Viherpiha

Preeriamainen kukkapiha, vehreä varjopuutarha vai villi luontopiha? Valitse oma pihatyylisi kolmen suosikin joukosta!

Preeriamainen kukkapiha, vehreä varjopuutarha vai villi luontopiha? Valitse oma pihatyylisi kolmen suosikin joukosta!
Haluaisitko pihastasi värikkään kukkameren, vehreän keitaan tai luonnonläheisen villin? Nappaa jutustamme ideat ja vinkit kolmeen ajankohtaiseen pihatyyliin!
Julkaistu: 19.2.2019

1. Preeriamainen kukkapiha

Tuo ilmavuutta

Runsaat ja ryöppyävät istutukset kaipaavat ilmaa ympärilleen, ettei niistä tule liian raskaita. Perusta esimerkiksi luonnollisesti kaartuva polku kahden massaistutuksen väliin, mutta pidä huoli, ettei se vie huomiota kasveista. Yllä vaaleanbeige polku tarjoaa kululle selkeän suunnan ja samalla tuo hienosti esille hohdekukkien ’Moerheim Beauty’ ja ’Mardi Gras’ värikkäät kukinnot. Hennonkeltainen tarhakärsämö ’Terracotta’ sekä nurmi- ja metsälauha tasapainottavat ja pehmentävät hehkuvia värejä.

Hyödynnä samoja sävyjä

Valitse lähekkäiset kasvit niin, että ne täydentävät tai korostavat toisiaan. ’Album’-ranskantulikukan punaiset heteet toistuvat viehkosti kaunopunahatun kukinnoissa. Liuskalehtinen maustefenkoli viimeistelee parivaljakon asetelmaksi.

Yhdistele kokoja ja muotoja

Tumma, matala ja tiiviskasvuinen metsätyräkki tuo ryhtiä ja jäntevyyttä, ja sen ansiosta suloisesti kukkiaan roikuttava hajulaukka ja pystykukintoinen sormustinkukka saavat tilaa loistaa.

Pehmennä heinillä

Koristeheinät sopivat parhaiten tummakukkaisten kasvien keskelle, mieluusti paikkaan, jossa ilta-aurinko saa niiden kukinnot hehkumaan. Yllä taustalla kukkii vaaleanpunainen rantakukka ’Robert’, etualalla pallerolaukka ja ’Hummelo’-tähkäpähkämö.

Preeriapiha vaatii aurinkoisen paikan

 • Varaa Pohjois-Amerikan preerioilta innoituksensa saaneelle preeriapuutarhalle aurinkoinen paikka, missä multa on ravinteikasta ja hyvin vettä läpäisevää. Pieneen pihan voit hyvin tehdä vain yksittäisen kapean preeriaistutuksen.
 • Yhdistele lajeja luonnollisen vapaamuotoiseksi kokonaisuudeksi. Sommittele kasvit nauhamaisiksi, väreiltään toisiinsa sointuviksi ryhmiksi. Älä kahmi liikaa erilaisia lajeja vaan hyödynnä saman lajin eri lajikkeita. Ne tuovat lisää sävyjä mutta samalla varmistavat, että ryhmä pysyy yhtenäisenä. Toista kasveja eri puolilla istutusta.
 • Lisää kukkivien perennojen joukkoon koristeheiniä tuomaan pehmeyttä, ääntä ja liikettä.

2. Harmoninen varjopuutarha

Yllätä kukilla

Kukkivat pensaat ja perennat tuovat iloista väripilkahdusta vehreyden keskelle. Siniset kukat saavat tilan tuntumaan todellista suuremmalta, valkoiset taas tuovat valoa varjoon. Multavassa maassa viihtyvien monivuotisten hortensioiden myöhäiseen syksyyn jatkuva kukinta on vuolainta puolivarjossa.

Leikittele lehdillä

Jotta lehtevien varjon perennojen vehreys ei puuroudu hahmottomaksi massaksi, yhdistele erilaisia lehtimuotoja ja -tekstuureja. Esimerkiksi kuunliljat ja useimmat saniaiset menestyvät erinomaisesti samassa penkissä, missä niiden toisistaan poikkeavat lehdet tuovat virkistävää jännitettä.

Nosta ruukkuihin

Istuta osa kasveista ruukkuihin ja nosta näkyvälle paikalle pöydälle tai hyllylle. Anna vehreyden suosiolla jatkua myös astioissa, niin puutarhan tyyli säilyy yhtenäisenä. Kokeile ruukuissa vaikkapa erilaisia koristeheiniä, kuten natoja, lauhoja ja hakoneheinää, sekä saroja ja vihvilöitä.

Saksi muotoon

Tuo puutarhaan vaihtelua leikkaamalla kasveja tietyn mallisiksi. Toista esimerkiksi pallon muotoa polkujen vieressä, seinämäisemmäksi leikattu aidanne sopii tilanjakajaksi. Mataliksi muotokasveiksi sopivat esimerkiksi taikinamarjat sekä ainavihannat pallotuija ja puksipuun kanadalaiset lajikkeet.

Huomioi materiaalit

Valitse pintamateriaaleja, jotka tukevat pihan rauhallista yleisilmettä niin sateisena kuin aurinkoisenakin päivänä. Puu sekä vaaleat kivi- ja sorapinnat sopivat yleensä parhaiten vehreiden kasvien yhteyteen.

Harmonisen varjopihan väripaletti on niukka

 • Yhdistele rohkeasti erilaisia ja erikokoisia varjon lajeja. Ne saavat pihan tuntumaan todellista suuremmalta.
 • Pidä puutarhan rakenne selkeänä. Muotoon leikatut pensaat, suoraviivaisesti rajatut polut ja oleskelupaikat tuovat ryhtiä ja auttavat jäsentämään pihaa.
 • Pidä väripaletti niukkana. Haluatko valkoisen vai sinisen sävyisiä kukkijoita?
 • Lue lisää vinkkejä varjopuutarhaan.

3. Villi ja luonnollinen piha

Istuta katolle(kin)

Etenkin pienillä kaupunkipihoilla kannattaa hyödyntää myös seiniä ja kattoja hyöty- ja koristekasvien kasvatusta varten. Miksi et perustaisi viherkattoa vaikkapa työkaluvaraston päälle? Helpoiten se onnistuu maksaruohoilla, jotka tarvitsevat vain ohuen kasvualustakerroksen.

Houkuttele pölyttäjiä

Rakenna pihaasi hyönteishotelli – tai mieluummin useita pieniä hotelleja tai keinopesiä eri hyönteisille. Käytä vain ehdottomasti puhdasta käsittelemätöntä puuta ja muita luonnonmateriaaleja. Pidä huolta, että hotellissa on katto ja kunnon seinä, jotta sadevesi ei pääse sisälle.

Suosi luonnonmateriaaleja

Käytä puutarhan rakenteissa uusiutuvia ja kestäviä materiaaleja sekä kierrätystavaraa aina kun voit. Esimerkiksi käsittelemättömistä lehtikuusilankuista tehty terassi ei tarvitse öljyämistä tai muutakaan käsittelyä. Vuosittainen vesipesu riittää.

Istuta kumppanuuskasveja

Tietyt lajit auttavat toisiaan tuholaisten torjunnassa ja pölyttäjien houkuttelemisessa. Kokeile esimerkiksi voimakkaasti tuoksuvia yrttejä tuholaisten harhauttamisessa. Samettikukilla voit houkutella pölyttäjiä kesäkurpitsoille – sen sijaan kaalien tuholaisiin ne eivät välttämättä tehoa.

Hyödynnä vettä

Purot, lammet ja muut vesiaiheet lisäävät puutarhan monimuotoisuutta, sillä ne houkuttelevat suuren määrän eliöstöä luokseen: pienistä selkärangattomista sammakoihin ja lintuihin. Rakenna vesiaihe puolivarjoisaan paikkaan, jonne puiden lehdet eivät karise ja josta vettä ei haihdu liikaa.

Luonnonlajeja ja lähellä tuotettuja taimia

 • Istuta kasveja, jotka houkuttelevat puutarhaan perhosia, mehiläisiä ja lintuja. Suosi luonnonlajeja ja lähellä tuotettuja kotimaisia taimia.
 • Varmista, että kasvit sopivat kasvupaikkaan eivätkä vaadi ylenpalttista kastelua, lannoitusta ja muuta hoivaa.
 • Sommittele samanlaisissa kasvuoloissa viihtyvät lajit vapaamuotoisiksi ja monikerroksellisiksi, peittäviksi ryhmiksi. Näin rikkakasvit pysyvät paremmin loitolla, maa säilyttää kosteutensa ja kasvit tarvitsevat vähemmän tuentaa.
 • Perusta kukkaniitty nurmikon sijaan.
 • Lue lisää ekologisen puutarhan perustamisesta.

1 kommentti