Maku

Calzone Napolin opein – leivo pizzan täytteet taikinan sisään ja sormetkaan eivät syödessä sottaannu!

14 h 45 min
KA
4.5
0

Calzone on mainiota sormiruokaa. Kun pizzan täytteet leivotaan taikinakuoren sisälle, edes sormet eivät sottaannu. Taikinakansi pitää calzonen myös pidempään lämpimänä.
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (4 annosta)

Pohja

  • 7 1/2 dlvehnäjauhoja (500 g, tipo 00 -jauhoja)
  • 3/4 tlkuivahiivaa
  • 3 1/2 dlkylmää vettä
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 1 rkloliiviöljyä

Tomaattikastike

  • 400 gkokonaisia San Marzano -tomaatteja (esim. Mutti)
  • 1 tlsuolaa
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 1 pienivalkosipulinkynsi
  • 20basilikanlehteä

Lisäksi

  • 1 pienikesäkurpitsa
  • 250 gkirsikkatomaatteja
  • 1 pspinaattia (tuoreena)
  • 1 pallomozzarellaa
  • 1 dlsavujuustoraastetta

Tee näin

14 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN14 h

Calzone tehdään näin:

Mittaa jauhot ja hiiva yleiskoneen kulhoon ja käynnistä kone. Lisää 3 dl vettä ja anna koneen käydä hitaasti. Liuota suola loppuun veteen ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa pienimmällä nopeudella 5–10 minuuttia. Jos taikina on liian vetelää, lisää jauhoja lusikallinen kerrallaan.

Nosta vaivattu taikina kevyesti jauhotettuun, kannelliseen rasiaan, jossa se mahtuu kohoamaan kaikessa rauhassa. Laita rasia kiinni ilmatiiviisti. Kohota taikinaa huoneenlämmössä 10–12 tuntia.

Valmista sitten tomaattikastike. Laita San Marzano -tomaatit, suola ja oliiviöljy kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella tai käsin puristellen. Leikkaa valkosipuli kahtia ja hienonna basilkanlehdet ja lisää kulhoon. Nosta tomaattikastike jääkaappiin maustumaan vähintään kahdeksi tunniksi.

Kumoa pohjataikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi. Älä enää vaivaa vaan käsittele vain sen verran kuin on välttämätöntä. Jaa taikinapallo neljään osaan ja muotoile palat pyöreiksi kiekoiksi. Aseta kiekot jauhotetulle leivinpaperille ja jätä niille tilaa levitä. Jauhota kiekkojen pinnat ja peitä ne kostutetulla leivinliinalla. Kohota kiekkoja huoneenlämmössä vielä 2 tuntia.

Paloittele kesäkurpitsa. Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Paista kesäkurpitsaa ja kirsikkatomaatteja öljyssä pannulla noin 5 minuuttia.

Taputtele taikinakiekot sormin painellen pizzapohjiksi (ø noin 30 cm). Aloita keskeltä ja etene kohti reunaa. Painele pohja ohueksi, mutta jätä reunat paksummiksi.

Levitä pohjan päälle 1/2 dl tomaattikastiketta puolikuun muotoon eli vain pohjan toiselle puoliskolle. Nosta päälle kesäkurpitsa- ja kirsikkatomaattipaloja. Lisää päälle mozzarellapaloja ja savujuustoraastetta.

Taita ilman täytteitä oleva puolikas täytteiden päälle ja painele reuna tiiviisti kiinni niin, että saat puolikuun muotoisen calzonen. Voitele pinta tomaattikastikkeella ja paina pintaan muutama basilikanlehti.

Paista calzonea 275-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kunnolla väriä.

Eväs Napolin tapaan

Kuten tavallinenkin pizza, myös puolikuun muotoinen calzone keksittiin Italian Napolissa. Ihmiset kaipasivat ruokaa, joka olisi helppo ottaa mukaan toisin kuin tavallinen pyöreä pizza. Taikinalla ympäriinsä vuorattua calzonea oli helppo kuskata ympäriinsä ja haukkailla kävellessä. Alkujaan calzonet täytettiin klassisilla pizzatäytteillä, tomaatilla ja mozzarellalla, mutta nykyään täyte voi olla mitä tahansa, aivan kuten pizzassakin.

MITÄ PIDIT?
4.5