Maku

Mahdottoman hyvä raparperipiirakka – 4 vinkkiä mehevän kesäpiiraan leipomiseen

Mahdottoman hyvä raparperipiirakka – 4 vinkkiä mehevän kesäpiiraan leipomiseen
Onnistuneen raparperipiirakan salaisuus on raaka-ainevalinnoissa. Maukkautta saa voilla ja pehmeyttä hapanmaitotuotteilla. Pidä kaapissa leivonnan perusainekset, niin olet valmiina, kun pulleat herkkuvarret puskevat maasta!
Julkaistu: 4.6.2020

Mahdottoman hyvä raparperipiirakka – näin onnistut:

1. Rasva

Maukkain valinta raparperipiirakkataikinan rasvaksi on täyteläinen voi. On makuasia, käytätkö suolatonta vai tavallista voita. Monessa makeassa leivonnaisessa suolaripaus täydentää makeaa makua mukavasti.

Jos käytät margariinia, valitse mahdollisimman rasvainen

Voin tilalla toimivat yhtä hyvin leivonta- ja rasiamargariinit. Valitse leivontaan margariini, joka sisältää vähintään 60 % rasvaa, niin varmistat taikinan rakenteen onnistumisen.

2. Kohotusaineet

Monissa happamia aineita, kuten piimää tai kermaviiliä, sisältävissä taikinoissa käytetään kohotusaineena ruokasoodaa tai ruokasoodan ja leivinjauheen yhdistelmää. Jos taikina ei sisällä lainkaan happamia aineksia, käytä kohottamiseen vain leivinjauhetta. Näin vältät kitkerän maun.

Tiesitkö, että ruokasoodan voi korvata leivinjauheella?

Ruokasoodan voi aina korvata leivinjauheella. Kaksi teelusikallista leivinjauhetta vastaa yhtä teelusikallista ruokasoodaa.

Maisemakahvilan raparperipiirakka on varsinainen klassikko, eikä syyttä! Pohjaan lisätään maustamatonta jogurttia ja täytteeseen maitorahkaa sekä kermaviiliä.

3. Piimä, rahka ja kermaviili

Pehmeän raparperipiirakan pohjassa on piimää ja täytteessä kermaviiliä ja maitorahkaa antamassa mehevyyttä ja sopivan hapanta makua. Ei hätää, jos kaapistasi puuttuu jokin maitotuotteista, voit aina korvata sen toisella hapanmaitotuotteella. Voit hyvin vaihtaa esimerkiksi piimän jogurttiin.

Kokeile myös vegaanisena

Jos haluat maidottoman piirakan, korvaa maitotuotteet kaurajogurtilla tai soijapohjaisella rahkalla.

Raparperipiirakka onnistuu myös vegaanisena versiona. Maitotuotteiden tilalla on käytetty kaurajogurttia ja maustamatonta soijarahkaa.

4. Mausteet

Raparperipiirakan klassiset mausteet ovat sokeri ja vaniljasokeri. Ne riittävät mainiosti antamaan piirakalle perinteisen maun.

Kokeile myös näitä mausteita

Jos haluat säväyttää, lisää raparperipiirakan taikinaan tai täytteeseen sitruunankuoriraastetta, tuoretta minttua tai valkosuklaata ja muruseokseen kardemummaa, inkivääriä, manteleita tai pähkinöitä. Myös fariinisokerilla saa kivaa toffeemaista makua kirpakan raparperin makupariksi.

Raparperi-kinuskipiirakan täytteessä maistuvat kaneli, vaniljasokeri ja fariinisokeri. Piirakan päälle lisätään reippaasti pähkinärouhetta ja kinuskikastiketta.
Perinneruokaa prkl -blogin Mika Rampa leipoi klassisesta Maisemakahvilan raparperipiirakasta uuden, entistäkin maukkaamman version: kotikahvilan raparperipiirakan. Reseptiin kuuluu muun muassa kardemummaa, fariinisokeria ja mantelijauhetta.
Alkukesä on raparperileivonnaisten kulta-aikaa! Kokosimme 25 parasta raparperireseptiä yhteen, katso ne täältä.
Kommentoi »