Sokkeloinen punamultatalo ja rönsyilevä puutarha veivät Tiannan sydämen – Villa Sievähelmen boheemi sisustus vaihtuu melkein päivittäin
Sisustus
Sokkeloinen punamultatalo ja rönsyilevä puutarha veivät Tiannan sydämen – Villa Sievähelmen boheemi sisustus vaihtuu melkein päivittäin
Tianna Sievänen ja Kai Helminen rakastuivat punaiseen puutaloon ja sen rehevään puutarhaan ensi näkemältä. Sisustus on iloinen sekamelska antiikkia, roskalavalöytöjä ja suomalaista designia.
Julkaistu 23.8.2019
Unelmien Talo&Koti

Tianna Sievänen innostui sisustuksesta jo pikkutyttönä, kun isä nikkaroi hänelle nukketalon ja täti teki sinne huonekalut. Nyt Tianna vaihtaa kalusteiden järjestystä ja tapetteja omassa talossaan yhtä tiuhaan kuin aikoinaan nukkekodissa.

"Sisustustyylini on boheemi sekamelska. Yhdistelen surutta värejä ja kuoseja. Meillä ei ole juuri mitään uutta, sillä tykkään koluta kirppareita, huutokauppoja ja jopa roskalavoja. Teen siellä uskomattomia löytöjä. On meillä antiikkiakin. Keräilen paljon ja kaikkea, erityisesti suomalaista designlasia.

Rajamäkeen muutimme seitsemän vuotta sitten. Talo jotenkin puhutteli meitä. Rakastan sen sokkeloisuutta ja lukuisia käytäviä. Ihastuin myös rönsyilevään puutarhaan. Talo on rakennettu vuonna 1947, ja sitä on laajennettu 1950-luvulla.

Olohuoneen tapetti on RTV:n alelaarista. Kerman Saven takka muurattiin entisen pönttöuunin tilalle. Surusilmäinen poika kehyksissä on painettu kopio ranskalaisesta maalauksesta. Taiteilija on ikuistanut taulusarjaan seitsemän lastenkodin tulipalosta selvinnyttä pienokaista. Tianna on onnistunut keräämään jo neljä kopiota sarjasta.
Olohuoneen sohvat ovat kodin harvoja uutena ostettuja kalusteita. 1940-luvun sohvapöytä löytyi roska lavalta. Tammikaapissa säilytetään Kain keräämiä viskejä ja konjakkeja. Hän ei juo niitä koskaan vaan keräilee juomia kauniiden pullojen takia.
Olohuoneen kaappi on osto- ja myyntiliikkeestä. Alun perin se oli likaisenvalkoinen, sittemmin musta ja tummanvihreä. Nykyinen ilme on saatu aikaan kalkkimaalilla. Tianna viimeisteli kaapin liimaamalla lasioviin palat tapettia. Ystävä lahjoitti matkalaukut.
Tiana nappasi komean pikkupöydän roskalavalta ja osti tuolit kirpputorilta. Ikean vitriinissä säilytetään kirjoja ja lehtiä.

Kun kaikki kolme lasta asuivat vielä kotona, meillä oli omakotitalo järvenrannalla. Paikka oli muuten ihana, mutta kaikkialle oli matkaa. Halusimme lähemmäs palveluita, kouluja ja lasten kavereita. Samalla saimme enemmän tilaa.

Meillä on aina avoimet ovet, ja varsinkin lasten ystävät ovat tervetulleita. Vanhimman tyttäreni Ronjan ystävä Peppi on minulle kuin oma tytär. Hän on meillä usein, vaikka Ronja ei olisikaan paikalla. Nautin, kun talo on täynnä ihmisiä.

Minusta on tärkeää, että ympärilläni näyttää sekä minulta että meidän perheeltä.

Keittiössä on ystävältä saatu 1970-luvun retropöytä. Tuolit ovat Askon koulutuoleja ja Ilmari Tapiovaaran Fanetteja, jotka Tianna osti kirpputorilta.
Keittiön tapetti on aikoinaan tilattu Ellokselta ja siinä mielessä poikkeuksellinen, ettei sitä ole vaihdettu moneen vuoteen.
Tianna tykkää kattaa pöytään iloisenvärisiä ja -kuvioisia astioita. Mukit ovat Ricen mallistosta. Mansikka-limejuustokakun leipoi Ronja-tytär.
Kesäisin keittiön hellassa ei pidetä tulta, joten tasolle voi koota asetelman. Seinään on liimattu kaakelitarroja.

Vaihtelen sisustusta jatkuvasti. Siirtelen huonekaluja ja esineitä hirveällä vimmalla melkein joka päivä varsinkin talvella, jolloin olen lomautettu kolmeksi kuukaudeksi viherrakentajan työstäni.

Tapetit vaihdan vähintään kolmen vuoden välein. Metsästän niitä alelaareista. Olkkarissa yhden seinän tapetti vaihtuu joka talvi. Aivan erityisesti rakastan viherkasveja. Kissamme Anton ja Märta Tikkanen tykkäävät napostella niitä, joten saan olla tarkkana. Viimeksi jompikumpi kissoista söi upouuden avokadon.

Makuuhuoneen tummanharmaa seinä on maalattu Clas Ohlsonin sisustusmaalilla. Opetustaulut ovat huutokaupasta. Tiannan ystävä bongasi kattovalaisimen jyväskyläläiseltä kirpputorilta.
Tianna pelasti naulakon purkutalosta. Se kelpasi seinälle sellaisenaan. Värikkäät naamarit ovat kirpputorilta kuten myös somat varjostimet, jotka Tianna on kiinnittänyt valoketjuun.
Kissat Pilli, Märta Tikkanen ja etenkin kuvassa poseeraava Anton pitävät makuuhuonetta omana reviirinään.
Tianna siirtelee huonekaluja ja esineitä hirveällä vimmalla melkein joka päivä.

Remonttiakin olemme tehneet. Viimeksi uusimme ikkunat ja asensimme maalämmön. Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen oli järkevää, koska jo seuraavassa sähkölaskussa huomasimme eron entiseen. Pian remppaamme keittiön, sillä putket pitää joka tapauksessa uusia. On kiva saada sekin tila mieleiseksi. Muutoin teemme remonttia sitä mukaa kuin aika antaa myöten.

Meillä on perheen kanssa hauska harrastus: etsimme autiotaloja ympäri Suomen. On jännä fiilis ajaa matkan päähän, löytää hylätty talo ja ottaa siitä kuvia. Silloin tällöin matkustamme Tampereelle. Kaupunki on meille molemmille rakas. Pidämme sen tunnelmasta, ja se on riittävän lähellä. Ehkä vielä joskus muutamme sinne."

Käytävään toistaiseksi sijoitettu vanha sohva on ostettu tuttavaperheeltä. Tianna istahtaa siihen silloin tällöin huilimaan, koska siitä avautuvat hyvät näkymät huoneisiin. "Talossa asustelee myös henki, jota kutsumme Vanhaksi Kaartamaksi. Talon rakentajana hän ei pitänyt poikansa tekemästä laajennusosasta, joten siksi hän ehkä kolistelee ja aukoo ovia. Niitähän täällä riittää. Muuten hän on harmiton tapaus."
Portaikon seinät ovat Tiannan tuorein tapetointikohde. Kaakelipintaa muistuttavan tapetin hän hankki RTV:n alennusmyynnistä.
Tianna ja Kai nimesivät kotinsa 180-neliöisen Villa Sievähelmeksi sukunimiensä mukaan. 1950-luvulla toteutetussa laajennuksessa rakennuksesta tuli hiukan sokkeloinen. Juuri se tekee Tiannan mielestä talosta omannäköisen.

Luo tunnelmaa Tiannan tapaan

  • Tapetoi portaikko. Tummasta puusta tehdyt askelmat pääsevät nätisti oikeuksiinsa, kun tapetoit porraskuilun seinät sinivalkoisiksi.
  • Hassuttele kuoseilla. Hanki mieluiten tekstiilejä, tapetteja ja astioita, joissa on kuvioita.
  • Suosi viherkasveja. Vaikka omaa pihaa ei olisikaan, kotiin voi luoda puutarhamaista tunnelmaa kasveilla. Yhdistele vihreän eri sävyjä keskenään.
  • Käytä huonekaluja yllättävissä paikoissa. Seinänaulakon näkee yleensä eteisessä. Se on kätevä säilytin myös makuuhuoneessa, ja sen päälle voi tehdä asetelman.
  • Helli kotieläimiä. Talo ilman kissoja ja koiria ei ole koti eikä mikään. Kotieläimet luovat ympärilleen kodikkuutta.

Tianna on sisustanut terassille ja puutarhaan lokoisia oleskelupaikkoja. Hän tuo osan viherkasveista kesäksi ulos ja täydentää istutuksia orvokeilla ja pelargoneilla. Kukkarunsaus on ylenpalttista.
Tianna tuo osan viherkasveista kesäksi ulos terassille ja täydentää istutuksia orvokeilla ja pelargoneilla.
Kesäkukista keltaiset ja oranssit samettikukat ovat Tiannan lemppareita. Hän kasvattaa taimet itse. Voimakkaasti tuoksuvissa kukissa on sekin hyvä puoli, että ne pitävät tuholaiset poissa kasvimaalta.

Katso lisää kuvia Tiannan Instagramista: @perhapspearly

2 kommenttia