
”Tämä viini haihtuu lasista alta aikayksikön” – viiniasiantuntija Ilkka Sirén vinkkaa raikkaat espanjalaiset viinit
Ei pelkkää punkkua! Espanja tarjoaa täyteläisten punaviinien lisäksi raikkaita ja keveitä viinejä, jotka sopivat täydellisesti tapasten, merenelävien tai kermaisten pastojen kylkeen.
Viettelee tuoksullaan
Godello-rypälelajike on jonkinlainen harvinaisuus, sillä sitä esiintyy pääsääntöisesti vain Galiciassa ja Bierzossa. Raikas valkoviini hurmaa limetin, greipin, viheromenan ja kukkaisuuden tuoksulla. Maku on raikas, mutta Godellolta löytyy myös keskivertoa leveämmät hartiat, mikä tekee kokonaisuudesta vaikuttavan. Herkullinen pari kalaruokien, simpukoiden ja kermaisten pastaruokien seuraan.

Tapasten seuraksi
Baskimaan viinit ovat merituulien piiskaamia, rapean hapokkaita viinejä. Viini valmistetaan paikallisista Hondarribi beltza- ja Hondarribi zuri -rypäleistä, jotka antavat viinille sen ainutlaatuisen hapankirsikkaisen luonteen. Tuoksu on eloisa ja metsämarjaisa, ja siinä korostuvat mansikat, vadelmat ja raikas sitruksinen vivahde. Jos lautaselle päätyy suolaisia alkupaloja tapas-tyyliin, niin viini haihtuu lasista alta aikayksikön.

”Godello-rypäleeltä löytyy keskivertoa leveämmät hartiat, mikä tekee kokonaisuudesta vaikuttavan.”
Moniulotteinen ja vivahteikas
Vaaleista rypäleistä valmistettu oranssiviini tulee Valencian alueelta Espanjasta. Se on valmistettu harvinaisesta Verdil-rypälelajikkeesta. Tuoksussa löytyy veikeä yhdistelmä kuivattuja aprikooseja, appelsiininkuorta ja hentoa mausteisuutta. Suutuntumassa on havaittavissa hentoa tanniinisuutta, ja tästä syystä viini sopii erinomaisesti ruokapöytään. Kokeile aasialaisen ruoan, juustojen ja mausteisten kasvisruokien kera.

Uuniruoan kyytipoika
Espanjan keskiosasta Kastilia-La Manchan alueelta kotoisin oleva luomusertifioitu punaviini on mehukas yhdistelmä Syrah- ja Merlot-rypälelajikkeita. Tuoksu on raikkaan marjaisa ja mausteinen. Vaikka huokea punaviini ei ole tajunnan räjäyttävä makuelämys, se toimii moitteetta suoraviivaisena ruokaviininä. Kokeile nyhtöpossun, paahdettujen kasvisten tai makkarapastan kyytipoikana.

Erottuu joukosta
Luomupunaviini valmistetaan muun muassa lähes sukupuuttoon hävinneestä katalonialaisesta Moneu-rypälelajikkeesta. Rypäle antaa viinille hyvin omaleimaisen luonteen. Tuoksussa erottuu tummia kirsikoita, mustikkaa ja hienostunutta mausteisuutta. Viini on erinomainen pari niin Iberico-possun kuin täyteläisten pataruokien kylkeen.

Juttua muokattu 1.4.2025 klo 14.30: Korjattu Torres Clos Ancestral 2023 -viinipullon kuva oikeaksi.