Kavereille tulee Sannin kodista mieleen mummola, ja se on hänestä ihanaa – ”Haluamme tehdä muutoksia harkiten ja vanhaa kunnioittaen”
Sisustus
Kavereille tulee Sannin kodista mieleen mummola, ja se on hänestä ihanaa – ”Haluamme tehdä muutoksia harkiten ja vanhaa kunnioittaen”
Sanni ihastui 1960-luvun kerrostalokolmion valoisaan tunnelmaan ja isoihin ikkunoihin. Ajan henkeen sopivat huonekalut ja nostalgiset esineet jatkavat huoneiston tyyliä. Lähes kaikki helsinkiläiskodin hankinnat tehdään kirppareilta, kierrätyskeskuksista ja huutokaupoista.
12.2.2021
 |
Unelmien Talo&Koti

Moni Sanni Hujasen ja hänen poikaystävänsä kavereista on todennut, että parin kodissa vallitsee mummolatunnelma. Sanni ottaa sen kohteliaisuutena. Mummolamaisuus merkitsee hänelle kotoisuutta, rauhallisuutta ja vanhoja huonekaluja – kaikkea sitä, millainen kodin pitää hänestä ollakin.

Nojatuoli, erikoisen mallinen kattovalaisin ja viltti ovat kirppislöytöjä. ”Mielestäni kodikas koti on asujansa näköinen. Kotona saavat näkyä omat mielenkiinnon kohteet kuten kirjat, taide ja käsityöt."

”Tarvittiin vain lattiaremppa, sitten pääsimme jo muuttamaan. Poistimme vanhan, kärsineen muovimaton ja vaihdoimme sen vinyylilankkuun. Haluamme tehdä muutoksia harkiten ja vanhaa kunnioittaen. Keittiössä ovat esimerkiksi alkuperäiset 1960-luvun kaapistot, jotka ovat hieman epäergonomiset mutta täysin toimivat. Erityisen ihastuneita olemme makuuhuoneen vanhaan kukkatapettiin. Se sopii tyyliimme täydellisesti.

Olemme tehneet lähes kaikki kodin hankinnat kirppareilta, kierrätyskeskuksista ja huutokaupoista. Poikaystävältäni olen oppinut paljon suomalaisesta designista ja huonekalujen kunnostamisesta.

Pari huusi 1950-luvun sohvaryhmän huutokaupasta 50 eurolla. Tätä ennen se on kuulunut vain yhdelle omistajalle. Mummun tekemä ruusutyyny on rakas muisto. Ryijy ja muut tyynyt ovat kirppislöytöjä, sohvapöytä on lainassa sukulaiselta.
Asetelmissa Sanni laittaa aina korkean elementin taakse, josta linja jatkuu kaarevana eteenpäin. Peili on huutokaupasta, valaisin kierrätyskeskuksesta. Festivo-kynttilänjalat ovat kuuluneet Sannin isovanhemmille ja siksi rakkaita.
Alkuperäisasussa oleva keittiö on pieni mutta tehokas. Kahvipannun Sanni sai viisivuotiaana hoitotädiltään. Pikkutyttönä hän otti sen mukaan pääsiäisen virpomisreissuille. Puinen tarjoilualusta Wood Mindin mallistosta.
Sanni ostaa kotiin usein edullisia valmiskimppuja, joista hän jakaa kukat erillisiksi pieniksi kimpuiksi asetelmiin, pikkumaljakoihin ja kuivattaviksi.
Olemme verhoilleet ja pintakäsitelleet kalusteita, mutta emme koskaan liian kovalla kädellä. Ikä saa näkyä.
Pöytä on Sannin poikaystävän vanha löytö, joka odotti sopivaa paikkaa varastossa. Tori.fistä hankitut tuolit on verhoiltu itse uudelleen. Taulu on kirppikseltä, pöytäliina sukulaiselta ja kaappi saatu ilmaiseksi.
Vuonna 1964 rakennettu kerrostalo inspiroi Sannia ja hänen poikaystäväänsä sisustamaan saman aikakauden huonekaluilla. He eivät tosin ole halunneet juuttua sisustuksessa vain yhdelle vuosikymmenelle vaan kelpuuttavat mukaan myös uudempia esineitä. Isot ikkunat ilahduttavat pariskuntaa erityisesti.
Sannille rakkaan Hymytyttö-patsaan sai hänen äitinsä vuonna 1969. Siluettityö on Emil Cedercreutzin ja huonetuoksu Luhdan. Muut esineet ovat kirppislöytöjä.
Emme sisusta trendien mukaan vaan hankinnoilla, jotka kestävät aikaa ja miellyttävät silmää vielä vuosienkin päästä.

Meille kierrätys on muutakin kuin vain kiva tapa hankkia persoonallisia kalusteita. Jokaisella ostoksella annan ääneni sellaisen maailman puolesta, jossa haluan elää. Ostamalla käytettyä pidennän tavaroiden elinikää, vähennän tarvetta tuottaa uutta ja pienennän ympäristön kuormitusta.

Minua inspiroivat elokuvat. Katsomme niitä yhdessä. Suosikkejamme ovat 1950–60-lukujen amerikkalaiset elokuvat ja Wes Andersonin tuotannon miljööt. Bongailemme niistä kauniita valaisimia, astioita, nojatuoleja ja tapetteja. Ideoita tarttuu mukaan myös matkoilta. Olen viettänyt jonkin verran aikaa Berliinissä. Ihastuin siellä 1900-luvun alun kerrostaloihin, joissa huonekorkeus on usein yli kolme metriä ja asunnot sisustettu rennon boheemilla otteella.

Taulu on Sannin ystävän maalaama. Arabian Noppa-öljylyhty, Pino-kynttilänjalka ja musta kynttilänjalka ovat kirppislöytöjä.
Senkki on Tori.fi-löytö. Myyjä kertoi sen kuuluneen äidilleen, ja hänelle oli tärkeää, että senkki pääsee hyvään kotiin. Dynamo-juliste on Saanan ja Ollin. Turun Dynamo-klubi liittyy parin alkutaipaleeseen, joten juliste muistuttaa yhteisestä alusta.
Yksi Sannin rakkaimmista huonekaluista on roskalavalta bongattu senkki. Se on hieman kärsinyt, ja yksi laatikkokin puuttuu, mutta Sanni on onnellinen, että ehti pelastaa sen kaatopaikkatuomiolta. Taulut on ripustettu hauskasti pareittain ja lähekkäin. Nojatuoli saatiin kierrätyskeskuksesta ilmaiseksi. Risaisen päällyskankaan alta löytyi hyväkuntoinen, alkuperäinen verhoilu.
Mustavalkoinen valokuva on ostettu Lontoon Brick Lanen varrelta kirppikseltä. Musta Arabian kukkaruukku ja pienempi kirjava ovat löytöjä pihakirppiksiltä. Myös puiset koriste-esineet ovat kirppiksiltä.

Minusta yksi parhaista tavoista rentoutua on tehdä jotain luovaa. Menen täydelliseen flow-tilaan kuvatessani ja editoidessani kuvia ja videoita. Tästä syystä päädyin perustamaan Instagram-tilini ja YouTube-kanavani. Somen kautta olen tutustunut ihaniin ihmisiin ympäri maailmaa ja olen voinut inspiroida heitä kestävämpään ja ekologisempaan kulutukseen. Kuvat ja videot käsittelevät yleensä uusimpia kirppislöytöjäni, asuntomme sisustusta tai ihan vain pieniä, kauniita arjen hetkiä. Luultavasti uusi perheenjäsenemme, suloinen Martta-koira, tulee näkymään kuvissa aika usein.

Viihdymme suurkaupungin sykkeessä, mutta haaveilen, että vielä joskus muuttaisimme maalle. Asuisimme luonnon keskellä, josta kuitenkin olisi hyvät kulkuyhteydet sekä kaupungin kulttuurielämään että metsään sienestysapajille. Unelmieni asuntoon kuuluu iso keittiö, jossa mahtuu kokkaamaan isolle porukalle, sekä puulämmitteinen pihasauna, jonne voisi vetäytyä tunnelmoimaan.”

Sanni käyttää mielellään erilaisia peilejä avartamaan tilaa ja luomaan mielenkiintoisia näkymiä. Tiikkipenkki ja pyöreälinjaiset esineet seinällä on kerätty eri kirpputoreilta.
Alkuperäinen tapetti antoi suuntaa makkarin värimaailmalle.
Paksu villamatto löytyi kierrätyskeskuksesta viidellä eurolla. Peili on Jyskistä ja muu sisustus kirpparilta.

Näin Sanni luo kodikkuutta

Tarinat puhuttelevat. On ihana tuntea tavaran historia. Suurin osa huonekaluistamme on hankittu käytettyinä, ja onneksemme olemme kuulleet monia mielenkiintoisia tarinoita niiden menneisyydestä.

Elämän jäljet saavat näkyä. Kierrätyskalusteissa on usein kolhuja, mutta ne eivät häiritse minua – pikemminkin päinvastoin.

Viherkasvit, leikkokukat, pehmeät tekstiilit ja maanläheiset sävyt luovat kodikkuutta. Kotona voi olla paljonkin värejä, kunhan ne sopivat keskenään yhteen. Silloin tunnelmasta ei tule liian levoton.

Sisusta kerros kerrokselta. Ajan saatossa muotoutunut koti päihittää kaupasta kerralla ostetun sisustuksen.

Vastustamattomat tunnelmavalot. Pidän kotona päällä mieluummin useita pienempiä valonlähteitä kuin pelkän kattovalaisimen. Kynttilät ovat vastustamattomia.

Katso lisää kuvia Sannin Instagram-tililtä: @sanniboho.

3 kommenttia