8 x kukoistavat viherkatot
Piha ja puutarha
8 x kukoistavat viherkatot
Kaunis ja hyödyllinen viherkatto viilentää ja tuo pihaan monimuotoisuutta. Perustaisitko viherkaton vaikkapa ulkovaraston tai roskakatoksen katolle?
Julkaistu 2.8.2016
Viherpiha
Soma ulkovarasto muuttuu entistäkin suloisemmaksi viherkaton myötä. Erilaiset maksaruohot sopivat erinomaisesti viherkaton kasveiksi ja monilta valmistajilta on saatavilla asennusvalmiita maksaruohomattoja.
Turve- ja nurmikatot ovat kuuluneet suomalaiseen maisemaan aina. Maaseudulla voi vielä nähdä vanhojen ulkorakennusten päällä perinteisen nurmiheinistä koostuvan viherkaton.
Niittykatto on komea ja taatusti katseet keräävä näky puutarhassa. Silkkiunikot siementävät runsaasti ja kylväytyvät itsestään. Katolle voi levitä myös luonnonlajeja lähiympäristöstä.
Oleskelukatos sulautuu ihanasti osaksi maisemaa, kun perustat katolle niityn. Se pitää sadevettä, viilentää helteellä, puhdistaa ilmaa ja vaimentaa melua.
Viherkaton perustamista voi ensin harjoitella pienillä pinnoilla, kuten roskakatoksen päällä. Varmista, että katolla on sopivasti kaltevuutta (1:50–1:20), jotta kasvit eivät seiso vedessä.
Sammaloitunut turvekatto pihakaivon katoksen päällä on todella upean näköinen. Alun perin siihen istutetut maksaruohot eivät viihtyneet varjoisassa paikassa.
Viherkaton voi perustaa miltei mihin tahansa, kunhan ammattilainen tarkistaa ensin katon kantavuuden ja vesieristeet.
Mehitähdet ovat maksaruohojen ohella vähään tyytyviä ja ohuessakin multakerroksessa viihtyviä kasveja. Ne rakastavat aurinkoa, jota ulkovaraston katolla saakin riittävästi.
Maakellarin katto ei perinteisessä mielessä ole viherkatto, mutta sen kasvillisuudella on suuri merkitys kellarin toimivuudelle. Talvella kasvit sitovat lunta eli eristettä ja kesällä ne suojaavat liialta kuumuudelta.
Kommentoi »