”Kotini on kuin emäntänsä: rönsyilevä, värikäs ja aidosti oma itsensä” – Laura sisusti 1980-luvun paritalokodista unelmiensa maalaishuvilan
Sisustus
”Kotini on kuin emäntänsä: rönsyilevä, värikäs ja aidosti oma itsensä” – Laura sisusti 1980-luvun paritalokodista unelmiensa maalaishuvilan
Laura Koivu haaveilee hirsitalosta maalla mutta asuu modernissa paritalossa. Hän on luonut kotiinsa maalaistalon tunnelmaa vintagekalusteilla ja nostalgisilla tapeteilla.
Julkaistu 2.3.2020
Unelmien Talo&Koti

Kun helsinkiläinen Laura Koivu muutti neljä vuotta sitten paritaloon, hän myi uudet huonekalunsa ja hankki tilalle vanhoja. Nykyään hän ostaa vain tavaroita, joita uskoo käyttävänsä loppuikänsä ja jotka hyvässä lykyssä periytyvät lapsille. Kun kulkee silmät auki, ihanuuksia voi tulla vastaan ilmaiseksikin.

Paritalohuoneistossa vuoden 1981 asuntomessualueella Helsingin Torpparinmäellä asuu Laura Koivu, lapset Aliisa, 4, ja Eemeli, 3, sekä kissat Morrison ja Staley. Laura osti riippukeinun Suonenjoen mansikkakarnevaaleilta. Isomummulta saadussa viherkasvissa oli vain kolme lehteä. Lauran hellässä hoivassa se on alkanut kukoistaa. Kahvisäkki piilottaa tylsän kukkaruukun.
Laura pelasti aidot, satavuotiaat Ebba Masalinin opetustaulut vanhempiensa talonpoikaistalon ullakolta. Sohvapöytä on peräkonttikirppikseltä, nahkajakkara ja Lumikenkä-tuoli Kontista ja täkki lapsuudenkodista.
Pikkulaatikot löytyivät kierrätyskeskuksesta irtonaisina, Laura teki niille rungon osb-levystä. Laatikoissa pidetään lasten askartelutarvikkeita. Metallilaatikoissa on säilytetty diakuvia. Laura sai ne työpaikaltaan koulusta. Lipasto on kierrätyskeskuksesta.
Kissojen herkkuohrat kasvavat vanhoissa kahvipurkeissa. Ne käyvät melkein viherkasveista. Purkit ovat muistoja Lauran vanhasta talosta Rautalammilta.
Pirtinpöytä ja -penkit ovat vanhempien mökiltä. Keittiön retrovalaisin löytyi Tori.fistä. Laura on innostunut erilaisista valaisimista, ne saavat hänen mielestään liian vähän huomiota. Tapetti on Pihlgren ja Ritolan Lumikide, jonka on suunnitellut Ritva Kronlund. Eteisen tapettijämistä tuli hauska viirinauha.

Mikä Torpparinmäessä kiehtoo sinua?

Se on juuri sellainen lapsiystävällinen idylli, jonka toivoin löytäväni, kuin kylä keskellä kaupunkia.

Olen tehnyt remonttia huone kerrallaan.

Entä asunnossa?

Ihastuin avaruuteen ja tupakeittiöfiilikseen. Talossa oli asunut vain yksi asukas ennen meitä. Kolmessakymmenessä vuodessa tilat olivat tietysti vähän nuhjaantuneet ja samoilla paikoilla seisseet huonekalut jättäneet jälkensä. Maalasimme ensin kaikki pinnat. Sen jälkeen olen tehnyt remonttia huone kerrallaan.

Olet innokas sisustaja. Mikä kodinlaitossa kiehtoo?

Se on rentouttavaa puuhaa. Maalaus ja tapetointi käyvät terapiasta. Esteetikkona tykkään kauniista asioista. Lasten synnyttyä kotoilutarpeeni on kasvanut ja vihreät arvot tulleet tärkeiksi.

Laura hankki kauniisti patinoituneen yläkaapin Rautalammin pestuumarkkinoilta, työkalupakki on hänen vanhasta talostaan Rautalammilta. Padasjoen kierrätyskeskuksesta parilla eurolla ostettu puolikas emännänkaappi ehti kiertää huoneesta toiseen ennen kuin päätyi keittiöön.
Laura säilyttää liinavaatteita Tori.fistä löytyneessä kaapissa. Jos hän luopuu siitä joskus, hän jatkaa ilmaiseksi antamisen perinnettä. Radio on lasten isovanhempien kotoa, emalikulhot kirppislöytöjä.
Puusohva on vanhaa tavaraa myyvästä Antiq.fi-myymälästä. Laura kiinnitti pyörät vanhaan leipälaatikkoon. Nyt siinä säilytetään legoja.

Vaikka asumme 1980-luvun modernissa paritalossa, asunto on sisältä ja sielultaan wannabe-maalaistalo.

Portaiden alle tehty leikkinurkkaus on kaikkien mieleen. Laura on itsekin nukkunut siellä joskus. Viereinen eteinen on tapetoitu Pihlgren ja Ritolan Atomilla. Aliisan kummit antoivat retrohenkisen muovijakkaran tuparilahjaksi.
Eemelin pikkuautot ovat parkissa äidin terassilaudanpätkistä tekemässä hyllyssä. Laura on ommellut nostalgiset Aku Ankka -tyynyt. Kangas löytyi Kuhmoisten kirpparilta. Aurinkoinen keltainen seinäväri on Tikkurilan Greippi.

Millainen on sisustustyylisi?

Koti on kuin emäntänsä: rönsyilevä, värikäs ja aidosti oma itsensä. Vintage on minun juttuni. Koti on myös lapsia varten. Heillä pitää olla siellä hyvä olla ja oikeus leikkiä ja levittää tavaroitaan.

Mihin olet erityisen tyytyväinen kotonasi?

Olkkarin sohvanurkkaukseen. Vaikka asumme 1980-luvun modernissa paritalossa, asunto on sisältä ja sielultaan wannabe-maalaistalo. Olohuone kiteyttää tyylini ja kertoo rakkaudesta aitoon ja vanhaan. Olen myös tyytyväinen tapetteihin, jotka olen itse laittanut.

Mitä muuta olet tehnyt itse?

Olen rakentanut pyörillä liikkuvaa säilytystilaa lähes nollabudjetilla. Tarvikkeet eli osb-levyä, vanhan kahvan ja neljä pyörää löysin vanhempieni varastosta. Olen tehnyt säilytyslaatikon myös vanhasta leipälaatikosta.

Makuuhuoneen seinää vasten nojailee lasten tädin Petra Koivun maalaama muotokuva, käytävässä on Joa Korhosen maalaus. Taide on esteetikolle silmänruokaa ja tuo kauneutta ja väriä kotiin. Pelargonit odottavat pääsyä ulos. Makuuhuoneen piironki ostettiin Tori.fistä.
Lapsilla pitää olla kotona hyvä olla ja oikeus levittää tavaroitaan.
Laura perheineen on muuttanut niin usein, että lapsuudenaikaisia huonekaluja ei juuri ole jäljellä. Siksi perheessä mukana kulkenut liinavaatekaappi on hänelle rakas. Siinä säilytetään lasten leluja. Purkit ovat kirpparilöytöjä. Hempeän mekon nonna on ostanut Aliisalle.
Ihanasti kulahtanut sänky on Rautalammin pestuumarkkinoilta. Tyynyt ovat kirppislöytöjä ja itse ommeltuja, myös täkki on kierrätyslöytö. Tapetti on Majvillanin Körsbärsdalen.
Laura löysi Aku Ankka -kaapin lastenhuoneeseen Tori.fistä. Iloisenpunainen matto on Vallilan, muumiverhot Eurokankaasta. Laura on ommellut viirin tilkkuvakkaan kerääntyneistä kankaanpaloista.

Mitkä ovat rakkaimpia esineitäsi?

Lasten punaiset kerrossängyt, sillä ne olivat suvun yhteinen projekti. Pappa nikkaroi tikkaat, joita tarvittiin, kun sängyt olivat päällekkäin. Nonna ompeli lakanat ja peitot, minä maalasin. Lastenhuoneen liinavaatekaappi on rakas, koska se kertoo oman sukuni historiasta ja on ainoa muutoista säilynyt huonekalu.

Kerro jokin tavaroihisi liittyvä hauska tarina.

Lasten isä näki puistoreissulla roskalavan, jonne hän päätti kurkistaa. Hän tiesi, että minäkin olisin tehnyt niin. Hän toi sieltä ison lasikuitupallon, jonka sisälle sujautin pohjareiästä lampun. Se valaisee nyt ruokapöydän päällä. Pallo lienee ollut karttapallo, josta oli irronnut pinta.

Olkkarin kaapin löysin Tori.fistä. Opiskelijatyttö antoi sen ilmaiseksi, koska oli itsekin saanutkin sen ilmaiseksi. Jatkan tätä kaunista perinnettä, jos kaappi joskus vaihtaa kotia.

Katso lisää kuvia Lauran Instagram-tililtä: @k0ivuntaimi.

Lapset nukkuvat parhaiten omissa sängyissään äidin vieressä. Alun perin lasten vuoteet olivat päällekkäin kerrossänkynä. Laura ompeli lasten täkit Kontista ostetusta kankaasta, myös tyynyt ovat hänen tekemiään. Täkki löytyi Facebookin Värikäs koti -kirppikseltä. Tapetti on Boråstapeterin Jubileum 5474 Flora.
Omalla pihalla on leppoisaa ottaa aurinkoa lasten leikkiessä. Uusi katettu terassi on Lauran seuraava projekti. Pienelle pihalle ei mahdu paljon kasvatettavaa, mutta asuinalueella on yhteinen piha, jonka omenapuista ja marjapensaista kaikki saavat poimia satoa vapaasti.
Kommentoi »