Joulukukka-asetelman ainekset ovat kaikkea muuta kuin kertakäyttötavaraa klaukkalalaisen Kukkahuone Linnean omistajalle Heidi Saariselle. Maailmassa on hänen mielestään jo aivan tarpeeksi kehnoa krääsää. Hän yrittää käyttää valmistamissaan kukkasomisteissa mahdollisimman paljon kierrätysaineksia.
– Neuvon asiakkaitani usein katsomaan, löytyisikö kotoa jo valmiiksi vaikkapa taidelasia tai muita sopivia puteleita, johon kukka-asetelman tai sidontatyön voisi toteuttaa.
Esimerkiksi suomalaiseen designklassikkoon Mariskooliin on Heidin mielestä helppo tehdä jouluinen kukkasomiste. Jalalliseen lasimaljaan sopii yhtä lailla pieni mehikasvi-istutus kuin hyasintti- tai amarylliskokedama eli sammalpalloon istutettu sipulikukka.
– Eilen vakioasiakas toi minulle vanhan lyhdyn, jonka sisälle hän toivoi minun tekevän jotakin yksinkertaista, luonnonläheistä ja jouluista. Asettelin lyhdyn pohjalle vehreän sammalpedin ja sitten hyasinttikokedaman. Siitä tuli ihanan metsäinen!
Kokedama on Heidistä täydellinen ratkaisu varsinkin joulun sipulikukille, joiden varret tuppaavat lämpimässä huoneilmassa usein venymään tavallisessa ruukkukasvatuksessa. Sammaleeseen istutettua hyasinttia tai amaryllista ei kastella, joten ne säilyvät sievän matalina. Hoidoksi riittää, että kokedama nostetaan kerran viikossa vedellä täytetylle lautaselle ja annetaan sammalpallon imeä itseensä kosteutta hetken aikaa. Jos sammal on kuivahtanut ruskeaksi, kokedaman voi upottaa muutamaksi minuutiksi veteen.
Sammalen lisäksi Heidi yhdistää joulukukkiin mielellään muitakin suomalaisen metsän aineksia: mustikanvarpuja, käpyjä, liekokasveja, havuja ja jäkälän koristelemia oksia.
– Joulukukkasuosikkinikin on yhtä metsäinen. Kansalliskukkamme kielo on nostalginen ja nykyään myös melko ylellinen joulukukka, sillä juurakoiden hyötäminen kukkaan keskellä talvea on kallista. Kielon herkkä olemus ei juuri koristeita kaipaa, mutta luonnonläheiseen tyyliin sopivat kauniisti erilaiset kangas- ja pitsinauhat.