Viherpiha

Kukoistavaa joulua! Poimi floristi Heidi Saarisen ideat upeiden joulukukka-asetelmien materiaaleihin ja kasveihin

Kukoistavaa joulua! Poimi floristi Heidi Saarisen ideat upeiden joulukukka-asetelmien materiaaleihin ja kasveihin
Kukkakauppias Heidi Saarinen yhdistelee luonnonläheisiin joulukukka-asetelmiinsa kierrätystavaraa ja metsän antimia. Hän vinkkaa katsomaan kotona kaappeihin uusin silmin, sillä usein niiden kätköistä löytyy kauniita astioita, joihin asetelmat tai sidontatyöt voi tehdä.
Julkaistu: 11.12.2018

Joulukukka-asetelman ainekset ovat kaikkea muuta kuin kertakäyttötavaraa klaukkalalaisen Kukkahuone Linnean omistajalle Heidi Saariselle. Maailmassa on hänen mielestään jo aivan tarpeeksi kehnoa krääsää. Hän yrittää käyttää valmistamissaan kukkasomisteissa mahdollisimman paljon kierrätysaineksia.

– Neuvon asiakkaitani usein katsomaan, löytyisikö kotoa jo valmiiksi vaikkapa taidelasia tai muita sopivia puteleita, johon kukka-asetelman tai sidontatyön voisi toteuttaa.

Esimerkiksi suomalaiseen designklassikkoon Mariskooliin on Heidin mielestä helppo tehdä jouluinen kukkasomiste. Jalalliseen lasimaljaan sopii yhtä lailla pieni mehikasvi-istutus kuin hyasintti- tai amarylliskokedama eli sammalpalloon istutettu sipulikukka.

– Eilen vakioasiakas toi minulle vanhan lyhdyn, jonka sisälle hän toivoi minun tekevän jotakin yksinkertaista, luonnonläheistä ja jouluista. Asettelin lyhdyn pohjalle vehreän sammalpedin ja sitten hyasinttikokedaman. Siitä tuli ihanan metsäinen!

Kosteasta ja happamasta mullasta pitävä jouluruusu viihtyy Heidin kokemusten mukaan kokedamassa paremmin kuin ruukussa. Jos kokedama kuivahtaa niin, että se muuttuu kevyeksi, upota se hetkeksi vedellä täytettyyn ämpäriin.
Ylösalaisin ripustettava amaryllis kestää viikkokausia kauniina, kun sen ontto kukkavarsi täytetään vedellä. Yksinkertaisessa kimpussa on myös pihdan ja kolmen erilaisen eukalyptuksen oksia
Heidi kokoaa hyasinteista herttaisia pikkuasetelmia. Hän siistii sipulin mullasta ja leikkaa niiden pitkät juuret lyhyiksi. Sipulin alle astiaan asetettu sammal säilyttää sopivasti kosteutta. Lopuksi Heidi kiepauttaa irti leikatut juuret spiraalilangalla sipulin pinnan koristeeksi.

Kokedama on Heidistä täydellinen ratkaisu varsinkin joulun sipulikukille, joiden varret tuppaavat lämpimässä huoneilmassa usein venymään tavallisessa ruukkukasvatuksessa. Sammaleeseen istutettua hyasinttia tai amaryllista ei kastella, joten ne säilyvät sievän matalina. Hoidoksi riittää, että kokedama nostetaan kerran viikossa vedellä täytetylle lautaselle ja annetaan sammalpallon imeä itseensä kosteutta hetken aikaa. Jos sammal on kuivahtanut ruskeaksi, kokedaman voi upottaa muutamaksi minuutiksi veteen.

Sammalen lisäksi Heidi yhdistää joulukukkiin mielellään muitakin suomalaisen metsän aineksia: mustikanvarpuja, käpyjä, liekokasveja, havuja ja jäkälän koristelemia oksia.

– Joulukukkasuosikkinikin on yhtä metsäinen. Kansalliskukkamme kielo on nostalginen ja nykyään myös melko ylellinen joulukukka, sillä juurakoiden hyötäminen kukkaan keskellä talvea on kallista. Kielon herkkä olemus ei juuri koristeita kaipaa, mutta luonnonläheiseen tyyliin sopivat kauniisti erilaiset kangas- ja pitsinauhat.

Suloiset kartiovalkokuuset sopivat pienten tilojen joulukuusiksi. Pirteiden pikkuhavujen ruukkua peittää rouhea voimapaperipussi.
Enkelin ympärille lyhdyn sisälle on aseteltu valkoinen hyasinttikokedama, sammalta, mähkää ja pitsilehteä. Lyhdyn lasien suojissa on niille suotuisa kostea pienilmasto.
Heidistä on hauska leikitellä tutun joulunpunaisen sijasta muilla punaisen sävyillä. Kimppuun on kiedottu leikkoamaryllis, värililjoja, gerberoita ja protean käpyjä sekä mustaksi värjättyä eukalyptusta.
Heidi Saarista viehättää amarylliksen eli ritarinkukan monipuolisuus ja näyttävyys leikkokukkana. Se on kestävä ja tuoksuton, ja lajikkeiden kukkien muodoissa, koossa ja väreissä on valtavasti vaihtoehtoja.
Kommentoi »