6 x uuniruoka ilman uunia! Näin loihdit suositut herkkuruoat nopeammin ja pienemmällä sähkönkulutuksella
Ruoka
6 x uuniruoka ilman uunia! Näin loihdit suositut herkkuruoat nopeammin ja pienemmällä sähkönkulutuksella
Tekipä mielesi sitten mehevää lasagnea tai vanhaa kunnon kaalilaatikkoa, tuttujen uuniruokien valmistus onnistuu myös pannulla. Samalla säästät sähköä.
Julkaistu 26.9.2022
Meillä kotona

Tiesitkö, että liedellä paistaminen kuluttaa vähemmän energiaa kuin uunissa paistaminen? Tavallisesti uunissa valmistettavien ruokien kypsentäminen pannulla onkin yksi konsti pienentää sähkönkulutusta.

– Kun ruoan valmistaa liedellä, lämmitetään vain astiaa ja ruokaa, eikä itse uunia ollenkaan, selittää asiantuntija Päivi Suur-Uski Helsingin Sanomissa. Suur-Uski työskentelee kestävän kehityksen yhtiössä Motivassa.

Ruoanvalmistuksen siirtäminen uunista hellalle ei ehkä ole kaikkein merkittävin keino energiatalkoissa, mutta siitäkin on siis apua. Lisäksi liedellä valmistamisesta on muutakin iloa: se on usein uunia nopeampi tapa saada ruoka pöytään. Keräsimme yhteen kuusi uuniruokaa ja yhden tavallisesti uunissa valmistettavan jälkiruoan, jotka onnistuvat mainiosti myös pannulla.

1. Se nopeampi lasagne

Pannulasagne on täydellinen ratkaisu, kun himoitset Karvisen suosikkiruokaa, mutta haluat säästää sähköä – ja aikaa. Pääset iskemään haarukkasi klassikon pannuversioon vain puolessa tunnissa!

Pikalasse valmistuu muutamaan osaan pilkotuista lasagnelevyistä, jotka muhivat kypsiksi tomaattisessa kastikkeessa.

2. Kaalilaatikko hellalla x 2

Jokaisen kaalinystävän kannattaa kokeilla laatikon valmistamista vaihteeksi hellalla. Samalla periaatteella valmistuu niin perinteinen kaalilaatikko kuin tyylikkään tumma punakaalilaatikko. Kumpi on sinun valintasi?

Jos tykkäät kaalista, vokkimainen punakaalilaatikko saattaa hyvinkin olla uusi suosikkisi!

3. Kreikkalaisen klassikon uusi muoto

Jos halajat makumatkalle Kreikkaan muttet halua lämmittää uunia, on pannumoussaka mainio vaihtoehto. Ripottele munakoisopaistoksen pinnalle fetaa ja tuoretta minttua, ja nautiskele hyvän leivän kanssa.

Vaikka haluaisi säästää sähköä, ei kreikkalaisen ruoan ystävän tarvitse tyytyä pelkkään salaattiin. Moussaka valmistuu pannulla vartissa.

4. Pikakiusaus koko perheen makuun

Helposti valmistuva kinkkukiusaus on monen perheen luottoruoka. Kermainen pannukiusaus saa makua paprikasta niin tuoreena kuin jauheena. Vai houkuttaako kasviskiusaus enemmän? Kasvispannukiusauksessa pottu saa seurakseen porkkanaa, palsternakkaa ja kukkakaalia. Kokonaisuus viimeistellään basilikaöljyllä – nam!

Kasvispannukiusaus on arkiruoka parhaimmillaan: simppeliä, mutta yrttiöljyn ansiosta melkein ylellistä!

5. Arkiklassikko alta aikayksikön

Makaronilaatikko pitää pintansa suomalaisten suosikkina vuodesta toiseen. Himoittu arkiruoka onnistuu myös pannulla, helposti ja nopeasti. Kurkkaa pannulla valmistettavan makaronilaatikon resepti.

Eri valmistustavasta huolimatta tämä makaronilaatikko on juuri niin perinteinen kuin toivoa saattaa.

6. Lämmittävää pataruokaa ilman uunin lämmitystä

Vaikka pataruokia tulee yleensä valmistettua uunissa, onnistuisi homma usein myös hellalla haudutellen. Kun seuraavan kerran kaipaat mehevää pataruokaa, kokeile vaikka helppoa banaani-kanakormaa. Ripottele banaanin makeuttaman korman päälle mantelilastuja tuomaan kivaa suutuntumaa.

Kermaisessa kastikkeessa raaemmatkin banaanit pehmenevät mukavan tuntuisiksi.

Älä unohda jälkkäriä! Myös rakastettu kaura-omenapaistos valmistuu pannulla

Kukapa ei rakastaisi kauraista omenapaistosta? Rakastetun herkun pannuversio valmistuu vain vartissa.

Helppoon paistokseen tulee omenan ja kauran lisäksi voissa karamellisoituvaa fariinisokeria.

1 kommentti