Saniaiset tuovat pihalle vehreää, viidakkomaista tunnelmaa – valitse suosikkisi kestävistä ja helppohoitoisista lajeista
Piha ja puutarha
Saniaiset tuovat pihalle vehreää, viidakkomaista tunnelmaa – valitse suosikkisi kestävistä ja helppohoitoisista lajeista
Saniaiset ovat varjon ja puolivarjon puutarhan kaunottaria. Osa lajeista viihtyy veden äärellä, osa myös kivikkotarhassa. Valitse suosikkisi näistä vehreistä tunnelmanluojista!
22.5.2018
 | Päivitetty 23.11.2023
 |
Viherpiha

Saniaiset ovat helppohoitoisia ja kestäviä monivuotisia luonnonkasveja. Ne tuovat heleän vihreää väriä metsäpuutarhaan, luontopuutarhaan ja varjoisen paikan kasviryhmiin. Saniaiset ovat hyviä peruskasveja myös japanilaisessa puutarhassa, kivikkopuutarhassa tai vesiaiheiden lähellä.

Istuta saniaiset tuoreeseen tai kosteaan, runsasmultaiseen maahan, puolivarjoisalle tai varjoisalle paikalle. Jotkut saniaiset, kuten kotkansiipi, viihtyvät runsasmultaisessa, ravinteikkaassa maassa. Toiset lajit, kuten kallioimarre, menestyvät hiekkapitoisessa mullassa. Kastele saniaiset hyvin istutusvaiheessa ja huolehdi maan kosteudesta istutusvuonna. Voit suojata kasvustoja talveksi havuilla.

Puutarhan saniaiset – 6 lajia:

Kotkansiipi

Komea ja korkea kotkansiipi (Matteuccia struthiopteris) on suosittu monivuotinen saniainen, joka kasvaa luonnossa koko maassa. Kotkansiipi on erityisen viehättävän näköinen kasvaessaan vesiaiheen vierellä korkeana kasvustona. Saat siitä myös raikasta vihreää perennaryhmien taustakasviksi. Tämä saniainen menestyy koko maassa kosteilla tai tuoreilla paikoilla. Kotkansiipi leviää itiöiden sekä maan alla suikertavien maavarsien avulla. Voidaan keväällä lisätä jakamalla tai maavarsista. Leikkaa keväällä pois viime vuoden kuolleet varret.

Korkeus: 100–150 cm

Kestävyys: erittäin kestävä

Tarha-adiantumi

Tarha-adiantumi (Adiantum pedatum) on matala ja kestävä saniainen, joka sopii hienosti esimerkiksi alppiruusujen tai havujen aluskasviksi. Saniaisella on ohuet ja erikoisen kauniit lehdet, ja sen olemus on hyvinkin keveä. Tarha-adiantumi vaatii runsasmultaisen, happaman ja kosteana pysyvän maan varjoisalla kasvupaikalla.

Korkeus: 30–40 cm

Kestävyys: erittäin kestävä

Kivikkoalvejuuri

Kivikkoalvejuuri (Dryopteris filix-mas) on näyttävä ja tuuhea saniainen. Se sopii hyvin esimerkiksi perennaryhmiin taustakasviksi. Luonnossa kivikkoalvejuuri kasvaa kivikoissa tai kallioiden juurella kangasmetsissä ja rinteissä. Se viihtyy hieman valoisammalla ja kuivemmalla paikalla kuin muut saniaiset. Istuta kivikkoalvejuuri tuoreeseen tai kuivahkoon maahan. Helppo lisätä jakamalla.

Korkeus: 80–100 cm

Kestävyys: kestävä

Ituhärkylä

Ituhärkylä (Polystichum setiferum) on tiheä, matala ja tiiviskasvuinen saniainen suojaiselle kasvupaikalle varjoisan paikan perennaryhmään. Sopii aluskasviksi varjoisan paikan pensaille, kuten alppiruusuille, sillä se sietää kasvualustan happamuutta. Ituhärkylän koristearvo on sen erittäin tiheissä, röyhelömäisissä ja pehmeäntuntuisissa lehdissä. Istuta humuspitoiseen, runsasmultaiseen ja läpäisevään maahan. Suojaa kevyesti havuilla talveksi.

Korkeus: 25–40 cm

Kestävyys: melko kestävä

Japaninhiirenporras

Japaninhiirenporras (Athyrium niponicum) on erikoisen värinen ja kaunis saniainen. Lehtien hopean, violetin ja viininpunaisen sävyt ovat voimakkaimmillaan alkukesällä. Japaninhiirenporras viihtyy varjoisalla paikalla, esimerkiksi korkeampien lajien aluskasvina tai ruukkuistutuksen reunakasvina. Istuta se kosteahkoon mutta kuitenkin vettä hyvin läpäisevään maahan, runsasravinteiseen ja humuspitoiseen kasvualustaan. Useita lajikkeita, kuvassa 'Pictum'.

Korkeus: 30–45 cm

Kestävyys: kestävä

Pohjankallioimarre

Kallioimarre (Polypodium vulgare) on matalakasvuinen ja jämäkkä luonnonsaniainen. Sen ainavihannat lehdet koristavat metsiemme sammaleisia kiviä ja kallionseinämiä koko maassa. Kallioimarretta voi kasvattaa puutarhassakin kiven tai kallion raossa puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa. Se voi näyttää upealta myös vanhan, koveran kannon päällä. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, hiekansekainen ja lievästi hapan.

Korkeus: noin 10–20 cm

Kestävyys: kestävä

Kommentoi »