Unelmien Talo&Koti

Jouluinen tuoksu tuo juhlan kotiin! Näin teet pipareista kauniita koristeita

Jouluinen tuoksu tuo juhlan kotiin! Näin teet pipareista kauniita koristeita
Jo muutamasta piparkakusta kotiin leviää ihanan mausteinen tuoksu. Mitäpä jos tekisitottaisit piparit myös osaksi asetelmia?
Purkillinen pipareita on päässyt huonekuusen juurelle osaksi joulusommitelmaa. Kannen alla piparit pysyvät turvassa herkkusuilta paremmin kuin avoimessa kipossa. Tänä jouluna tässä perheessä leivottiin pelkästään kissapipareita tuoreen tulokkaan, Molli-kissan kunniaksi.
Pikkuruisilla piparkakuilla voi koristella myös joulukakun. Näyttävä kerrosleivonnainen syntyy, kun laitat jalallisen kakkuvadin isolle tarjottimelle, ripottelet pipareita ympäriinsä ja koristelet koko komeuden tomusokerilla. Joulunpunaa tuovat puolukat.
Piparkakkutalot syntyivät kolmen ystävyksen yhteisissä leivontatalkoissa. Ne on tehty valmiista piparkakkutaikinasta. Osat on kiinnitetty toisiinsa pikeerillä. Katto on kuorrutettu sokerimassalla ja koristeet on tehty sekä pikeerillä että sokerimassalla.
Annos piparitaikinaa on leivottu lumiukoiksi. Ukot on koristeltu pikeerillä: Sekoita munanvalkuaiseen pari tippaa sitruunamehua ja sen verran tomusokeria (noin 3 ½ dl), että massasta tulee sopivan juoksevaa. Vatkaa seosta muutama minuutti sähkövatkaimella. Sävyjä saat elintarvikeväristä.
Riisipuuron voi tarjota näin söpösti – ainakin joulunaikaan. Koristeena on kourallinen puolukoita ja pari piparkakkua.
Tarjottimellinen tuoksuvaa tunnelmaa. Kun teet piparkakkuihin reiät jo ennen paistamista, voit sitoa niihin narunpätkän koristeeksi tai vaikka ripustaa piparit ikkunaan. Appelsiinikiekot on kuivattu uunissa lisäsomisteeksi.
Koko perheen piparitalkoissa syntyy monenmoisia muotoja. Jopa sokeriastia on tehty piparitaikinasta. Kauli taikina levyksi, leikkaa sydänmuotin korkuiseksi kaitaleeksi, paina kaitale muotin ulkoreunaan ja paista muotteineen. Tee myös pohja ja kansi sydänmuotilla. Koristelussa enemmän on enemmän!
Piparkakkutalon koristelu vaatii hieman mielikuvitusta ja sorminäppäryyttä – sekä erittäin runsaasti sokerimassaa ja pikeeriä.
Vanhaan, kauniisti kulahtaneeseen puuastiaan on tehty jouluinen sommitelma. Mikä tuoksuu parhaalta: omena, pipari vai kaneli?
Piparitaikina paistuu myös kynttilänjaloksi: Leikkaa taikinasta keskenään erikokoisia tähtipiparkakkuja joko muoteilla tai veitsellä. Puhkaise keskelle kruunukynttilän mentävä aukko (tee koepaisto, jotta aukosta tulee sopivan kokoinen). Tee munanvalkuaisesta ja tomusokerista, jolla koristelet piparit ja liimaat ne lomittain kiinni toisiinsa.
Jos oikein innostut leipomaan, tee samana päivänä sekä pyöreitä pullia, pipareita että kuppikakkuja. Koristele pullat piparitaikinasta leikkaamillasi tähdillä ja paina pikkuruinen sydän kuppikakun kuorrutteeseen.
Piparkakkumuottien valtaisa valikoima panee mielikuvituksen liikkeelle. Lumitähdet on koristeltu vaaleansiniseksi värjätyllä pikeerillä ja syötävillä koristehelmillä, ja Eiffel-torneissa on vaaleanpuna-valkoinen kuorrutus.
Piparikuusi vaatii kenties metsäretken kaverin maille ja hiukan nikkarointia. Muotoile oksista ohuen rautalangan avulla kuvan mukainen kuusi. Aseta se tukevasti maljakkoon. Ripusta oksille piparkakkuja, jotka on rei'itetty jo ennen paistamista. Kiinnittimeksi sopii joulunpunainen nauha.
Kannupipari kruunaa teehetken. Hemaiseva kukkakuvio on muotoiltu kuorrutetun piparin pintaan pikeeristä ja sokerimassasta.
Lapset rakastavat pientä piparikylää ja lainaavat sinne mielellään asukkaat omasta lelukopastaan. Talojen sisään on piilotettu pieniä led-valoja tuomaan ihanaa iltahämyä. Kuusi ja lyhdyt ovat pienoisrautateiden rekvisiittaa.

Julkaistu: 24.11.2017
Kommentoi »