Avotakka

Joulun kukka-asetelmat


Tämän joulun kukka-asetelmat ovat kevyitä, utuisia ja herkkiä. Katso Avotakan vinkit ja tee itse tunnelmalliset asetelmat joulukotiin!
Teksti Avotakka
Kuvat Antti Sepponen

Joulun kukka-asetelmat ovat kevyitä, utuisia ja herkkiä. Oksat ja kävyt saavat huurteisen pinnan parafiinikäsittelyllä.

Hyasinttien sävyt tekevät kukka-asetelmien herkästä väripaletista jouluisan. Tummat sävyt ryhdittävät hempeitä sommitelmia ja parafiinilla syntyy upeita koristeluja.

Näin koristelet parafiinilla

  • Sulata parafiini kattilassa matalalla lämmöllä. Ole varovainen: sulatus vaatii huolellisuutta, sillä parafiini syttyy helposti palamaan jo matalassa lämmössä.
  • Ota kattila heti pois levyltä, kun parafiini alkaa sulaa. Kun parafiini on sulanut, kasta siihen esimerkiksi käpyjä tai isoja, kuorellisia pähkinöitä. Parafiini ei ole vielä sulaessaan kovin kuumaa, mutta voit käyttää apuna myös tavallista ruokalusikkaa.
  • Parafiinikävyt voit sitoa asetelmaan ohuella rautalangalla tai esimerkiksi pellavalangalla. Pähkinät voit liimata kylmäliimalla. Toinen tapa on sitoa ja liimata kävyt ja pähkinät ensin paikoilleen ja sivellä sulaa parafiinia kapealla maalipensselillä valmiiseen työhön.
  • Parafiinia saat askartelutarvikeliikkeestä tai apteekista. Kotioloissa haasteellisen parafiinin voi myös korvata valkoisilla kynttilöillä.

Hyasinttiasetelman ohje

1. Istuta hyasintit multaan vatiin. Voit käyttää mitä tahansa multaa tai vaikkapa hiekkaa, sillä hyasintti kasvaa sipulin voimalla. Multaa tai hiekkaa tarvitaan vain vähän vadin pohjalle. Kastele multa. Vahaa sipulit lusikoimalla tai kaatamalla sulaa parafiinia ohut kerros mullan päälle. Anna kuivua.

2. Tee kolot koivukepeille ja paina kepit pohjaan asti. Lisää parafiinia niin paljon, että koivut kiinnittyvät ja samalla myös mullan pinta muuttuu valkoisemmaksi.

Vatimaisen kukka-asetelman ohje

1. Muotoile haluamasi mallinen vati rautalangoista, jota myydään askartelutarvikeliikkeissä. Kaunein vati syntyy, kun sidot rautalangat verkkomaisesti. 2. Pujottele oksia rautalankavatiin verkon silmien läpi. Kiinnitä kävyt vatiin rautalangalla tai pellavanarulla ja vahaa ne parafiinilla siveltimen avulla. Voit myös huurruttaa kävyt ensin parafiinilla ja kiinnittää ne vasta sitten vadin reunoille. Pujottele verkkoon myös leikkohyasintteja.

Joulupöydän kukka-asetelman ohje

1. Kiinnitä kaksi pitkää tuohikaistaletta toisiinsa. Parhaimmat kaistaleet saat keväällä, kun koivuja kaadetaan, mutta talviaikaan saat sopivat myös takkahalkopinosta.

Kiinnitä tuohikaistaleet toisiinsa liimaamalla. Kuumaliima sopii hyvin, sillä se kuivuu nopeasti, mutta voit käyttää myös tavallista puuliimaa. Halutessasi voit vahvistaa liimausta sitomalla tuohet yhteen rauta-, villa- tai pellavalangalla.

2. Katso, että tuohien väliin jää rakoja, jotta saat liimattua vesivarastoiksi suppiloita, joita tulee kukkakaupoista esimerkiksi ruusuja ostettaessa. Myös pienet pullot sopivat tarkoitukseen. Asettele kukat ja koivunoksat suppiloihin tai pulloihin.

3. Voit sivellä koivunoksiin pensselillä sulaa parafiinia tai käyttää askartelukaupoista saatavaa suihkutettavaa tekolunta.

Havupallojen ohje

1. Havupallon pohjana on kuivakukkasienipallo. Päällystä pallo pihtakuusenoksilla ja sido se kiinteäksi ohuella kultapuolalangalla. Kultapuolalanka on ohutta metallilankaa, joka sitoo pienet havunoksat tiiviisti paikoilleen. Kieputa lankaa pallon ympäri ja lisää samalla havunoksia.

2. Kultalangalla saat havupalloon eläväisen pinnan, joka säihkyy kauniisti, kun valo osuu siihen. Lisäksi pihtakuusen tuoksu on hurmaava. Kultapuolalankaa ja kuivakukkasienipalloja myydään askartelukaupoissa.

Koristelu- ja asetelmaohjeet: Varpu Suontaka-Lahtinen, Kukkavarpukka

Lue lisää:

8 x tunnelmalliset joulukukat

Hurmaava hyasinttiasetelma

Näin hoidat hyasinttia

Julkaistu: 3.12.2013