ja tuoksut

Kasvi erittää maitiaisnestettä, jos sen pinta rikkoutuu eli jos lehti tai oksa katkeaa tai kasvin runkoon tulee jokin ruhje. Maitiaisneste voi aiheuttaa ihoärsytystä ja kosketusallergiaa. Maitiaisnestettä erittäviä kasveja ovat viikunat (Ficus), jukkapalmut, tyräkit (esimerkiksi joulutähti), traakkipuut ja viirivehkat. Nämäkään kasvit eivät kuitenkaan aiheuta kaikille allergiaoireita.

Voimakkaasti tuoksuvat kukat ovat puolestaan hyasintilla, tuoksuköynnöksellä, posliinikukilla, jasmiinilla ja kulta-akaasialla eli mimosalla. Myös pelargonit ja orvokit saattavat tuoksua voimakkaasti. Astmaattisia oireita saaville voi siis suositella pikemminkin pelkkiä viherkasveja kuin kukkivia kasveja. Sitäkin voi kokeilla, että poistaa kasvista kukkanuput ennen kuin kukat puhkeavat.

Huonekasvit allergiakotiin – esimerkiksi nämä ovat yleensä hyvin siedettyjä ja helposti puhdistettavia:

Amatsoninlilja kukkii oikealla hoidolla pari kertaa vuodessa.
Anopinkieli sopii mainiosti myös aloittelevalle viherpeukalolle.
Maijoista löytyy jos minkänäköistä ihanuutta moneen makuun. Kuvassa on seepramaija.
Pennimuorin ja muiden muorinkukkien kauneus piilee lehdissä.
Nukkumatti on veikeä kasvi, jonka lehdet elävät vuorokausirytmin mukaan.
Palmuvehka pärjää hämmästyttävän pitkään vähällä luonnonvalolla.
Kilpipiilealla on valloittavat, pyöreät lehdet.
Timanttiananas tuo kotiin tuulahduksen tropiikista!

Asiantuntija: tutkija Juha Jantunen, Allergia- ja astmaliitto

Lisätietoja:

Muokattu 4.2.2021 klo 11.00: Juttuun lisätty kuvia.

Kommentoi »