Sopivan retro lämmin leipä
Ruoka
Sopivan retro lämmin leipä
Muhkea lämmin leipä on lohduttavin iltapala ja salaatin kanssa myös oiva ateria. Ethän sinäkään voisi vastustaa rapsakaksi paahtunutta leipäviipaletta ja päälle sulanutta, lämmintä juustokerrosta? Katso täältä vinkit sekä reseptit ja paahda parhaat lämpimät leivät!
Julkaistu 20.3.2017
Maku

Jos leipäkoristasi löytyy leipää, niin melko varmasti sinulla on ainekset lämpimiin leipiin. Ei haittaa, vaikka leipä olisi jo parhaat päivänsä nähnyt, sillä lämmin leipä paahtuu hyvin myös leipäkorin pohjalle kuivuneista käntyistä ja kuumennettaessa leipä ikään kuin nuorenee hetkeksi. Mikä parasta, leipien päälle voi heittää paahtumaan mitä tahansa jääkaapin rippeitä. Napsauta siis uuni päälle, kyhää leivät kasaan ja paahda, kunnes juusto sulaa!

Lämmin leipä ja täytteet

Lihatäytteiset leivät. Kiireisen lämpimiin leipiin kannattaa käyttää kypsää lihaa tai kinkkuleikkeleitä. Testaa stressin alla lihapullista ja tsatsikista kootut kreikkalaishenkiset leivät sekä grillatusta kanasta ja mangosta kasatut leipäherkut. Jos taas haluat retroleipiä, levitä leiville ketsuppia ja lado päälle kinkkua, juustoa, tomaattia sekä pakollinen ananasrengas. Klassikkoleipä eli Croque Monsieur kyhätään muhkeaksi kinkusta ja juustosta ja viimeistellään supermeheväksi klassisella bechamel-juustokastikkeella. Jos tämä ei vielä riitä, paahda vaikka brunssipöytään Croque Madame, joka viimeistellään näiden lisäksi vielä kananmunalla. 

Jauhelihalla ja mozzarellalla kuorrutetut voikkarit ovat ihanan retro iltapala. Testaa leivän päällä myös eiliseltä yli jäänyttä jauhelihakastiketta.

Jos kaipaat lautaselle eksotiikkaa ja haluat vähän hifistellä, testaa vietnamilaiset Bánh mí -leivät, joiden BBQ-maustettu porsaanliha saa kaverikseen etikkaliemessä marinoitua porkkanaa ja retikkaa sekä raikasta kurkkua ja korianteria. 

Nopsat kalaleivät. Jos rakastat muikkuja, mutta inhoat niiden paistamisesta syntyvää käryä, testaa muikkujen paahtamista uunissa ja kasaa paahdetut kalat tomaattipyreen ja juuston kera ruisleiville. Kiireessä korvaa itse paahdettu kala valmiilla kalasäilykkeellä ja valmista purkkikalalla ja perunalla täytetyt helpot kalakukkoleivät. Myös tonnikala on hyvä leipäaines, sillä sitä löytyy usein hätävarana kaapista, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään.

Kasvisleipää iltapalaksi. Pikaisiin kasvisleipiin sopivat kasvispizzoista lainatut täytteet: oliivit, paprikat, artisokat ja sienet. Täyttävämpiin vegeleipiin sopivat hyvin pannulla paistetut tofuviipaleet tai uunissa paistetut linssipihvit. Jos rakastat supermeheviä leipiä, testaa ihanat vege-cubanosit, jotka voidellaan molemmilta puolilta, täytetään meheväksi mojolla sekä kesäkurpitsa-munakoiso-sienitäytteellä ja paahdetaan vielä upean rapeiksi.

Sananen juustosta. Juustonkannikat ja juustoraastepussin loput sulavat monen mielestä lämppäreiden parhaaksi osaksi eli meheväksi kuorrutukseksi. Kannattaa raastaa ja pakastaa juuston jämäpalat hätätilanteita, kuten kiireistä iltapalaa varten. Jos olet kyllästynyt pelkkään juustokuorrutteeseen, sekoita juustoon majoneesia tai kääntele kuorrutus munista sekä juustosta ja lorauta sekaan vähän olutta.

Kommentoi »