Tervetuloa värikylpyyn! Katriinan maalaistalossa on vain kaksi uutta huonekalua mutta yllin kyllin värikästä mummolameininkiä
Sisustus
Tervetuloa värikylpyyn! Katriinan maalaistalossa on vain kaksi uutta huonekalua mutta yllin kyllin värikästä mummolameininkiä
Katriina ja Martti Pentikäinen etsivät maalaistaloa, johon myös lapset ja lastenlapset mahtuisivat nauttimaan kesäisestä yhdessäolosta. Löytyikin koti, jossa viihdytään ympäri vuoden.
8.5.2020
 |
Unelmien Talo&Koti
Katariina ja Martti "Mara" Pentikäisen omakotitalo Koskenpäällä on rakennettu vuonna 1936. Talossa on 110 neliötä. Pyhinä ja viikonloppuisin myös kolme aikuista lasta puolisoineen sekä neljä lastenlasta vierailevat.
Tilava tupa on usein kolmen sukupolven kohtaamispaikka. Herkullinen jääkaappi on esittelykappale ja mukava keinutuoli tuli talon mukana. Harmaat keittiökalusteet on tehnyt Puusuutari Jari Tihilä. Katriina ruinasi vanhan lankun hyllykköä varten Jyväskylästä Toivolan vanhalta pihalta. Lankku on käsitelty sävytetyllä mehiläisvahalla. Kierrätysteemaan sopivasti liesi ja liesituuletin on ostettu Tori.fistä.
Katriina on luonut vanhaan taloon iloisen ja kodikkaan tunnelman räiskyvillä retroväreillä. Huumori toimii koko perheen polttoaineena. Kannu ja lasit ovat kirpputorilta ja munakynttilät Kalevantulen mallistosta.
Katriina ei kata kuppeja pöytään, vaan naapuritkin ovat jo oppineet, että kahville tullessa hyllystä saa valita mieluisen kuppiparin.
Koristeellinen emännänkaappi on Tori.fistä. Siinä säilytetään astioita. Kulahtaneesta peilistä tuli salaperäinen, kun Katriina liisteröi sen taakse värikkään paperin. Kuva pilkistää esiin kuluneista kohdista. Katso lisää kuvia Katriinan oivaltavista ideoista hänen Instagramtililtään @katriinahellu.
Pupumunakupit ilahduttavat pääsiäisen aamupalalla sekä pieniä että isoja. Tarvitset pieniä saviruukkuja, paperimassapalloja, erivärisiä askartelukartonkeja, tusseja tai värikyniä, liimaa, askartelumaalia ja pensselin. Maalaa ruukut ja paperimassapallot haluamillasi väreillä. Liimaa pallot ruukkuihin pupujen käpäliksi ja töpöhänniksi. Leikkaa kartongista pupuille päät ja jätä kappale kartonkia ikään kuin kaulaksi. Piirrä pupuille naamat tussilla tai värikynillä. Lopuksi liimaa pupujen päät kaulasta kiinni ruukun sisäpintaan.
Katriina ei osta mitään ainoastaan näytille. Kaikki tavarat ovat käytössä.
Irtaimistoineen ostetusta talosta on löytynyt monenlaisia pieniä aarteita. Kattoon asti tavaraa täynnä ollut ulkorakennus herätteli Katriinassa idean avata oma kesäkirppis, josta on nyt tullut suosittu käyntikohde. Kirppisriihessä on järjestetty myös synttärijuhlia ja muuta mukavaa ohjelmaa.
Kodissa on vain kaksi uutta huonekalua: sohva ja sänky. Kaikki muu on peritty, saatu tai löydetty, kuten vanha Singer kuistilla. Katriina korjasi kolot puumassalla ja hioi ja lakkasi pinnan kauniiksi. Hän on mestari bongaamaan aarteita oudoistakin paikoista. Tämä kyky koettelee joskus Martin huumorintajua. Kerran perhe oli tulossa Turusta juhlavaatteissa, kun Katriina äkkäsi tienlaidassa roskalavan, josta pilkistivät kottikärryt. Yhdessä he ähelsivät kottarit uuden auton kyytiin. Kattoon jäi muistoksi ruostejälki.
Vinttihuoneen kolkonvalkoinen seinä ei ollut Katriinan mieleen. Niinpä hän kutsui kylään ystävänsä Minnan, ja yhdessä ystävykset kävivät ostamassa skumppaa, seinägobeliinista poimittujen sävyjen mukaisia maaleja ja pensselit. Hauskan päivän jälkeen seinä näytti oudon tutulta – kunnes Katriina tajusi, että se oli aivan samanvärinen kuin hänen hippisetänsä Meredrise-vene. Mustapohjainen seinävaate on Sirkka-mummon peruja ja lelut ovat Katriinan ja lasten vanhoja.
Vinttihuoneen seinästä tuli sattumoisin samanvärinen kuin Katriinan hippisedän vene.
Kerttu-mummo oli Katriinalle erityisen rakas. Mummon kuoltua Katriina peri hänen olohuoneensa kaluston, kukkataulun ja toistasataa asukokonaisuutta 1950–60-luvuilta. Mietittyään aikansa, mitä tekisi kauniilla vaatteilla, syntyi idea tehdä ystävän kanssa Retrohellut-postikorttisarja. Kuvissa ystävättäret seikkailevat eri miljöissä aidoissa asuissa.
Turkoosi ja keltainen ovat upea väripari makuuhuoneessa. Komean kotimaisen koivusenkin Martti tinkasi kotiin sopuhintaan. Asetelmat senkin päällä vaihtuvat tuon tuostakin. Akvarellit ovat Leo Rantasen käsialaa. Tuoli tuli kotiin peilipiirongin kylkiäisenä.
Katriina sai romanttisen peilipiirongin vaihtokaupassa kahvipaketilla. Makuuhuoneeseen tuli entistä ilmavampi tunnelma, kun katosta poistettiin eristeenä olleet styroksilevyt ja tehtiin uusi lautapinta vanhan rimakaton tilalle. Ovenraosta pilkistää keittiö.
Vihreäksi maalattu seinä ja oranssi pönttöuuni saivat Martin päästelemään ärräpäitä, mutta nyt hänkin on jo mieltynyt näkymään.
Katriina sai inspiraation ja huhki tapettikerrosten alta alkuperäisen hirsipinnan esiin.
Vanha saksalainen nuottikirja päätyi olohuoneen tapetiksi. Alle ja päälle tuli tapettiliisteriä. Katriina käyttää projekteissaan rautakaupassa myytävää jauholiisteriä. Sitä on kätevä sekoittaa vain kerralla tarvittava määrä.
Vihreäksi maalattu seinä ja oranssi pönttöuuni saivat työreissulta palaavan Martin päästelemään ärräpäitä, mutta nyt hänkin on jo mieltynyt näkymään. Katriinasta on ihana kääriytyä kylmällä säällä retrotäkkeihin.
Katriina arvostaa kaunista taidetta. Leo Rantasen kukka-asetelma soittaa yhteistä sävelmää seinän sävyn kanssa. Raumalaisen Kirsi Backmanin naisfiguuri kirjojen päällä katselee kaihoisasti meren suuntaan.

Juttua on muokattu 29.3.2021 lisäämällä mukaan uusia kuvia.

2 kommenttia