Timanttiananas tuo kotiin eksoottisen tuulahduksen tropiikista – katso vinkit timanttiananaksen kasvatukseen ja hoitoon

Timanttiananas tuo kotiin eksoottisen tuulahduksen tropiikista – katso vinkit timanttiananaksen kasvatukseen ja hoitoon
Timanttiananas on kodin rehevä väripilkku, joka jaksaa kukkia useita kuukausia. Kukinnan ollessa loppusuoralla kasvia voi myös lisätä pienistä sivuversoista, jolloin kasvi ilahduttaa entistäkin pidempään. Katso ohjeet timanttiananaksen kasvatukseen ja hoitoon jutustamme!
Julkaistu: 5.11.2018

Timanttiananakset (Guzmania sp.) ovat hiljalleen ilmestyneet entistä runsaslukuisempina puutarhamyymälöihin, marketteihin ja kukkakauppoihin. Kasvista saa pitkään kukkivan kodin piristyksen, kun hoidat sitä oikein.

Yhdistele timanttiananaksen seuraksi muita trooppisia kasveja. Erilaisilla lehtimuodoilla saat kokonaisuudesta kiinnostavan.

Timanttiananas: kasvatus ja hoito

Valo-olot

Timanttiananakset viihtyvät valoisalla, mutta eivät paahteisella paikalla. Sopiva hajavalo voi löytyä esimerkiksi eteläikkunan läheisyydestä tai länsi-ikkunalta, johon osuu ilta-aurinko.

Lämpötila

Huoneenlämpö on tropiikista kotoisin olevalle timanttiananakselle mieluisin lämpötila. Voit istuttaa timanttiananaksen kesäksi myös terassille.

Timanttiananaksen kastelu ja lannoitus

Koska timanttiananakset kasvavat luonnonvaraisessa ympäristössään viidakossa epifyytteinä eli päällyskasveina, niillä on varsin pienet ja heikot juuret. Siksi kasvin multa ei saisi olla koko ajan läpimärkää.

Kastele multa, mutta anna sen kuivahtaa kastelukertojen välillä. Pidä kuitenkin huoli siitä, että kasvin lehtiruusukkeen muodostamassa lehtisuppilossa on aina vettä. Kasvi pitää eniten kalkittomasta vedestä, joten kesällä sadevesi on sille ihanteellisinta. Timanttiananas pitää myös ahkerasta sumuttelusta.

Kastele timanttiananasta kasvukaudella vedellä parin viikon välein ja noin kerran kuussa lannoitevedellä. Käytä vain puolet lannoitteen suositellusta annosmäärästä. Voit kaataa lannoitevettä myös lehtisuppiloon.

Vähennä kastelua talvella, mutta sumuttele lehtiä vedellä ahkerasti. Pidä myös huoli, että lehtisuppilossa on koko ajan vettä. Älä lannoita timanttiananasta lepoaikana.

Timanttiananaksen lisääminen

Timanttiananas on siitä kiitollinen huonekasvi, että sen kukinta kestää useita kuukausia. Kun kukinta on loppusuoralla, koko lehtiruusuke alkaa kuolla. Kastele tällöin vain multaa, älä kuihtuvaa lehtisuppiloa.

Kukinnan loppuvaiheessa kasvin tyvelle on saattanut kehittyä pieniä sivuversoja, joista kasvia on mahdollista lisätä. Kastele multaa sivuversojen ympäriltä, mutta lisää vettä myös lehtisuppiloihin. Irrota sivuversot kuolevasta emokasvistaan ja istuta ne omiin ruukkuihinsa. Käytä multana ilmavaa ja hapanta turvepitoista ruukkukasvimultaa.

Kukintaan virittymiseen voi kulua parikin vuotta, minkä lisäksi värikkäiden ylälehtien kehittymiseen tarvitaan etyleenikaasua. Sitä pystyt järjestämään kasville siten, että laitat taimen muovipussiin omenan tai banaanin kanssa.

2 kommenttia