Maijat ovat suosittuja huonekasveja, joiden lajikirjosta löytyy sopiva jokaiseen makuun – katso vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon

Maijat ovat suosittuja huonekasveja, joiden lajikirjosta löytyy sopiva jokaiseen makuun – katso vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Maijat ovat sävykkäitä viherkasveja, jotka tuovat kotiin runsaasti vehreitä sävyjä. Kasvien lehdet ovat hauskasti viirullisia, laikukkaita ja monisävyisiä. Tutustu maijoihin ja ihastu lajien kirjoon!
Julkaistu: 26.9.2018

Maijat (Calathea) ovat joukko huonekasveja, joita kasvatetaan pääasiassa niiden koristeellisten lehtien vuoksi. Toki ne voivat kukkia ruukuissakin, mutta tähkiin muodostuvat kukat ovat pienet ja vaatimattomat.

Poikkeuksena muista maijoista tähkämaija (C.crocata) on kukkiessaan näyttävä ilmestys. Kukkavarret nousevat lehtien yläpuolelle ja kukinnon suojuslehdet ovat kauniin oranssinkeltaiset.

Tähkämaijan kukkavarret nousevat näyttävästi lehtien yläpuolelle.
Tähkämaija

Maijat kuuluvat marantakasvien heimoon (Marantaceae), johon kuuluvat myös nukkumatti (Maranta) ja nukkuleena (Stromanthe). Näiden kolmen lajin nimet menevät helposti sekaisin.

Luontaisesti maijoja kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Länsi-Intian saaristossa. Ne viihtyvät siis kosteassa ilmassa ja vedolta suojassa parhaiten.

Kaupasta kotiin tuotu maija saattaa nuutua, sillä kasville on shokki joutua kasvihuoneolosuhteista kuivaan huoneilmaan. Suihkuttelu, sumuttelu ja ilman kostuttaminen kaikin tavoin helpottaa maijan elämää. Voit asetella maijojen läheisyyteen erilaisia vesiastioita, sillä haihtuva vesi kostuttaa ilmaa.

Nojatuolin takana leveälehtinen ja kauniin raidallinen pyörö- eli silkkimaija. Kuva Eijffinger.

Maijat: kasvatus ja hoito

Lämpötila

Maijat ovat lämpimien alueiden kasveja, joten normaali huoneenlämpö on niille paras. Pidä maija myös vedolta suojaisassa paikassa.

Valo-olot

Valoisa tai puolivarjoinen paikka sopii maijoille parhaiten. Suora auringonvalo polttaa lehdet helposti, siksi sitä pitää välttää. Jos sijoitat maijan eteläikkunalle, varmista, ettei aurinko pääse kärventämään lehtiä. Runsaassa valossa lehtien kuviointi säilyy kauneimpana.

Maijan kastelu ja lannoitus

Maijan kastelussa säännöllisyys on valttia. Mullan olisi hyvä säilyä tasaisen kosteana, mutta ei märkänä. Kastele kerralla reilusti ja anna sitten pintamullan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Kaada aluslautaselle valuva vesi pois. Ole etenkin talvella tarkkana, ettet kastele maijaa liikaa.

Aloita lannoitus keväällä valon lisääntyessä eli maalis- tai huhtikuun tienoilla. Anna lannoitetta kolmen–neljän viikon välein elokuulle saakka.

Maijan mullanvaihto

Istuta maija tavalliseen kukkamultaan. Pane ruukun pohjalle reilu kerros kevytsoraa salaojitukseksi.

Viihtyessään maija kasvaa niin, että mullanvaihto voi olla tarpeen joka kevät, jos ruukku käy ahtaaksi.

Maijan lisäys

Voit lisätä maijaa keväisen mullanvaihdon yhteydessä jakamalla juurakon.

Maijan muu hoito

Sumuttele ja suihkuttele maijaa usein. Pyyhi pölyt pois kasvin lehdiltä kostealla liinalla.

Pyörö- eli silkkimaijan lehdet säilyttävät upean raidallisuutensa parhaiten runsaassa hajavalossa, mutta suojassa suoralta auringonpaisteelta.
Seepramaija rakastaa sumuttelua muiden maijojen tapaan.

Erilaisia maijalajeja:

  • aaltomaija Calathea rufibarba
  • hopeamaija C. picturata ‘Argentea’
  • isomaija C. roseopicta
  • marmorimaija C. lancifolia (insignis)
  • pyörömaija, tunnetaan myös nimellä silkkimaija C. orbifolia
  • seepramaija C. zebrina
  • tähkämaija C. crocata
  • täplämaija C. makoyana
  • viirumaija C. majestica
Kommentoi »