Napolilaiset pizzatalkoot – maailman parasta pizzaa omassa keittiössä, tietenkin parhaassa seurassa ystävien kanssa!
Ruoka
Napolilaiset pizzatalkoot – maailman parasta pizzaa omassa keittiössä, tietenkin parhaassa seurassa ystävien kanssa!
Kutsu kaverit napolilaisiin pizzatalkoisiin! Tee iso taikina, varaa reilusti täytteitä ja anna jokaisen leipoa oma suosikkinsa. Napolin opeilla onnistut kotikeittiössäsi aivan kuin pizzan syntysijoilla!
29.10.2018
 |
Meillä kotona

Kaikki alkaa taikinasta

Napolilainen pizzapohja on helppo tehdä, mutta taikinan kohottamiseen pitää varata aikaa. Pizzatalkoiden järjestämiseen se soveltuu mitä parhaiten, sillä voit mainiosti aloittaa valmistelut aamulla, ja taikina on illalla valmis. Alusta taikina ja jätä se huoneenlämpöön kohoamaan noin 12 tunniksi. Vähempikin riittää, jos aika loppuu kesken. Pitkän kohotuksen aikana taikinaan tulee ihana, syvä maku ja oikea rakenne.

Parhaan lopputuloksen saat, kun ostat tipo 00 -vehnäjauhoja, jotka on tehty pelkästä vehnänjyvän ydinosasta eli niissä ei ole mukana lainkaan kuorta. Tipo 00 -jauhot sopivat erinomaisesti pitkään kohotukseen, sillä niillä saat parhaimman sitkon.

Tärkeintä napolilaisessa pizzassa kuitenkin on, että vaivaat taikinan huolellisesti. Jos kotoa löytyy yleiskone, älä epäröi käyttää sitä!

Pohjan ohjeellamme leivot neljä pizzaa, mutta voit hyvin tuplata tai jopa triplata annoksen syöjien määrästä ja yleiskoneesi tai käsivarsiesi voimasta riippuen.

Pari tuntia ennen h-hetkeä jaa taikina annospalloiksi, muotoile ne kiekoiksi ja jätä kohoamaan vielä pariksi tunniksi pöydälle.

Kastike, jota ei tarvitse hämmentää

Jos napolilaisessa pizzassa pohja on tärkeintä, hyvänä kakkosena tulee kastike. Napolilainen tomaattikastike valmistetaan pitkulaisista San Marzano -tomaateista, joita saa säilykepurkissa. Jos et onnistu löytämään niitä, korvaa ne muilla kokonaisina säilötyillä tomaateilla.

Napolilaisen tomaattikastikkeen erikoisuus on, ettei sitä keitetä lainkaan, keittäminen kun veisi tomaattien raikkauden. Kumoa vain tomaatit kulhoon, soseuta ja mausta. Voit valmistaa myös tomaattikastikkeen heti pizzatalkoopäivän aamuna ja nostaa jääkaappiin maustumaan.

Täytebaarin ABC

Napolilaiseen pizzaan laitetaan vain vähän täytteitä, mutta ne ovat parasta mahdollista laatua. Varaa jääkaappiin tomaattikastikkeen lisäksi ainakin mozzarellajuustoa. Jos käytät Bufala-mozzarellaa eli puhvelinmaitomozzarellaa, siinä on runsaasti nestettä. Jokainen mozzarellapallo kannattaa repiä useampaan palaan ja valuttaa lävikössä ennen pizzaan lisäämistä, jottei siinä tule liian märkää.

Osta mozzarellan lisäksi kaupasta ainakin pari isoa puskaa tuoretta basilikaa, ilmakuivattua kinkkua eli prosciuttoa ja kirsikkatomaatteja. Lisäksi Napolissa laitetaan pizzaan usein anjovista, joka Suomessa myydään nimellä sardelli. Ja koska Napolissakaan ei ole olemassa yhtä totuutta, osta huoletta myös omia lempitäytteitäsi!

Saat täytebaarista kivan näköisen, kun asettelet vaihtoehdot valmiiksi kulhoihin.

Ja talkoot voivat alkaa!

Kun kaverit saapuvat, kaikki tarvittava on valmista ja pääsette saman tien pizzanpaistoon.

Napolilainen pizza paistetaan aina puilla lämmitetyssä uunissa, jossa on miltei 500 astetta. Tämä ei ole tietenkään onnistu kotona, mutta kotiuunikin toimii ihan hyvin parin kikan avulla.

Laita pelti uuniin ja väännä uuni kuumenemaan niin kuumaksi kuin saat. Nosta muotoiltu pizzapohja suoraan kuumalle pellille, lisää tomaattikastike ja paista hetki ilman muita täytteitä. Lisää sitten loput täytteet ja jatka paistamista. Unohda leivinpaperi, se voi syttyä palamaan!

Sitten pitää päättää enää täytteet!

Pizza Margherita lienee maailman tunnetuin pizza. Et tarvitse tomaattikastikkeen lisäksi kuin mozzarellaa, basilikaa ja oliiviöljyä. Jos seurueessa on vegaaneja, juuston pois jättämällä valmistuu kaikkien aikojen ensimmäinen pizza, pizza marinara.

Prosciutto crudo yhdistää sekä paistettuja että paistamattomia täytteitä. Puolet juustosta lisätään uuniin paistumaan, puolet vasta paistamisen jälkeen kinkun kanssa.

Samoilla aineksilla valmistuu myös calzone, puolikuun muotoinen kannellinen pizza. Sitä ei tarvitse esipaistaa: sen kun täyttää ja nostaa uuniin paistumaan.

Ja ehkä jokin pieni jälkkäri?

Pizza liittyy siihenkin! Varaa kaupasta purkillinen Nutellaa ja ruokakermaa ja sekoita niistä nutelladippi. Leikkaa jäljelle jääneestä pizzataikinasta suikaleita ja uppopaista ne rypsiöljyssä. Sitten vain dippailemaan!

Kommentoi »