
Tiesitkö, että liedellä paistaminen kuluttaa vähemmän energiaa kuin uunissa paistaminen? Tavallisesti uunissa valmistettavien ruokien kypsentäminen pannulla onkin yksi konsti pienentää sähkönkulutusta.
– Kun ruoan valmistaa liedellä, lämmitetään vain astiaa ja ruokaa, eikä itse uunia ollenkaan, selittää asiantuntija Päivi Suur-Uski Helsingin Sanomissa. Suur-Uski työskentelee kestävän kehityksen yhtiössä Motivassa.
Ruoanvalmistuksen siirtäminen uunista hellalle ei ehkä ole kaikkein merkittävin keino energiatalkoissa, mutta siitäkin on siis apua. Lisäksi liedellä valmistamisesta on muutakin iloa: se on usein uunia nopeampi tapa saada ruoka pöytään. Keräsimme yhteen kuusi uuniruokaa ja yhden tavallisesti uunissa valmistettavan jälkiruoan, jotka onnistuvat mainiosti myös pannulla.
1. Se nopeampi lasagne
Pannulasagne on täydellinen ratkaisu, kun himoitset Karvisen suosikkiruokaa, mutta haluat säästää sähköä – ja aikaa. Pääset iskemään haarukkasi klassikon pannuversioon vain puolessa tunnissa!
2. Kaalilaatikko hellalla x 2
Jokaisen kaalinystävän kannattaa kokeilla laatikon valmistamista vaihteeksi hellalla. Samalla periaatteella valmistuu niin perinteinen kaalilaatikko kuin tyylikkään tumma punakaalilaatikko. Kumpi on sinun valintasi?
3. Kreikkalaisen klassikon uusi muoto
Jos halajat makumatkalle Kreikkaan muttet halua lämmittää uunia, on pannumoussaka mainio vaihtoehto. Ripottele munakoisopaistoksen pinnalle fetaa ja tuoretta minttua, ja nautiskele hyvän leivän kanssa.
4. Pikakiusaus koko perheen makuun
Helposti valmistuva kinkkukiusaus on monen perheen luottoruoka. Kermainen pannukiusaus saa makua paprikasta niin tuoreena kuin jauheena. Vai houkuttaako kasviskiusaus enemmän? Kasvispannukiusauksessa pottu saa seurakseen porkkanaa, palsternakkaa ja kukkakaalia. Kokonaisuus viimeistellään basilikaöljyllä – nam!
5. Arkiklassikko alta aikayksikön
Makaronilaatikko pitää pintansa suomalaisten suosikkina vuodesta toiseen. Himoittu arkiruoka onnistuu myös pannulla, helposti ja nopeasti. Kurkkaa pannulla valmistettavan makaronilaatikon resepti.
6. Lämmittävää pataruokaa ilman uunin lämmitystä
Vaikka pataruokia tulee yleensä valmistettua uunissa, onnistuisi homma usein myös hellalla haudutellen. Kun seuraavan kerran kaipaat mehevää pataruokaa, kokeile vaikka helppoa banaani-kanakormaa. Ripottele banaanin makeuttaman korman päälle mantelilastuja tuomaan kivaa suutuntumaa.
Älä unohda jälkkäriä! Myös rakastettu kaura-omenapaistos valmistuu pannulla
Kukapa ei rakastaisi kauraista omenapaistosta? Rakastetun herkun pannuversio valmistuu vain vartissa.