Maku

Prosciutto crudo eli kinkkupizza Napolin malliin – lisää osa täytteistä vasta paistamisen jälkeen ja yllätyt

14 h 45 min
5
0

Prosciutto crudo on napolilainen pizzaklassikko, johon osa täytteistä lisätään vasta paistamisen jälkeen. Kohota pohja kaikessa rauhassa, tee simppeli tomaattikastike ja paista elämäsi paras kinkkupizza, suoraan Napolin opeilla!
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (4 annosta)

Pohja

  • 7 1/2 dlvehnäjauhoja (500 g, tipo 00 -jauhoja)
  • 3/4 tlkuivahiivaa
  • 3 1/2 dlkylmää vettä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 1 rkloliiviöljyä

Tomaattikastike

  • 400 gkokonaisia San Marzano -tomaatteja (esim. Mutti)
  • 1 tlsuolaa
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 1 pienivalkosipulinkynsi
  • 20basilikanlehteä

Lisäksi

  • 2 palloamozzarellaa
  • 1 pktprosciuttoa
  • basilikanlehtiä
  • tryffeliöljyä

Tee näin

14 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN14 h

Pizza crudo tehdään näin:

  1. Mittaa jauhot ja hiiva yleiskoneen kulhoon ja käynnistä kone. Lisää 3 dl vettä ja anna koneen käydä hitaasti. Liuota suola loppuun veteen ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa hitaalla nopeudella 5–10 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja lusikallinen kerrallaan.
  2. Nosta vaivattu taikina kevyesti jauhotettuun, kannelliseen rasiaan, jossa on hyvin kohoamisvaraa. Sulje rasia ilmatiiviisti. Kohota taikinaa huoneenlämmössä 10–12 tuntia.
  3. Mittaa tomaattikastikkeen tomaatit, suola ja oliiviöljy kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tai tai käsin puristellen. Lisää puolitettu valkosipuli ja hienonnetut basilikanlehdet. Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi. Älä enää vaivaa vaan käsittele vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jaa taikinapallo neljään osaan ja muotoile palat pyöreiksi ”kiekoiksi”. Nosta kiekot jauhotetulle leivinpaperille ja jätä leviämisvaraa. Jauhota pinnat ja peitä taikinat kostealla leivinliinalla. Kohota huoneenlämmössä vielä 2 tuntia.
  5. Taputtele taikinat sormin painellen pizzapohjiksi (ø 30 cm). Aloita keskeltä ja etene kohti reunaa. Painele pohja ohueksi, mutta jätä reunat paksummiksi.
  6. Ota valkosipuli pois tomaattikastikkeesta. Levitä pohjan päälle 1 dl tomaattikastiketta ja nosta pizza 275-asteiseen uuniin kolmeksi minuutiksi. Lisää tomaattikastikkeen päälle neljäsosa pallo mozzarellajuustoa revittynä ja paista pizzaa vielä 4 minuuttia tai kunnes mozzarella on sulanut ja pohjan reunat ovat ruskettuneet kauniisti. Levitä kypsän pizzan päälle neljäsosapallo revittyä mozzarellaa, 1–2 paloiteltua viipaletta prosciuttoa, basilikanlehtiä ja muutama tippa tryffeliöljyä.

Vinkki!

Vielä askeleen autenttisempi Napoli-kokemus kotona: lisää pieni mozzarellapallo pizzan keskelle paistamisen jälkeen, kuten pizzan synnyinkaupungissa tehdään.

MITÄ PIDIT?
5