7 vinkkiä lumoavaan metsäpuutarhaan
Piha ja puutarha
7 vinkkiä lumoavaan metsäpuutarhaan
Luo metsäpuutarhan tyyli mukailemalla tontin ja ympäröivän maaston henkeä ja vahvistamalla luonnonkasvien tunnelmaa.
4.7.2018
 |
Meillä kotona

Metsäpuutarhan tyyli sopii niin uuden, modernin kivitalon kuin vanhan puutalon pihalle ja erinomaisesti suomalaiseen maisemaan. Rakennetun ja luonnon luoman yhdistelmä on sointuisa ja luonteva.

Metsäpuutarhasta tulee ensimmäiseksi mieleen luonnonkasvit, mutta tyyli syntyy helposti myös puutarhakasveilla luonnollista tunnelmaa hakien. Kun et taistele pihalla luonnonlakeja vastaan, muodostuu tunnelmasta harmoninen ja kasvit viihtyvät paremmin ilman erityistä hoitoa.

Näin luot oman metsäpuutarhasi – 7 vinkkiä

1. Kasvivalinnat

Lähiympäristön ja tontin luonnonvaraiset kasvit ohjaavat istutettavien kasvien valintaa. Jos mahdollista, jätä pihalle myös luonnonkasveja. Olemassa olevaa ja uutta kasvillisuutta yhdistelemällä saat luotua melkein valmiilta näyttävän kokonaisuuden.

Tutkaile huolellisesti tontin valo- ja kasvuolosuhteet. Valitse vain niihin sopivia kasveja. Puutarha on ympärillämme ympäri vuoden, joten muista valita myös kasveja, jotka näyttävät hyvältä talvella, keväällä ja syksyllä.

Luo perusta kestävillä kasveilla. Lisää vaihteluksi erikoisempia kasveja yksittäisinä katseenvangitsijoina, jolloin ne erottuvat edukseen. Kasvien kasvutapa ja lehtien muodot luovat tunnelmaa.

2. Muodot

Korkeiksi kasvavat kasvit ja lehtien muodot saavat aikaan siimesmäisen tunnelman. Kasvillisuus voi olla rehevää ja kerroksellista.

Keskity metsäpuutarhassa muotojen mielenkiintoiseen vaihteluun, vältä istutuksissa symmetriaa ja pyri vastakohtien esille tuomiseen. Tavoittele kuitenkin rauhallisia näkymiä. Monen erilaisen kasvin ja usean yksityiskohdan luominen voi johtaa siihen, että näkymästä syntyy levoton ja sekava.

3. Linjat

Luonnossa näkee harvoin viivasuoria linjoja. Sen sijaan muodot ovat polveilevia ja pehmeitä. Metsäpuutarhaankin tehtävät linjat saavat olla luonnollisen oloisia, kaarevia ja mutkittelevia. Jos suoria linjoja tai rakenteita ei ole mahdollista välttää, niitä voi pehmentää kasvillisuuden avulla.

Luo metsäpuutarhaan laajoja istutusalueita, joissa yhdistelet puita, pensaita ja perennoja monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Mielenkiintoinen vaikutelma syntyy yhdistelmistä.

Luonnossa kasvit kasvavat toistensa lomassa. Saat kerroksellisen tunnelman yhdistämällä erikokoisia kasveja. Tässä muun muassa hemlokki, tuija, kartiovalkokuusia, kuunliljoja ja vuorenkilpiä.
Rotkolemmikillä on sirot ja pitsimäiset kukat sekä kookkaat ja selkeät lehdet Lajikkeen ’Jack Frostin’ lehdet ovat valkokirjavat.

4. Polut

Metsäpuutarhan polut syntyvät yksinkertaisimmillaan kulkemisesta. Ne voivat olla myös soralla, puulla tai kuorikatteella peitetyt.

Viimeistellymmän vaihtoehdon teet luonnonkivilaatoilla tai mukulakiveyksellä. Myös pitkospuut sopivat tyyliin.

5. Materiaalit

Anna luonnon ja luodun puutarhan kohdata. Metsäpuutarhaan sopivat parhaiten luonnosta peräisin olevat materiaalit, kuten sora, hiekka, kivet tai puu eri muodoissa.

Pensasaidat tai -aidanteet sekä puu- ja riukuaidat ovat omiaan puutarhan eri tilojen rajaamiseen.

Käytä portaiden, patioiden ja terassien tekemiseen samoin puuta tai luonnonkiveä. Rinnepihalle voit luoda pyöreähköistä kivistä pengerryksiä.

6. Kuntta

Kuntta eli metsän varvikko kuuluu havupihalle. Siirrännäisessä on yleensä mustikan- ja puolukanvarpuja, mutta siinä voi kasvaa myös kanervaa, variksenmarjaa ja sammalta.

Kuntan asennuspohjaksi sopii hiekkamoreenimaa tai hiekka. Havupihalla kannattaa kannustaa myös sammalen kasvua. Sivele kivien välejä piimän ja sammalen seoksella ja kaada maito- tai piimätölkin jämät happaman maan kasvien juuristoalueelle.

Hortensiat sopivat metsäpuutarhan tunnelmaan. Niiden kukinnot ovat kuin valkeita pilvenhattaroita ja valaisevat varjoisaakin pihaa.
Köynnökset eivät aina tarvitse varsinaisia kasvitukia. Ne suikertavat muun kasvillisuuden sekaan ja tukeutuvat vaivatta muihin kasveihin.

7. Oleskelutila

Kahvittelupaikan voit rakentaa puusta tai luonnonkivistä, mutta se voi olla myös nurmikolle perustettu.

Lämpökäsitelty puu on ympäristölle kestopuuta kevyempi vaihtoehto. Siperianlehtikuusi kestää sääoloja hyvin ja harmaantuu kauniisti. Puurakenteiden suojaamiseen voit käyttää puuöljyä tai tervaa.

Oleskelualueiden toteuttamiseen sopivat lisäksi kivituhka, sora, liuskekivilaatat tai mukulakivet.

Istuta näitä!

Jos tontilla ja sitä ympäröivässä maastossa kasvaa entuudestaan paljon mäntyjä ja kuusia, korosta havumetsän tunnelmaa havu-, alppiruusu- ja atsaleaistutuksilla. Havujen rinnalle voi valita kukkaloistoksi esimerkiksi päivänliljoja ja punatähkää. Köynnöshortensian voi istuttaa kiipeilemään männynrunkoa pitkin.

Istuta puutarhaan myös pioneja, kurjenpolvia, jaloangervoja ja maanpeitekasveja, kuten rönsytiarellaa ja pikkutalviota. Jos välttämättä haluat puutarhaasi ruusuja, valitse metsäruusu.

Istuta lehtometsäisen tai runsaan koivupuuston ympäröimän puutarhan kasvillisuudeksi lehtipuita ja pensaita sekä hempeästi kukkivia perennoja. Tyyliin kuuluvat myös lehtometsän kasvit, kuten kielot ja saniaiset. Lisää väriä pihalle tuovat kurjenpolvet, kevätkaihonkukka, kuunliljat ja sipulikukat.

Alppiruusut tuovat havukasvien rinnalle värikästä kukintaa. Alppiruusut viihtyvät hyvin puolivarjoisilla ja varjoisilla paikoilla. Paahteisella alueella ne kärsivät helposti kuivuudesta.
Atsalean alkukesän kukkanuppu enteilee väriä ja tuoksua.

Havumetsäpihan kasveja

  • metsämänty, vuorimännyt, sembrat, katajat, kuuset, tuija, tuivio ja hemlokki
  • alppiruusut, atsaleat ja hortensiat
  • kurjenpolvet, pionit, jaloangervot pikkutalvio, taponlehti, varjoyrtti, kuunliljat ja saniaiset
  • köynnöshortensia ja siperiankärhö

Lehtimetsäpihan kasveja

  • vaahterat, tammet, tuomi, tuomipihlajat, rusokirsikka ja omenapuut
  • helmipensas, heisiangervot ja taikinamarja
  • keijunkukat, haltiankukat, rotkolemmikki, kuunliljat, kielot, kevätkaihonkukka, sipulikukat ja vuokot
  • jalokärhöt

Huomioi tämä:

Mieti omat toiveesi ja ajankäyttösi. Miten paljon olet halukas tekemään puutarhatöitä? Esimerkiksi nurmikko on työläs, kun taas istutusalueita ei tarvitse huoltaa kuin kerran pari sesongissa. Pensaat ovat helppohoitoisempia kuin pienet perennat.

Kommentoi »