
Mahdottoman hyvä raparperipiirakka – 4 vinkkiä mehevän kesäpiiraan leipomiseen
Onnistuneen raparperipiirakan salaisuus on raaka-ainevalinnoissa. Maukkautta saa voilla ja pehmeyttä hapanmaitotuotteilla. Pidä kaapissa leivonnan perusainekset, niin olet valmiina, kun pulleat herkkuvarret puskevat maasta!
Mahdottoman hyvä raparperipiirakka – näin onnistut:
1. Rasva
Maukkain valinta raparperipiirakkataikinan rasvaksi on täyteläinen voi. On makuasia, käytätkö suolatonta vai tavallista voita. Monessa makeassa leivonnaisessa suolaripaus täydentää makeaa makua mukavasti.
Jos käytät margariinia, valitse mahdollisimman rasvainen
Voin tilalla toimivat yhtä hyvin leivonta- ja rasiamargariinit. Valitse leivontaan margariini, joka sisältää vähintään 60 % rasvaa, niin varmistat taikinan rakenteen onnistumisen.

2. Kohotusaineet
Monissa happamia aineita, kuten piimää tai kermaviiliä, sisältävissä taikinoissa käytetään kohotusaineena ruokasoodaa tai ruokasoodan ja leivinjauheen yhdistelmää. Jos taikina ei sisällä lainkaan happamia aineksia, käytä kohottamiseen vain leivinjauhetta. Näin vältät kitkerän maun.
Tiesitkö, että ruokasoodan voi korvata leivinjauheella?
Ruokasoodan voi aina korvata leivinjauheella. Kaksi teelusikallista leivinjauhetta vastaa yhtä teelusikallista ruokasoodaa.

3. Piimä, rahka ja kermaviili
Pehmeän raparperipiirakan pohjassa on piimää ja täytteessä kermaviiliä ja maitorahkaa antamassa mehevyyttä ja sopivan hapanta makua. Ei hätää, jos kaapistasi puuttuu jokin maitotuotteista, voit aina korvata sen toisella hapanmaitotuotteella. Voit hyvin vaihtaa esimerkiksi piimän jogurttiin.
Raparperiherkkujen kanssa suositellaan syötäväksi jotain maitotuotetta. Suositus johtuu raparperin sisältämästä oksaalihaposta, joka sitoo itseensä elimistön kalsiumia. Jos piirakassa itsessään ei ole maitotuotetta, nauti sen kanssa maitoa, kermavaahtoa, jäätelöä tai vaniljakastiketta.
Kokeile myös vegaanisena
Jos haluat maidottoman piirakan, korvaa maitotuotteet kaurajogurtilla tai soijapohjaisella rahkalla.

4. Mausteet
Raparperipiirakan klassiset mausteet ovat sokeri ja vaniljasokeri. Ne riittävät mainiosti antamaan piirakalle perinteisen maun.
Kokeile myös näitä mausteita
Jos haluat säväyttää, lisää raparperipiirakan taikinaan tai täytteeseen sitruunankuoriraastetta, tuoretta minttua tai valkosuklaata ja muruseokseen kardemummaa, inkivääriä, manteleita tai pähkinöitä. Myös fariinisokerilla saa kivaa toffeemaista makua kirpakan raparperin makupariksi.



Muokattu 3.5.24 klo 10.15: Lisätty tieto raparperin sisältämästä oksaalihaposta.