Japanilaistyylinen puutarha
Piha ja puutarha
Japanilaistyylinen puutarha
Japanilaisesta puutarhatyylistä voi poimia pihaan monia piirteitä, sillä sen luontoa kunnioittava ilme sopii suomalaiseen henkeen.
Julkaistu 10.12.2013
Viherpiha

Monella suomalaisella on japanilaistyylinen puutarha, varsinkin jos piha on kallioinen, kitukasvuisia mäntyjä kasvava ja sammaleisten kivien verhoama. Parhaassa tapauksessa pihalta on järvi- tai merinäköala. Ja kas, kaikki tämä voi olla täysin luonnon muokkaamaa!

Japanilaisen puutarhan ideaalina onkin luonto tai idea luonnosta, kun se on kauneimmillaan. Japanilaisille puutarha on kuin taideteos, jota tarkastellaan joko yhdestä tai muutamasta, tarkkaan harkitusta suunnasta. Puutarhaa käytetään meditaatiota ja rauhoittumista varten. Se tarjoaa yhteyden luontoon, joka auttaa ihmistä kiireen keskellä.

Luo puutarhaan perspektiiviharhoja

Japanilaisessa puutarhassa leikitään perspektiiviharhoilla, jotta tila saadaan näyttämään todellista isommalta. Perspektiivissä esine näyttää läheltä tarkasteltuna isommalta kuin kauempana oleva. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi siten, että pihan takaosaan asetellut kivet ovat kooltaan pienempiä kuin puutarhan etuosassa, jolloin vaikutelma on pidempi kuin todellisuudessa.

Kolmiulotteisuuden vaikutelmaa lisätään siten, että puutarha jaetaan kolmeen alueeseen: etu-, keski- ja takaosaan. Kasvit ja kivet asetellaan näille alueille siten, että pienessäkin pihassa pystytään luomaan harha todellista pidemmästä ja laajemmasta tilasta.

Keskiosan tehtävänä on kiinnittää katsojan huomio johonkin yksityiskohtaan. Se voi olla erikoinen, sammalen peittämä kivi tai kaunis kasvi. Tällainen yksityiskohta katkaisee näkymän etu- ja takaosan välillä, mutta ei kuitenkaan peitä maisemaa. Näin saadaan katse vaeltamaan etuosan kautta keski- ja lopulta takaosaan, jolloin syvyysvaikutelma on täydellinen.

Myös väreillä leikitään aistiharhan aikaansaamiseksi. Vaaleansävyiset kasvit istutetaan taka-alalle ja tummat tai voimakkaan väriset kasvit eteen. Tällä tavoin luodaan vaikutelma, jossa taka-alalla olevat kasvit ovat kaukaisuudessa, aivan kuin udun peitossa.

Asettele epäsymmetrisesti

Japanilaisesta puutarhasta pyritään luomaan pienoismaailma, missä eri elementit ovat tasapainossa. Puutarhurin on opittava suhteuttamaan kaikki puutarhan osaset toisiinsa.

Länsimaisessa puutarhataiteessa arvostetaan symmetriaa, joka on viety äärimmilleen esimerkiksi barokkipuutarhoissa. Japanilaisessa puutarhataiteessa pyritään sen sijaan epäsymmetriaan. Esimerkkinä voi käyttää kivien asettelua. Kiviä on yleensä pariton määrä ja ne asetellaan epäsymmetrisesti siten, että ryhmä näyttää aina erilaiselta, katsoipa sitä mistä kulmasta tahansa.

Anna luonnonelementtien vallita

Japanilaisen puutarhan peruselementtejä ovat vesi, kivet ja kasvit. Jos puutarhaan ei pystytä rakentamaan vesiaihetta, sen voi korvata kivillä tai hiekalla. Ne symboloivat vettä. Isot kivet ovat kuin pikku saaria, olivatpa ne oikeassa tai kivistä muodostetussa vesiaiheessa.

Puutarhaa ei täytetä turvoksiin kivillä, kasveilla, koristeilla ja vesiaiheilla. Siellä on oltava myös tyhjyyttä, jotta valolla ja varjolla on tilaa leikkiä.

Käytä kasveja harkitusti

Kasveja käytetään harkitusti. Yleensä japanilaisessa puutarhassa ei näe hillitöntä kukkarunsautta. Kasvit hankitaan niiden muotojen ja värien mukaan. Myös lajivalikoima on melko suppea. Näin saadaan aikaan toistoa, joka luo rauhoittavan vaikutelman.

Monet pensaat ja puut leikataan muotoon. Puiden kasvua ohjataan siten, että ne muistuttavat komeita puuvanhuksia. Pensaissa tavoitellaan usein pehmeitä muotoja.

Sulauta rakennukset puutarhaan

Puutarha ympäröidään yleensä aidalla, jotta maisemasta saadaan rauhallinen ja häiriötekijät voidaan rajata pois.

Japanilaisessa puutarhassa talo ja rakennukset pyritään sulauttamaan osaksi pihaa. Talon rakenteista otetaan mallia aitoihin ja piharakennuksiin. Näin esimerkiksi lauta-aidassa toistuu samanlainen laudoitus kuin talossa. Puupinnat sointuvat hienosti kasvillisuuteen.

Ideoita japanilaistyylisen puutarhan luomiseen

 • Vältä kelluvia kiviä! Kivet tulisi haudata ainakin puoliksi maahan, jotta lopputuloksesta tulee luonnollinen.
 • Valitse pihaan erimuotoisia kiviä. Pyöreät murikat näyttävät luonnottomilta, jos niiden seassa ei ole muunmuotoisia kiviä.
 • Koristekivet ja -hiekat ovat houkuttelevia. Älä kuitenkaan villiinny niiden käytössä, sillä lopputulos voi näyttää keinotekoiselta. Varsinkin puhtaan valkoinen koristekivi näyttää oudolta isoina pintoina. Lisäksi noki tummentaa sen ajan kuluessa.
 • Kivet sopivat erinomaisesti kasvien seuraksi. Kasvit myös viihtyvät kivien lomassa, sillä ne luovuttavat lämpöä ja antavat suojaa.
 • Vesi heijastaa taivaan, pilven ja tähdet. Se myös tuo puutarhaan lisää elämää. Veden solina rauhoittaa ja häivyttää ympäröivää melua.
 • Hyödynnä kasvien erilaisia muotoja. Tuulessa värisevät heinät ja koripajun hennot versot luovat japanilaishenkisyyttä. Ne antavat osittaisen näkösuojan. Näin taustan maisema tuntuu jatkuvan kaukaisuuteen.
 • Sammalet, jäkälät ja saniaiset sopivat japanilaiseen teemaan. Onneksi ne viihtyvät koko Suomessa.
 • Japanilaistyyliset koriste-esineet eivät ole tärkeimpiä asioita vaan ainoastaan lisukkeita, joilla pihaan saadaan ihmisen läsnäolon tuntua. Käytä japanilaisen teeman toteuttamiseen pääasiassa luonnonelementtejä, kuten kiviä, vettä ja kasvillisuutta.

Näin suunnittelet japanilaisen puutarhan

 • Selvitä ensiksi pihan maaperä, kosteusolot ja salaojituksen tarpeellisuus.
 • Merkitse muistiin, mitkä kasvit viihtyvät pihalla luonnostaan. Olemassa olevaa kasvillisuutta kannattaa säilyttää.
 • Onko pihassa koristeellisia kiviä? Päätä, mitkä saavat jäädä paikoilleen. Kivet ovat tärkeä osa japanilaista puutarhaa.
 • Merkitse muistiin ilmansuunnat ja tuuliolot. Selvitä pihan kylmimmät ja lämpimimmät paikat. Nämä tiedot auttavat kasvivalinnassa.
 • Valitse kasvit muistiinpanojesi perusteella. Näin löydät parhaiten viihtyvät lajit.
 • Onko pihalla tai sen ympäristössä jotain häiritsevää, joka täytyy piilottaa? Mieti, auttaako häiriötekijän kätkemiseen esimerkiksi aita vai tarvitaanko avuksi kasvillisuutta.
 • Muista, että koko pihasta ei tarvitse tehdä japanilaista. Pienikin nurkkaus riittää. Se on kuitenkin hyvä rajata omaksi alueekseen esimerkiksi aidalla tai pensailla. Keskelle pihaa lätkäisty itämainen teema lyhtyineen ja vesiaiheineen näyttää oudolta ja irralliselta.
Lyhty luo itämaista tunnelmaa.
Lankuista syntyy kaunis silta japanilaistyyliseen puutarhaan.
Kommentoi »