Muutamassa vuosikymmenessä luontomme lajirunsaus on vähentynyt rajusti kaupungistumisen myötä. Luontopihan tarkoituksena on kannustaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Jokainen meistä pystyy siihen istuttamalla pihalleen mahdollisimman monilajisen kasvillisuuden ja luomalla linnuille ja monille hyönteisille suotuisat olot. Silti puutarhan ei tarvitse näyttää epäsiistiltä.
Runsas kasvillisuus ja kukinta houkuttelevat pihalle elämää, joka pelkässä nurmikkopihassa puuttuu täysin. Monilajinen puutarha näyttää kauniilta vuoden ympäri, sillä sen ilme muuttuu kasvukauden mukaan. Kaikki luontopihan pihan materiaalit maatuvat ja muuttuvat jonain päivänä osaksi luontoa.
9 vinkkiä luontopihaan
1. Tee kaariportti pajusta
Piristä pihan käytäviä rakentamalla sinne tänne kaariportteja. Ne voivat jakaa pihaa eri tiloihin tai toimia vain jännittävinä katseenvangitsijoina. Tässä pihassa kaariportin aineksena on käytetty notkeaa pajua. Siitä saa punomalla monenlaisia rakenteita.
2. Veistä pylväisiin uusi muoto
Tavalliset aidanpylväät on veistetty päistään hauskan muotoisiksi. Kaltevaksi veistetty pinta johdattaa sadeveden nopeasti pois, jolloin pylväät eivät lahoa niin helposti. Tontun hiippaa muistuttavat pylväät saavat myös hyvälle tuulelle.
3. Puno soma aita
Pihaa rajaa kauniisti punottu pähkinäpensasaita. Jos et saa mistään käsiisi pähkinäpensaan rankoja, käytä aidan punontaan helposti saatavaa pajua. Voit kokeilla myös muita materiaaleja, kuten ohuita koivun rankoja tai pitkiä pihlajan varsia. Punottua aitaa vasten kannattaa istuttaa köynnöskasveja, jotka kukkivat kauniisti. Kasvillisuus pehmentää isoa pintaa. Aidan raoissa viihtyvät monet hyönteiset, joita linnut käyttävät ravinnokseen.
4. Istuta runsaasti kukkia
Jos haluat pihaasi pölyttäviä hyönteisiä, ratkaisu on yksinkertainen: istuta paljon erilaisia kukkia. Ne houkuttelevat pölyttäjät paikalle. Samalla pihasi hyötykasvien sato paranee, sillä hyönteiset hoitavat siinä sivussa myös niiden pölyttämisen.
5. Anna sadeveden imeytyä
Luonnon kannalta on edullista, että sadevesi pääsee imeytymään maahan, jotta siitä syntyy pohjavettä. Isot kivetyt alueet eivät päästä sadevettä imeytymään, ja vesi on johdettava kiveyksiltä viemäreihin. Kaupungeissa rankkasateiden aikaan vesi alkaa helposti tulvia kivetyillä kulkuväylillä.
Kapeat jalankulkuun tarkoitetut käytävät kannattaa ainakin jättää sorapintaisiksi. Etupihojen kiveämistä kokonaan on syytä välttää, sillä isot kivetyt alueet asvaltoidun tien lisäksi nostavat alueen lämpötilaa. Kiveys varastoi lämpöä päivällä ja säteilee sitä ympäristöönsä yöllä. Tämä lisää kaupungeissa huoneistojen jäähdytyksen tarvetta. Jätä etenkin etupihoille mahdollisimman paljon kasvillisuutta, sillä se tasoittaa lämpötilaeroja ja parantaa ilman laatua. Kerää sadevettä saaveihin ja altaisiin, mistä voit hyödyntää veden kasvien kasteluun eikä sinun tarvitse käyttää siihen kallisarvoista juomavettä.
6. Rajaa istutusalueet
Pihan käytävää rajaa metallireunus, joka on saatu pysymään paikoillaan ankkuroimalla se puutapein. Puutapit on vielä kiinnitetty toisiinsa sitomalla ne tiukasti yhteen. Istutusalueen rajaaminen vähentää hoitotyötä, kun kasvit eivät pääse leviämään käytävälle.
7. Suosi luonnollisia pintamateriaaleja
Kuvan puutarhassa käytävän pintamateriaaliksi on valittu simpukan kuoret, joita Englannissa on helposti saatavilla. Meillä saman asian ajavat erilaiset koristesorat ja hakkeet. Luonnollisen pintamateriaalin valinnalla on haluttu edistää hyönteisten viihtymistä, sillä kivien ja simpukoiden väleissä elää paljon pieniä hyönteisiä, jotka ovat luonnon tasapainon kannalta tärkeitä.
8. Istuta myös heiniä
Kukat ovat kauniita, mutta niiden ohella on hyvä muistaa myös heinät. Ne antavat viehättävän vastapainon kukkarunsaudelle ja luovat vaihtelua siroilla muodoillaan. Heinät ovat myös usein vaatimattomia kasvupaikan suhteen.
9. Rentoudu halkopinon päällä
Suomalaisille halkopinot ovat tuttu näky. Mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, että puutarhapenkin alle voi kasata halkoja? Mitä hyötyä halkopinosta on luonnolle? Halkopinot tarjoavat tärkeitä pesimä- ja suojapaikkoja pihan eläimille ja hyönteisille. Kuvan pihassa halkopinon edustalle on istutettu liilana mattona kukkivaa kangasajuruohoa, joka tuoksahtaa suloisesti, jos sen päälle asettaa jalkansa. Anna jaloillesi lempeä kosketus ja nauti aromaattisesta tuoksusta. Puutarhasta pitää nauttia kaikilla aisteilla.