Kotivinkki

Kalaa ja kavereita! Kutsu ystävät koolle ja järjestä rennot silakkabileet

Kalaa ja kavereita! Kutsu ystävät koolle ja järjestä rennot silakkabileet
Silakkabileet on ehkä paras juhlakonsepti koskaan! Kokoa pieniä syötäviä alkupaloiksi, kokkaa pääruoaksi iso hiilisilakka-ohrapaella ja herkuttele ystävien kanssa. Poimi rennot reseptit täältä.
Julkaistu: 6.11.2019

Mehevän paksua silakkaa kannattaa juhlia syksyllä, kun keväällä kuteneet kalat ovat kasvattaneet hieman massaa. Silliksi silakkaa kutsutaan, kun sen rasvaprosentti on yli kymmenen.

Näin puhkot silakan

  1. Pidä silakkaa kädessä vatsapuoli ylöspäin ja silakan pää itseesi päin.
  2. Nipistä silakan pää poikki ja vedä samalla sisälmykset ja suoli ulos kalasta.
  3. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä lävikössä. Kuivaa taputtelemalla talouspaperiin.

Silakkabileiden menu: pikkupurtavaa, paellaa ja jaettava jälkkäri

Pihlajadrinkki aloittaa juhlat

Potkaise bileet käyntiin ja tarjoa bilevieraille raikas aperitiivi. Pihlajanmarjasurvoksesta valmistettuun pihlajadrinkkiin voi halutessaan lorauttaa tilkan vodkaa tai akvaviittia. Juoma sopii tarjottavaksi sekä kylmänä että kuumana.

Silakkasalaatti täynnä sattumia

Marinoiduista silakkafileistä syntyy rouhea salaatti, josta löytyy runsaasti sattumia. Herkullisiksi paahdetut palsternakat ja pikamarinoidut fenkolit ovat kivoja kavereita kalalle, mutta niin ovat myös rapeaksi paahdetut saaristolaisleipäkrutongit, jotka takaavat silakkasalaatille täyden kympin.

Suomi ja Italia kohtaavat tillifocacciassa

Lähinnä italialaisena herkkuna tunnettu focaccia saa ripauksen Suomi-henkeä, kun taikinaan lisätään tilliä tai tillinsiemeniä. Vuoassa paistettu tillifocaccia sopii hyvin jaettavaksi, sillä pehmeästä leivästä on helppo murtaa paloja.

Kukkakaalimousse suoraan snapsilasista

Kippistä kukkakaalilla! Tilliöljyllä ja pinjansiemenillä kruunattu kukkakaalimousse on sopivan rento alkupala, kun sen tarjoaa rennosti snapsilasista. Asettele mousset tarjottimelle hauskasti erilaisiin laseihin.

Hiukan herkullisempi ja vaivattomampi savusilakkatahna

Savusilakkatahna maistuu taivaalliselta oluen kanssa. Muussatuista savusilakoista, maitorahkasta ja mausteista syntyy vastustamaton dippitahna esimerkiksi ruisnapeille. Seuraksi liittyvät myös viipaloidut taatelit, paahdetut pinjansiemenet ja rakuunaöljy.

Punainen silakkapaella kaikilla höysteillä

Hiilisilakka ohrapaella (tuttujen kesken ihan silakkapaella vaan) valmistuu näppärästi isolla valurauta- tai muurinpohjapannulla. Suuresta satsista riittää jaettavaa useammallekin nälkäiselle. Kaunis punainen väri on peräisin punajuuresta, ja annoksen viimeistelee piparjuurikerma.

Jaettava jälkiruokalauta, eli marenkia kaikilla mausteilla

Pellille tai laudalle koottu suklaa-marenkiherkku käy rentojen juhlien kakusta. Marenkin lisäksi rennosta jälkkäristä löytyy ranskankermaa, puolukoita, pähkinöitä ja suklaakastiketta.

Kommentoi »