Altakasteluruukku on viherpeukalon paras apuri – näin otat sen avuksi kasvien hoidossa

Altakasteluruukku on viherpeukalon paras apuri – näin otat sen avuksi kasvien hoidossa
Altakasteluruukku auttaa säätelemään kasvien vedensaantia, joten se on oiva apu niin ylikastelijoille kuin hajamielisille viherpeukaloillekin. Lue jutustamme, miten altakasteluruukku toimii ja kurkkaa vinkit, joilla saat keksinnöstä parhaan hyödyn irti!
Julkaistu: 18.10.2018

Altakasteluruukku, tai toiselta nimeltään kestokasteluruukku, voisi pelastaa monta epätoivoista kasvien kasvatukseen pettynyttä viherpeukaloa. Useimmiten syynä epäonnistuneisiin kasvatusyrityksiin on vääränlainen kastelu.

Ylikastelu aiheuttaa usein kasvien nuupahtamisen, ja lopulta varret irtoavat mullasta, koska ne ovat mädäntyneet liiasta kastelusta. Multa saattaa haista, koska se on liian märkää. Liian vähäinen tai epäsäännöllinen kastelu näkyy ensimmäisenä isolehtisissä huonekasveissa. Myös kaktukset ja mehikasvit alkavat kärsiä, jos ne eivät saa tarvitsemaansa vettä.

Altakasteluruukku säätelee sitä, kuinka paljon kasvi kulloinkin saa vettä. Lisäksi se auttaa pitämään tasaisen kosteuden niillä kasveilla, jotka kaipaavat säännöllistä kastelua.

Miten altakasteluruukku toimii?

Altakasteluruukussa on neljä osaa: ruukkuosa, kasteluputki, välipohja multataskulla ja mittatikku. Ruukussa pohja toimii vesisäiliönä, välipohja erottaa mullan ja vesisäiliön toisistaan. Ainoastaan välipohjassa oleva multatasku ulottuu vesisäiliöön asti.

Multataskun multa nostaa veden kapillaarisesti kasvin juuristoalueelle. Kasvi saa tasaisesti vettä, kun se imee vettä tarpeensa mukaan.

Mittatikku on kasteluputken sisällä. Mittatikku ulottuu vesisäiliön pohjaan. Usein mittatikun päässä on tiheästi uurrettu mitta-asteikko, josta näkee helposti, kuinka paljon vesisäiliön pohjalla on vettä jäljellä.

Kuva: Tanja Pellikka

Miten altakasteluruukku auttaa kasvien hoidossa?

Jos kastelet kasveja liikaa

Altakasteluruukku auttaa liian ahkeraa kastelijaa löytämään sopivan kasteluvälin. Täytä altakasteluruukun vesisäiliö seuraamalla mittatikusta, kuinka paljon vettä säiliöön voi kaataa. Jos koet, että olisi aika kastella kasvi, tarkista tilanne ensin altakasteluruukun mittatikusta. Jos siinä näkyy vielä kosteutta, ei vesisäiliön täyttäminen ole vielä ajankohtaista. Jos se on kuiva, voit odottaa muutaman päivän ja täyttää säiliön taas täyteen.

Jos kastelet kasveja liian vähän tai epäsäännöllisesti

Altakasteluruukku on toimiva ratkaisu tasaisemman kosteuden ylläpitämiseen. Täytä altakasteluruukun vesisäiliö mittatikun asteikon mukaan. Voit huoletta unohtaa kasvisi joksikin aikaa. Jos et muista, milloin kastelit kasvia viimeksi, voit aina tarkistaa mittatikusta, näkyykö siinä enää kosteutta. Täytä taas vesisäiliö, kun mittatikku on kuiva.

Näin istutat kasvin altakasteluruukkuun

  1. Kastele kasvia muutama päivä ennen ruukun vaihtoa. Kun multapaakku ei ole rutikuiva, se irtoaa ruukusta helposti eivätkä hennot juurikarvat vahingoitu.
  2. Irrota kasvi ruukusta. Jos kasvi on kasvanut samassa mullassa monta vuotta rapsuttele varovasti tiivistynyttä multaa pinnasta ja juurten ympäriltä. Varo repimästä juuria.
  3. Lisää altakastelumultaa altakasteluruukun multataskuun ja tiivistä kevyesti. Lisää sen jälkeen multaa niin paljon, että saat istutettua kasvin sopivalle korkeudelle ruukun reunaan nähden.
  4. Painele multaa kevyesti kasvin ympäriltä, jotta se asettuu hyvin paikoilleen.
  5. Kastele kasvia aluksi päältä päin muutamien viikkojen ajan, jotta kasvi ehtii juurtua uuteen multaan.
  6. Aloita kasvin altakastelu parin viikon kuluttua täyttämällä ruukun vesisäiliö. Mittatikusta näet, kuinka paljon vettä voit lisätä.
  7. Seuraa alkuaikoina, kuinka nopeasti säiliö tyhjenee. Kasvukaudella maaliskuusta syyskuuhun kasvi käyttää vettä enemmän kuin lepokaudella, eli syyskuusta helmikuuhun. Kun tiedät sopivan kasteluvälin, osaat kastella kasvia oikein.
  8. Jos unohdat, milloin viimeksi täytit altakasteluruukun vesisäiliön, tarkista mittatikusta, onko säiliön pohjalla vielä vettä. Kun vesi loppuu säiliöstä, anna säiliön olla pari päivää tyhjänä ja lisää vasta sitten uudelleen vettä. Näin multa ei ole koko ajan märkänä ja tiivisty liikaa.

Vinkki!

Kun istutat kasvin altakasteluruukkuun, käytä aina siihen soveltuvaa altakastelumultaa tai kestomultaa. Se on rakenteeltaan sopivaa ilmavuuden ja kosteuden pitävyyden puolesta.

Mitkä kasvit sopivat parhaiten altakasteluruukkuun?

Altakasteluruukuissa on runsaasti valinnanvaraa, ja sopivia malleja myydään niin huonekasveille, yrteille kuin parvekekasveillekin.

Altakasteluruukku sopii erityisen hyviin kookkaille huonekasveille, jotka olisivat liian painavia liikuteltavaksi saviruukussa. Isoissa altakasteluruukuissa on yleensä tilava vesisäiliö, josta kookas huonekasvi saa tasaisesti vettä. Lisäksi isossa altakasteluruukussa saattaa olla myös pyörät, jolloin kasvin liikuttelu helpottuu.

Erityisesti tasaista kosteutta vaativat kasvilajit hyötyvät altakasteluruukun käytöstä. Tällaisia ovat esimerkiksi viheradiantumi, seepramaija, vuoripalmu, kultapalmu, kirjovehka, peikonlehti, nappipellea, pensaspalmu ja kehtolehti.

Tiesitkö?

Altakasteluruukku auttaa myös matkoilla ja lomilla. Kasvit voivat selvitä poissaolon ajan vesisäiliön veden turvin, jolloin muuta kastelua ei tarvita.

Kommentoi »