12 hurmaavaa hyötytarhaa – kasvimaa voi olla puutarhan kaunein osa!
Inspiroivat puutarhaideat
12 hurmaavaa hyötytarhaa – kasvimaa voi olla puutarhan kaunein osa!
Maassa, lavoissa, hyllyssä, tiilillä rajattuna tai muotoiltujen pikkupensaiden suojissa! Näin somasti voi kasvattaa satoa.

1. Aitiopaikalla

Tässä puutarhassa päivän viimeiset säteet lankeavat hyötytarhaan, joten siitä lohkaistiin kolo viehättävälle patiolle. Soraväylää pitkin on mahdoton kulkea napsimatta, kun toisella puolella kurottelee marjapensaiden rivistö ja toista vehreyttää kasvimaa säntillisine rivistöineen. Hyötytarhan herkkuja ovat esimerkiksi parsa, perunat, purjo, mustajuuri, maa-artisokka sekä yrtit ja salaatit. Pation ja hyötytarhan väliin on perustettu kukkapenkit.

2. Pienessä tilassa

Keveä pergola ja pieni kasvihuone rajaavat yhdeksän viljelylaatikon keittiötarhaa muusta puutarhasta. Tolppien väliin on kiinnitetty raudoitusverkkoa, jota pitkin pavut ja herneet voivat kiipeillä. Kivimurskapolkujen alla on katekangas, mutta laatikoiden kohdilla aukot, jotta yhteys maahan ja sen hyödylliseen pieneliöstöön säilyy. Työkalut odottavat tarhuria näppärästi vajan seinällä.

3. Tiililadontaa

Vanhan leivinuunin tiilillä reunustetut kohopenkit sopivat mainiosti näkymää hallitsevan aitan kavereiksi. Tiilikehikoiden sisus on vuorattu muovilla, jottei multa leviäisi käytäville, mutta idean voi toteuttaa myös ilman muovia. Hauska lisä ovat istutusaltaana toimivat ruosteiset kottikärryt, jotka näyttävät ensi silmäyksellä siltä kuin hajamielinen puutarhuri olisi unohtanut ne keskelle polkua.

4. Kehysten kanssa

Tanskalaispuutarha on kiehtova yhdistelmä villiä ja hallittua. Muotoonleikattujen puksipuureunusten sisällä rönsyilevät niin daaliat, tsinniat ja kosmokset kuin kurpitsat, pronssifenkolit ja latva-artisokatkin. Reunukset auttavat monivuotisia kasveja myös talvehtimaan.

Muotoile näistä

Valitse reunuspuksipuun sijaan kestävämmäksi jalostettu tarhapuksipuun kanadalainen lajike, kuten ’Green Gem’. Eteläisessä Suomessa matalaan leikattuun aitaan sopii myös ikivihreä japaninorjanlaakeri 'Luxus Globe'. Keltajapaninangervostakin saa ahkerasti leikkaamalla tiheän aidanteen. Lähes koko Suomessa talvenkestävä vaihtoehto on taikinamarja.

5. Satoa kuistilta

Pieni keittiötarha mahtuu ruukkuihin ja muihin astioihin. Yrtit, kuten timjami, basilika ja persilja, viihtyvät hyvin ahtaassakin tilassa. Voit kasvattaa astioissa myös vaikkapa hernettä, parsakaalia, salaatteja, pinaattia ja mangoldia minivihanneksina. Kylvä siemenet silloin tiheästi ja napsi versoja ja lehtiä käyttöön jo keskenkasvuisina.

Yrttihylly, ohje ja kuva Ilona Savitie.

Yrttihylly kuormalavasta

Käytetystä kuormalavasta syntyy parissa tunnissa käytännöllinen yrttihylly. Käytä lavoja, joita ei ole painekyllästetty tai käsitelty muilla kemikaaleilla. Ripusta yrttipuutarha valoisaan paikkaan, jossa se ei ole aivan suorassa auringonpaahteessa.

Sahaa käsittelemättömästä kuormalavasta lyhyempi ja hio tikut pois. Sahaa vanerista pohjat laatikoihin. Ne voivat olla hieman laatikoita kapeammat, jotta liika vesi pääsee raoista pois. Kiinnitä niittipyssyllä suodatinkankaat boksien sisään. Ruuvaa neljä koukkua lavan yläreunoihin ja lyhennä voimaleikkureilla metalliketjut. Täytä yrttihylly mullalla ja istuta.

6. Peitelty maa

Sopusointu luonnon kanssa on aina kaunista. Kateviljelyssä maata muokataan vain kylvö- tai istutuskohdasta ja peitetään muuten katteella, kuten heinällä, oljella, ruohosilpulla ja puunlehdillä. Kate vähentää rikkaruohoja, pidättää kosteutta sekä tarjoaa puuhaa pien­eliöille. Käytä myös reunuksina ja tukina hyödyksi pihan materiaaleja. Köynnöstävä papu kiipeää kesän mittaan korkealle, ja poikkipuu vahvistaa tukea. Käytä kiinnitykseen luonnonkuitunarua.

7. Villimpi potager

Jämälaudoista tehdyt kasvilaatikot lähes peittyvät näkyvistä, sillä herneiden, kaalien, kurpitsojen ja muiden kasvisten lomassa saavat levitä mäkimeirami ja muut yrtit sekä luonnonkukat, jotka kutsuvat pölyttäjiä. Käytäville tässä puutarhassa haketetaan puista ja pensaista karsitut oksat. Rakenteissa ja koristelussa on hyödynnetty heinäseipäät ja vanhat maatalon työvälineet, kuten talikot.

8. Lavat laiturilla

Saimaan karussa saaressa paras paikka lavatarhalle löytyi yllättäen mökkilaiturilta. Satoa riittää säilöttäväksi asti. Mökkiläisen nikkaroimissa lämpimissä kaapeissa viihtyvät tomaatti, kurkku, chili ja basilika. Kasvualustana on mökkikompostilla rikastettu pussimulta. Kaislikko tarjoaa tuulensuojaa avoimissa lavoissa ja astioissa kasvaville porkkanoille, punajuurille, sipuleille, herneille ja perunoille.

Kasvatuslaatikot on rakennettu paksusta laudasta ja kiinnitetty reunoista jämäkästi laituriin. Pohjan ja laiturin väliin on jätetty ilmarako. Kaapeissa on alumiinipokat, ja etuseinän neljän millin lasit liukuvat urissaan keveästi.

9. Lämmin syli

Tiilistä muurattu ja ikkunoilla peitetty lava ihastuttaa sekä kauneudellaan että kätevyydellään. Se varaa hyvin lämpöä, joten taimikasvatuksen uskaltaa aloittaa aikaisin keväällä. Myöhemmin siinä viihtyvät lämpöä rakastavat lajit, kuten basilika. Lämpö nousee lavassa kesällä kipakasti, joten tuuleta reilusti. Talveksi ikkunalasit kannattaa napata vaikka autotalliin.

10. Tyylikkäät rakenteet

Tässä puutarhassa on käytetty tummia rakenteita tuomaan ryhtiä rehevyyden keskelle. Laatikoissa kasvaa muun muassa lehtikaalia ja ’Purpurea’ -tarhamaltsaa.

11. Mallia ympyrä

Unohdetaan neliöt tai suorakaiteet ja tehdään kasvatuslaatikot mukailemaan ympyrän muotoa. Ja pitäähän myös kasvimaan keskelle sijoittaa katseenvangitsija!

12. Veikeää otetta

Tämä puutarha on täynnä leikkisyyttä! Harjateräksestä taivutetussa majassa keikkuu kimaltava kristallikruunu ja yrttien kaverina kukkii muun muassa ikivanha syysasteri.

Kommentoi »