Kotivinkki

Joulukukat tuovat iloa pitkään! Puutarhatoimittajan 6 helppoa vinkkiä, joilla saat hyasintit, joulutähdet ja muut säilymään kauniina

Joulukukat tuovat iloa pitkään! Puutarhatoimittajan 6 helppoa vinkkiä, joilla saat hyasintit, joulutähdet ja muut säilymään kauniina
Puutarhatoimittaja Nina Riihimaa kertoo, miten joululahjakukat saa säilymään kauniina pitkään, jopa loppiaisen yli.
Julkaistu: 11.12.2019

1. Kääri sanomalehteen

Kukat on kiva antaa ilman kääreitä, mutta talviaikaan paketointipaperit kannattaa sujauttaa lahjansaajalle mukaan. Jos saat itse kukkia, kääräise ne sanomalehteen tai kukkien lämpöpussiin kotimatkalle. Varsinkin joulutähti paleltuu nopeasti bussipysäkillä.

2. Vie kauas kuusesta

Ikkunan tai lämpöpatterin läheisyys on harvalle joulukukalle hyväksi. Myös hedelmävati on huono naapuri. Omenat, banaanit ja luumut erittävät etyleenikaasua, joka nopeuttaa kukkien vanhenemista. Joulukuusella on sama vaikutus.

Kukoistavaa joulua! Poimi floristi Heidi Saarisen ideat upeiden joulukukka-asetelmien materiaaleihin ja kasveihin. Heidin vinkit löydät tästä jutusta. Kuva Teija Tuisku.

3. Siirrä kukat yöksi viileään (paitsi joulutähti)

Lämpö jouduttaa kukkien aukeamista. Nuppuiset hyasintit avautuvat huoneilmassa parissa päivässä. Siirrä kukat yöksi viileään, niin ne kestävät jopa pari viikkoa pidempään. Sipulikukat ja havut kiittävät lepohetkestä viileässä, mutta joulutähti pudottaa kylmässä lehtensä.

4. Kastele tällä ohjeella:

Usein mullan on hyvä kuivahtaa välillä. Kastele hyasinttia, amaryllistä ja tulppaania harvoin. Kaada muutama tippa vettä mullalle, älä sipulille. Atsalea taas pitää tasaisesta kosteudesta: upota ruukku 2–3 päivän välein veteen, odota kuplien loppumista ja kaada valuva vesi pois.

Rakastetuimmat joulukukat uudella twistillä! Näin teet helpot ja juhlavat asetelmat itse. Katso ideat tästä jutusta. Kuva Annika Christensen.

5. Anna kosteutta suihkepullosta

Suihkepullo on salainen ase huoneilman kuivuutta vastaan. Suihkuttelusta pitävät erityisesti havut, kuten sypressi sekä skimmia ja lamosalali eli koristepuolukka. Atsalean nuput ja lehdet nauttivat vesipisaroista, mutta auenneet kukat eivät suihkuttelua halua.

6. Lisäpäiviä maljakossa

Jos hyasintti tai amaryllis venähtää pitkäksi, voit tukea sitä työntämällä kukkakepin sipulin läpi. Älä kuitenkaan lävistä amarylliksen sipulia, jos aiot säilyttää sen ja yrittää kukittamista uudelleen. Kukat ilahduttavat monta päivää vielä maljakossa.

Yksinkertaisen tyylikäs ja persoonallinen kimppu syntyy leikkohyasintista ja hopeabruniasta. Uusia mutta silti sopivan nostalgisia joulukkaideoita löydät tästä jutusta. Kuva Timo Pyykkö.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa kasteluvahdit kaikille kasveillesi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti