Kotivinkki

Nukkumatti on klassikkokasvi, joka hurmaa erikoisilla lehdillään – poimi vinkit kasvatukseen ja hoitoon

Nukkumatti on klassikkokasvi, joka hurmaa erikoisilla lehdillään – poimi vinkit kasvatukseen ja hoitoon
Nukkumatti eli paavonnukkumatti on veikeä huonekasvi, joka illan tullen nostaa lehdet pystyyn ja kääntää ne suppuun. Poimi jutustamme vinkit nukkumatin kasvatukseen ja hoitoon.
Julkaistu: 27.8.2018

Nukkumatti, eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura), on kotoisin Brasilian sademetsistä. Suosittu viherkasvi on erityisen tunnettu leveistä, vihreänkirjavista ja laikukkaista lehdistään. Laikut ovat lehtien keskisuonen molemmin puolin ja niiden väri vaihtelee lajikkeesta riippuen. Lehtien alapinnat ovat punavioletit, punertavat tai punaiset.

Nukkumatin englanninkielinen nimi prayer plant (rukoilijakasvi) viittaa kasvin veikeään ominaisuuteen: iltaisin nukkumatti kohottaa lehtensä ylöspäin ja kääntää ne vielä suppuun. Muoto muistuttaa rukoukseen kohotettuja käsiä.

Nukkumatin kasvutapa on sivullepäin haarova, joten se tarvitsee leveyssuunnassa jonkin verran tilaa. Korkeutta nukkumatille tulee noin 20–30 senttiä.

Nukkumatti kukkii helposti keväällä tai kesällä, joskus syksylläkin. Kukat ovat pienet, valkoiset ja vaatimattoman näköiset.

Nukkumatti: kasvatus ja hoito

Lämpötila

Nukkumatti kasvaa parhaiten normaalissa huoneenlämmössä. Lämpötila ei saa laskea alle 15 asteen.

Valo-olot

Sademetsän kasvina nukkumatti viihtyy kotioloissakin puolivarjossa. Valoisa paikka käy myös hyvin, mutta suora auringonpaiste voi viottaa lehtiä. Liian varjoisassa paikassa lehtien väri jää valjuksi.

Nukkumatin kastelu

Pidä multa tasaisen kosteana keväästä syksyyn. Pintamulta voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välissä. Kaada aluslautaselle kertynyt vesi pois, jotta juuret eivät mätäne. Harvenna nukkumatin kastelua talvella.

Nukkumatin lannoitus

Lannoita nukkumattia parin viikon välein kastelun yhteydessä. Jätä talven ajaksi lannoitus pois.

Nukkumatin lisäys

Voit lisätä nukkumattia ottamalla sen varsista pistokkaita. Pistokkaissa on hyvä olla 2–3 lehteä. Pane pistokkaat vesilasiin ja istuta, kun niissä on kunnon juuret.

Voit myös jakaa nukkumatin juuripaakun, jos se on liian suuri ruukkuunsa.

Nukkumatin mullanvaihto

Vaihda nukkumatin multa uuteen tarvittaessa keväällä.

Nukkumatin juuristo on mukulamainen ja matalahko. Siksi sen ruukun on hyvä olla laakea ja melko matala. Pane ruukun pohjalle salaojitukseksi kevytsoraa tai vaikka rikkoutuneen saviruukun paloja.

Nukkumatin muu hoito

Kostea ilma saa kasvin kukoistamaan, joten nukkumattia kannattaa suihkutella ja sumutella usein. Ilmankosteutta lisää myös se, että asettelet kodin viherkasvit toistensa lähettyville tai laitat kasvien joukkoon laakean vesiastian. Jos kylpyhuoneessasi on ikkuna, voit laittaa nukkumatin sen ääreen.

Nukkumatin lajikkeita:

Kerchoveana-lajikkeen lehtien suonet ovat vaaleanvihreät ja laikut ruskeanvihreät. Laikkuja on yleensä kymmenen. Siitä johtuen tämä nukkumatin lajike tunnetaan myös nimellä Mooseksen kivitaulu ja se on myös kasvin ruotsinkielinen nimi (Moses stentavlor).

Erythroneura-lajikkeen lehtisuonet ovat punaiset ja lehdet tummanvihreät. Keskisuonen vieressä on vaaleanvihreitä laikkuja.

1 kommentti