Modernia mummolafiilistä! 9 x ihastuttava koti, jossa vaalitaan isoäidin aarteita
Sisustus
Modernia mummolafiilistä! 9 x ihastuttava koti, jossa vaalitaan isoäidin aarteita
Simpukkasohva, hapsureunavalaisin, huonekasveja ja pitsiliina pöydässä – tällaisista yksityiskohdista moni mummola muistetaan. Näissä kodeissa on osattu tavoittaa juuri sopiva annos mummolameininkiä.
Julkaistu 18.2.2021
Meillä kotona

Aarteita isän mummolasta

Iinan ja Tanelin huvikumpu on sekoitus värejä ja eri vuosikymmeniä. "Olen sisustanut kodistamme modernin mummolan", Iina sanoo. Pariskunta suosii vanhoja ja käytettyjä kalusteita. Aarteita on löytynyt muun muassa Iinan isän mummolasta. Värikkääseen 1920-luvun taloon pääset tutustumaan täällä.

Iina pelasti Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin nojatuolit ja verhoilutti ne uudelleen. Rottinkirakenteinen sohva löytyi kirppikseltä.
Puusohva löytyi sukutilan vintiltä kamalassa kunnossa. Iina kunnosti sen isänsä kanssa purkamalla sen ensin alkutekijöihinsä.

Koti, joka on oikeasti vanha mummola

Matleena muutti entiseen mummolaansa, 45 neliön pikkutaloon. "Kuin huomaamatta meille on hakeutunut paljon 1950–60-luvun esineitä ja huonekaluja. Emme juokse trendien perässä. Kotimme on hauska ja kodikas, meidän näköisemme", Matleena sanoo.

Vanha kotimainen sohvaryhmä ja pöytä löytyivät Tori.fin kautta. Verhoilu on uusi. Jänistaulu on Matleenan maalaama.
Makuuhuoneen ikkunaan on kerätty meripihkankeltaisia lasiesineitä.

Moderni paritalo on sielultaan maalaistalo

Lauran perheen koti on värikäs, rönsyilevä ja täynnä vintage-esineitä. "Vaikka asumme 1980-luvun modernissa paritalossa, asunto on sisältä ja sielultaan wannabe-maalaistalo", Laura sanoo.

Taide on Lauralle silmänruokaa ja tuo kauneutta ja väriä kotiin.
Laura säilyttää liinavaatteita Tori.fistä löytyneessä kaapissa. Jos hän luopuu siitä joskus, hän jatkaa ilmaiseksi antamisen perinnettä, sillä sai itsekin kaapin ilmaiseksi.

Kotoisuutta ja rauhallisuutta, aivan kuin mummolassakin

Moni Sannin ja hänen poikaystävänsä kavereista on todennut, että parin kodissa vallitsee mummolatunnelma. Sanni ottaa sen kohteliaisuutena. Mummolamaisuus merkitsee hänelle kotoisuutta, rauhallisuutta ja vanhoja huonekaluja – kaikkea sitä, millainen kodin pitää hänestä ollakin. Kurkista 60-luvun tunnelmaa huokuvaan kotiin.

Lähes kaikki kodin hankinnat on tehty kirppareilta, kierrätyskeskuksista ja huutokaupoista. "Meille kierrätys on muutakin kuin vain kiva tapa hankkia persoonallisia kalusteita. Jokaisella ostoksella annan ääneni sellaisen maailman puolesta, jossa haluan elää", Sanni sanoo.
Suloinen senkki on Tori.fi-löytö. Myyjä kertoi sen kuuluneen äidilleen, ja hänelle oli tärkeää, että senkki pääsee hyvään kotiin.

Kansakoulun uusi elämä

Johannan ja Teemun perheen vapaa-ajanpaikka on Pohjanmaalla Maalahdessa sijaitseva vanha maalaiskansakoulu. "Nyt kirpparilla minun ei tarvitse miettiä, voinko ostaa jotain, jos haluan. Tilaa ainakin on", Teemu kertoo nauraen.

Olohuoneen sinisen simpukkasohvan Johanna on saanut asiakkaaltaan lahjaksi. Johannalla on Helsingissä verhoiluliike.
Suloinen vanha puukeittiö saattaa olla alkuperäinen.

Yllin kyllin mummolameininkiä

Katriinan ja hänen puolisonsa maalaistalossa on vain kaksi uutta huonekalua mutta yllin kyllin värikästä mummolameininkiä. Irtaimistoineen ostetusta talosta on löytynyt monenlaisia pieniä aarteita. Kattoon asti tavaraa täynnä ollut ulkorakennus herätteli Katriinassa idean avata oma kesäkirppis, josta on nyt tullut suosittu käyntikohde.

Kerttu-mummo oli Katriinalle erityisen rakas. Mummon kuoltua Katriina peri hänen olohuoneensa kaluston, kukkataulun ja toistasataa asukokonaisuutta 1950–60-luvuilta.
Tässä kodissa kuppeja ei kateta pöytään, vaan naapuritkin ovat jo oppineet, että kahville tullessa hyllystä saa valita sopivan kuppiparin.

Isomummin divaani ja muita ihania

Yli 80-vuotias puutalo on sopivan boheemi koti Saaran ja Villen kuuslapsiselle uusperheelle. "Meillä on juuri sopivan eriskummallinen talo, oma huvikumpu", sanoo Saara.

Saara tykkää käyttää sisustuksessa vahvoja värejä. "Pidän hurjasti myös kuoseista, tapeteista, kankaista, tauluista sekä kuvioiden ja värien herkullisista yhdistelmistä", hän sanoo.
Suurin osa huonekaluista on ajautunut Saaran ja Villen kotiin. "Viimeksi saimme sijoitukseen hoitokotiin muuttaneen isomummini kauniita kalusteita, kuten olohuoneen komean divaanin ja koristeellisen nojatuolin."

Boheemin ihana sekamelska

Sokkeloinen punamultatalo ja rönsyilevä puutarha veivät Tiannan sydämen. Villa Sievähelmen boheemi sisustus vaihtuu melkein päivittäin. "Sisustustyylini on boheemi sekamelska. Yhdistelen surutta värejä ja kuoseja. Meillä ei ole juuri mitään uutta, sillä tykkään koluta kirppareita, huutokauppoja ja jopa roskalavoja", Tianna kertoo.

Talo on rakennettu vuonna 1947, ja sitä on laajennettu 1950-luvulla. Olohuoneen sohvat ovat kodin harvoja uutena ostettuja kalusteita. 1940-luvun sohvapöytä löytyi roskalavalta, kuten moni muukin Tiannan löydöistä.
"Tapetit vaihdan vähintään kolmen vuoden välein. Metsästän niitä alelaareista", Tianna kertoo.

Sopivasti mummolafiilistä

Emman ja Jusun tunnelmallinen puutalokolmio sijaitsee Turun Port Arthurissa eli Portsassa. Kodissa on sopivasti mummolafiilistä. ”Vältän sellaista, mitä on joka kodissa”, Emma sanoo.

Keittiön vanha hella toimii lisälaskutilana ja talvella lämmönlähteenä.
"En kaipaa turhakkeita, joten odotan mieluummin kuin hankin mitään väliaikaista. Hankintojen pitää olla käytännöllisiä ja tarpeellisia", Emma sanoo.
Kommentoi »